26/04/2024

Què diu la UIB del ‘reial’ de ‘sa Llengo Baléà’?

2 min

En el moment d’escriure aquest article, vint-i-quatre hores o més després que s’hagi sabut que Felip VI va concedir fa mesos la consideració de ‘reial’ a l’Acadèmi de sa Llengo Baléà, la Universitat de les Illes Balears no ha desacreditat la casa del rei espanyol. No ho ha fet ni que sigui amb una mínima declaració a l’espera d’emetre un comunicat més treballat, que ja se sap que reaccionar a allò que passa en dijous és complicat, perquè l’endemà és divendres i ve el cap de setmana i ja se sap... L’Estatut d’autonomia dona a la UIB l’encàrrec de ser “la institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana”, però es veu que Felip VI i el seu equip no consulten a qui és l’autoritat acadèmica. I la UIB, de moment, aquest divendres, no ha desacreditat el cap de l’Estat.

Hi ha qui pugui pensar que aquest ‘reial’ atorgat per un rei ja no té cap rellevància. Ni el rei tampoc. Sense anar més enfora, el líder de MÉS, Lluís Apesteguia, va trobar que això són “els Borbons fent de Borbons”. Però en té i molta, de rellevància, perquè mentre Espanya no sigui república és el cap de l’Estat qui avala una autoproclamada acadèmia que contravé tots els principis acadèmics. Històricament, aquest ‘reial’ s’ha donat a les acadèmies com un reconeixement de la seva autoritat científica. Per això encara és més greu que a la UIB se l’hagi de sacsejar perquè faci pública i notòria la ignorància de la casa reial.

Mentrestant, els qui no som institució, podem dir que no és possible tanta ignorància, i que a la casa de Felip VI, rectifiqui després o no, veuen molt bé aquesta estratègia dels de ‘sa Llengo Baléà’ de destrossar la llengua catalana per donar més volada a l’extrema dreta. I així anam.

stats