26/04/2024

5 de maig, sí a la llengua

3 min

EscriptorEl proper diumenge dia 5 de maig, l'Obra Cultural Balear ha convocat una Diada per la Llengua que culminarà amb una gran manifestació a les 18 h a la plaça Major de Palma, on arribarà també la flama del Correllengua, sota el lema 'Sí a la llengua'. És una cita assenyalada que, com ha dit el president de l'OCB, Antoni Llabrés, servirà com a “termòmetre del grau de mobilització social” de la ciutadania de les Balears. I és important que, en aquest ocasió, el termòmetre assenyali una temperatura alta.

Aquesta convocatòria se centra en una qüestió essencial per a qualsevol societat, que és l'esment, la cura i l'estima que les institucions han de tenir per la llengua del país. Aquí es dona el cas que el mateix Govern balear actua contra el català, que és la llengua pròpia d'aquestes illes, un fet escandalós i absurd que només s'explica per la necessitat que té el PP de complaure els socis de govern de Vox en les seves exigències nacionalistes i identitàries. La primera de totes, l'arraconament i l'ofec continuats del català, que neguen que sigui la llengua de les Balears i que voldrien veure abolit, o reduït a la mínima expressió, per convertir les Balears en una societat monolingüe en castellà. Això forma part d'un ideal nacionalista jacobí que a Espanya es desplega des de l'arribada a sang i foc dels Borbons al poder: un país, un rei, una bandera i, per descomptat, una llengua. Una de sola. La realització del projecte nacionalista que defensen Vox i el PP (en realitat, al PP no li costa gens accedir a les exigències de Vox, perquè comparteixen el mateix ideari) suposa la negació, i, per tant, l'aniquilació, de tota diferència cultural i lingüística. No estaran tranquils fins que el català hagi desaparegut de l'esfera pública, reduït a una parla residual, i la societat hagi estat uniformitzada en l'ús únic i homogeni del castellà.

És una pretensió antidemocràtica, i contrària al coneixement, al progrés i l'educació. Parlant de Borbons (que fan tanta gràcia al Govern de Prohens que els donen medalles i distincions), justament ara hem vist com Felip VI concedia l'estatuts oficial de 'reial' a l'Acadèmi de sa Lléngo Baléà, o com dimonis s'escrigui, una entitat de terraplanistes lingüístics que neguen l'evidència filològica de la unitat de la llengua catalana. Allà ells –la Casa Reial i els acadêmichs– amb la seva caspa. Però el que és evident és que els ciutadans de les Balears no podem quedar de mans plegades davant dels atropellaments contra la nostra llengua. 

No és acceptable un govern que comet indignitats com relegar el català de la sanitat pública o l'administració i que es proposa segregar a l'escola pública els estudiants segons la llengua que parlin. No són tolerables missatges com el del cartell que ha fet Vox, que pretén assimilar l'ensenyament en català amb un infant amb la boca tapada. No és admissible que vinguin quatre politicastres mediocres a dir-nos què podem o no podem fer en català, quan en català ho podem fer tot, perquè som ciutadans europeus del segle XXI i ja no ens han fer perdre el temps amb xantatges i romanços. No podem assumir aquesta idea manipulada i podrida de la llibertat que prediquen el PP i Vox, i que només s'assembla a la llibertat tal com figurava (i figura encara) al rètol d'entrada del camp d'Auschwitz: “El treball us farà lliures”. No acceptarem cap llibertat que vulgui dir sotmetre's a les imposicions d'una colla d'ignorants i de nostàlgics del franquisme perquè això no és llibertat, sinó misèria. Contra el seu 'no' a la convivència, al progrés i a la cultura, és necessari que diumenge 5 diguem tots un gran 'sí' a la llengua.

stats