Política Cort 23/11/2023

Cort elimina la restricció de les sales de joc amb la retirada d'una part del PGOU, segons Truyol

La portaveu de MÉS per Palma també adverteix que es torna a permetre el lloguer turístic en adossats a conseqüència de no aprovar el Pla General d'Ordenació Detallada (POD)

3 min
La portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, aquest dijous.

PalmaLa restricció del lloguer turístic a adossats, la limitació de sales de joc o la reducció de llicències de bars i restaurants. Són només algunes de les mesures que ha eliminat el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Óscar Fidalgo, després de tirar enrere una part del Pla General d'Ordenació Urbana de Palma (PGOU) aquesta setmana, segons ha advertit aquest dijous la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, en una roda de premsa. Truyol, a més, ha respost als "atacs" de Fidalgo cap a ella: "És una estratègia masclista i misògina".

Així, la regidora de MÉS ha detallat aquest matí quins són els efectes de la decisió que va anunciar dimarts el regidor d'Urbanisme: no aprovar definitivament el Pla d'Ordenació Detallada (POD) del PGOU, és a dir, el text que determina què es pot fer i què no a la primera part, l'estructurant, que sí que està aprovada definitivament des de l'abril d'aquest 2023. Com que l'anterior equip de govern del Pacte va decidir fer el PGOU en dues parts, només els va donar temps a aprovar inicialment la segona part –el POD–, però des d'aleshores –el 2021– estava vigent.

Ara bé, d'ençà que va entrar al govern de Cort, el Partit Popular va advertir que no tiraria endavant amb el PGOU de l'anterior regidora d'Urbanisme, Neus Truyol, i que una vegada arribàs la data límit per aprovar el POD de manera definitiva –el 21 de novembre del 2023– el deixarien decaure, entre altres coses perquè estaven fora de termini per tenir el text complet. Fidalgo ha argumentat aquesta setmana al respecte que el document que van rebre del POD contenia tantes "errades" que era impossible demanar "una pròrroga d'un any", la qual cosa hauria permès continuar treballant amb la feina feta.

Les conseqüències de no aprovar el pla detallat

Truyol, en canvi, ha desmentit avui matí que no fos possible demanar una ampliació de termini i ha acusat el regidor de dir mentides i d'anar en contra de "l'interès general" en retirar el POD. La regidora ecosobiranista ha enumerat algunes de les conseqüències que això tindrà per a l'urbanisme de Palma. En primer lloc, ha indicat Truyol, farà que "desaparegui la limitació que afecta la disposició de bars i restaurants, que el POD fixava en tres per cada 100 metres".

Així mateix, sense el POD s'elimina "la limitació municipal per obtenir noves sales de joc i apostes". Cal tenir en compte que la restricció del Govern prohibeix obrir-ne cap a menys de 500 metres d'un equipament sanitari o educatiu, mentre que la de l'Ajuntament de Palma ho amplia a qualsevol equipament públic i places. D'altra banda, la mesura implica que 341 edificis de Palma queden sense catalogar, atès que el POD preveia la seva inclusió al catàleg de l'Ajuntament de Palma. Això posa en perill la conservació del seu patrimoni i arquitectura.

Una altra de les qüestions clau de no aprovar el POD és com queda la regulació del lloguer turístic. Si bé es manté en vigor la moratòria d'aquestes places, la normativa urbanística del POD eliminava la possibilitat de crear-ne de noves en habitatges unifamiliars –adossats i plantes baixes– de certes zones de Palma, com Santa Catalina o Son Espanyolet. Això també desapareix, segons ha explicat Truyol.

Finalment, la regidora de MÉS ha alertat que se suprimeixen els límits d'alçada de noves edificacions. Com a exemple dels efectes que això podria tenir, Truyol ha indicat que sense la regulació del POD, a les Avingudes es podrien alçar pisos de fins a 18 plantes i al carrer d'Aragó, de 14.

"El Partit Popular té un projecte, però és tan impopular que no el vol explicar", ha lamentat l'edil sobre les intencions del regidor d'Urbanisme quant al pla general, qui "inverteix més temps a difamar que a explicar quin és el seu PGOU". "S'amaguen darrere els insults i la mala educació", ha insistit Truyol, qui ha recordat que Fidalgo va arremetre contra ella "fent una paròdia amb dibuixos animats". "Ja li agradaria que jo fos una ficció, però continuaré fent una oposició ferma i valenta", ha declarat l'ecosobiranista.

stats