Llengua
Política Govern 26/04/2024

El Govern es desmarca de l'Acadèmi de sa Llengo Baléà: "La llengua pròpia de les Illes és el català"

El vicepresident es desmarca de la decisió de la Casa Reial de concedir l'estatus de 'reial' a l'associació

2 min
Antoni Costa, aquest matí a la seu de la conselleria d'Hisenda

PalmaEl Govern de Marga Prohens es desmarca de la concessió de l'estatus de 'reial' que Felip VI ha donat a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, una associació que nega la unitat de la llengua catalana. "Hi ha una llengua pròpia de les Illes, que és el català", ha defensat el vicepresident de l'Executiu, Antoni Costa. Després d'una reunió del Consell de Govern, ha explicat que desconeixien l'expedició del certificat, que la mateixa entitat va registrar dimecres al Parlament. "El posicionament de l'Executiu és de respecte a l'Estatut d'autonomia i la unitat de la llengua", ha remarcat.

Consultada per l'ARA Balears, la Casa Reial no ha respost als motius que l'han duit a fer entrega del certificat. No obstant això, l'associació va registrar la credencial atorgada per la Casa Real el 16 de gener de 2024, amb segell de la institució i signatura de Felip VI. Es limita a remarcar que, accedint a la petició de l'entitat, se li concedeix l'estatus de 'reial'. Costa ha assegurat que la informació que té el Govern sobre la qüestió és "mínima", per la qual cosa no ha pogut avançar si duran a terme alguna acció relacionada amb el tema o si contactaran amb la Casa Reial. D'altra banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) encara no s'ha pronunciat.

Tal com explica a la seva pàgina web, l''Acadèmi de sa Llengo Baléà' defensa "es nostro xerrà y rallà": "Sa nostra llengo ancestral, llengo pròpi d'aquí, llengo féta des xerrà d'es carré y no féta a un laboratòri". Entre els seus membres hi ha el conseller i portaveu adjunt de Vox al Consell de Mallorca, David Gil. En un comunicat, Gil ha aplaudit la concessió del certificat i ha carregat contra les crítiques del portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, i el representant del Pi, Antoni Salas, qüestionant la decisió. "La Casa Reial té assessories d'experts i entitats de renom a les seves decisions, cada concessió del títol 'reial' és ben merescuda i es basa en un rigorós anàlisi de mèrits", ha assegurat.

Salas: "És com donar el premi Nobel de medicina a un curandero"

En un comunicat, Salas ha demanat a la Casa Reial que faci una passa enrere i retiri el títol a l'associació. "Qui assessora la Casa Reial per donar aquest títol?", s'ha demanat el portaveu: "Estam davant un grup que fomenta la incultura i va en contra dels acadèmics i estudiosos de la nostra llengua". "És com si donàssim un Nobel de medicina a un curandero o un premi d'astrofísica al cunyat que ens arregla el carburador de la moto", ha lamentat.

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha lamentat que es doni el certificat a "un grupuscle marginal i acientífic, proper a l'extrema dreta, resulta senzillament esperpèntic". "L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) és l'autoritat acadèmica legalment reconeguda", ha defensat l'entitat, que ha insistit que la UIB és "la institució oficial consultiva per a tot el que es regereix a la llengua catalana".

stats