Política Cort 15/12/2023

El PP i Vox acorden reprovar Neus Truyol després que Deudero li digués “me gusta la fruta”

L'equip de govern de Cort i el seu soci han votat a favor de destituir la regidora de MÉS del càrrec de presidenta de la Comissió d'Urbanisme aquest divendres

2 min
Imatge del moment en què el batle de Palma, Jaime Martínez, ha hagut d'aturar el ple.

PalmaEl Partit Popular i Vox han aprovat aquest divendres en la Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma reprovar la regidora de MÉS per Palma Neus Truyol i destituir-la del seu càrrec com a presidenta d'aquesta comissió. Cal recordar que Truyol ocupa aquest lloc des del principi de legislatura, quan els partits municipals es varen repartir la composició de les comissions. Aquesta mesura suposa la primera conseqüència del "me gusta la fruta" que el regidor de Mobilitat, Toni Deudero, va llançar a Truyol en el ple de Cort de dia 30 de novembre.

Arran de les queixes de l'oposició que aquestes declaracions van detonar, el batle va haver d'aturar el ple. Però en el moment de reprendre'l tant MÉS per Palma com el PSOE i Unides Podem van decidir abandonar la sala de plens a conseqüència dels fets i perquè consideraven que Deudero no havia demanat disculpes públiques per la seva actitud. Això va provocar que, en darrera instància, Vox presentàs una moció pel "decòrum en les intervencions polítiques" que contenia una única petició: reprovar Neus Truyol.

Aquesta proposició s'ha votat per primera vegada aquest divendres en la comissió municipal pertinent, on ha obtingut els vots favorables necessaris –de Vox i del PP– perquè sigui aprovada. Encara queda, però, que vagi al ple de desembre, on els partits polítics hauran de tornar a votar-la perquè es tiri endavant definitivament. En qualsevol cas, Neus Truyol ha assegurat en declaracions a l'ARA Balears que ella no preveu "cap canvi", i pretén continuar presidint la Comissió d'Urbanisme, tal com es va aprovar a l'inici del mandat.

"Destituir-me de presidenta de la comissió suposa rompre els acords polítics de tots els partits del principi de la legislatura, que es van votar per unanimitat", assenyala Truyol, qui adverteix que "si hi ha algú que hagi de reflexionar són els que insulten i crispen, i els que tenen una actitud democràtica". La regidora de MÉS lamenta que amb aquesta votació a favor de la seva reprovació "estan criminalitzant i culpabilitzant la víctima dels insults".

Els arguments de Vox

En detall, la moció de Vox recull la frase amb què Deudero va tancar la seva intervenció, la qual va provocar una "bronca reacció de l'oposició". Segons el partit d'extrema dreta, "el regidor i el batle es van disculpar pel polèmic comentari" i denuncien que "la persona que més ha contribuït a la crispació a la sala de plens sigui qui demana la reprovació i destitució de l'edil del PP", en referència a Truyol.

Moció de Vox.

En aquest sentit, a més, adverteixen que Truyol "titlla de feixistes, antidemocràtics i mentiders els regidors de Vox, i també els del PP" i que "en cap moment s'ha disculpat per aquestes expressions". Finalment, comenten que "potser als de l'esquerra no els importa ser anomenats comunistes, atès que governen amb el partit comunista Sumar, però en cap cas Vox pot tolerar ser anomenat feixista".

stats