Política Cort 22/12/2023

En quina situació queda Neus Truyol a l'Ajuntament de Palma

Una de les setmanes més convulses per a la regidora de MÉS per Palma acaba amb la seva destitució com a presidenta de la Comissió d'Urbanisme, però també amb el suport dels seus companys d'oposició intacte

3 min
La portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, en una intervenció al ple de l'Ajuntament de Palma.

PalmaLa portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha sobreviscut a una de les setmanes més convulses de la seva trajectòria a l'Ajuntament de Palma. Les contractacions de Cort a familiars seus, publicades per la premsa, han posat la regidora en el punt de mira i han obert la porta a l'acarnissament de l'equip de govern. Després de dies demanant-ne la destitució, el Partit Popular i el seu soci, Vox, van culminar la seva ofensiva en el ple municipal d'aquest dijous, el darrer de l'any, amb mocions centrades en la dimissió i la destitució de Truyol. Ambdues, per cert, aprovades. Ara bé, a efectes pràctics, en quina posició queda Truyol al consistori palmesà després d'aquesta estratègia política?

Per una banda, pel que fa a la imatge, fonts de l'oposició de l'Ajuntament de Palma –formada pel PSOE, MÉS i Unides Podem– asseguren que no els preocupa que aquest episodi els pugui passar factura. El bloc de l'esquerra ha anat a una en la defensa de Truyol, tant en les seves declaracions davant els mitjans com al ple, i han mostrat una posició ferma davant el fet que la regidora, ara, no ha de retre comptes perquè no està governant.

De fet, les acusacions a Truyol han servit perquè l'oposició hagi obert un foc creuat amb l'equip de govern, apuntant directament al director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet. L'esquerra l'acusa d'incompatibilitat per contractacions de l'àrea de Cultura a empreses amb les quals suposadament Brunet va tenir alguna relació i, per això, també va demanar la dimissió tant del director general com del primer tinent de batle de l'àrea, Javier Bonet. Si bé fonts de l'oposició puntualitzen que el bloc del PSOE, MÉS i Unides Podem tampoc no ha acabat més cohesionat gràcies a la polèmica, els tres partits estan d'acord que Truyol ocupa un càrrec electe i que aquesta polèmica serveix de "cortina de fum" per al PP.

D'altra banda, formalment, el fet que el ple de Cort hagi aprovat –amb els vots a favor del PP i Vox– la proposta que demanava la dimissió de Truyol no té cap conseqüència directa. És a dir, aquesta mesura no va més enllà del fet d'instar la regidora a deixar el seu càrrec, però de cap manera fa que perdi la seva representació com a membre de l'oposició. De fet, Truyol ja ha insistit en diverses ocasions que no dimitirà. I si el reguitzell de notícies que s'han publicat sobre ella aquests dies havia obert el dubte de si podria arribar a abandonar la seva acta, en la roda de premsa prèvia al ple l'edil va aclarir que "en cap moment" ha pensat dimitir per l'adjudicació de 30 contractes directes a les empreses audiovisuals dels seus pares per valor de 62.000 euros durant la primera legislatura del Pacte, tal com va publicar Diario de Mallorca.

Truyol perd representació al consistori

Finalment, però, la segona proposta que el PP i Vox van votar a favor d'apartar Truyol de l'Ajuntament sí que té efectes damunt la seva representació. Es tracta d'una moció que va presentar el partit d'extrema dreta, i que ja van aprovar en comissió divendres passat gràcies al suport del PP, per reprovar Truyol –després que el regidor de Mobilitat Toni Deudero li digués "me gusta la fruta"– i destituir-la del seu càrrec de presidenta de la Comissió d'Urbanisme de Cort. Cal recordar que la regidora de MÉS ocupa aquest lloc des de l'inici de la legislatura, quan l'equip de govern va acordar amb els partits de l'oposició –i per decret de batlia– l'organització administrativa del consistori i el repartiment de la representació que tindria cada partit als diferents òrgans municipals.

"Se m'està reprovant i llevant la presidència d'una comissió. Heu romput els acords polítics que tenim els cinc partits perquè no vegem les vostres inaccions. Això no és democràtic", va lamentar Truyol al respecte, durant el debat de la proposició al ple. Així mateix, el número dos de MÉS per Palma, Miquel Àngel Contreras, va defensar la regidora dels "insults, reprovacions i acusacions infundades", i es va referir també a la ruptura dels acords de legislatura: "Mai hem tingut un batle tan antisistema. Utilitzen les institucions per tapar la seva gestió, males pràctiques, incompatibilitats i ingerències polítiques".

Amb tot, la continuació de Truyol al capdavant de MÉS per Palma és indubtable i, en aquests moments, només pot dependre que el seu partit digui el contrari. Això sí, el desenllaç d'aquesta setmana suposa per a la regidora una convivència més hostil i crispada amb l'equip de govern, que encara no s'ha donat per vençut en els seus atacs. I, sobretot, suposa la pèrdua de representació a la comissió d'una de les àrees clau de l'Ajuntament, la d'Urbanisme, que –a més– està encapçalada pel regidor Oscar Fidalgo, amb qui l'edil ecosobiranista ja es va enfrontar fa unes setmanes. Ara, queda pendent saber qui ocuparà la presidència de la comissió quan s'hagi formalitzat la destitució de Truyol, i si l'equip de govern aprofitarà per adjudicar-la al PP o a Vox.

stats