Ajuntament de Palma
Política Cort 21/12/2023

El ple de Cort destitueix Neus Truyol com a presidenta de la Comissió d'Urbanisme

El PP i Vox voten a favor de la reprovació i la petició de dimissió de la regidora de MÉS, la qual denuncia la ruptura dels acords de legislatura

2 min
La regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol, durant el ple de l'Ajuntament de Palma.

PalmaEl Partit Popular i Vox han aprovat destituir la regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol, del seu càrrec com a presidenta de la Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma. L'acord ha tirat endavant durant el ple amb els vots dels partits de dreta i l'oposició dels d'esquerra que conformaven el Pacte (PSOE, MÉS i Unides Podem). En el mateix sentit, s'ha confirmat la petició de dimissió per a Truyol pels contractes que la corporació municipal va atorgar a les empreses audiovisuals dels seus pares durant les darreres legislatures.

"Se m'està reprovant i llevant la presidència d'una comissió. Heu romput els acords polítics que tenim els cinc partits perquè no vegem les vostres inaccions. Això no és democràtic", ha respost Truyol, abans de dir que es pot "defensar els projectes polítics, però no amb insult i baixesa política".

En un ple especialment dur i crispat, l'esquerra havia demanat la reprovació dels regidors del PP Antoni Deudero, Óscar Fidalgo, i del batle Jaime Martínez, que no s'han aprovat pels vots en contra del PP i Vox.

Un moment del ple de l'Ajuntament de Palma en el qual s'ha aprovat la reprovació de Neus Truyol.

El regidor de MÉS, Miquel Àngel Contreras, ha defensat Truyol dels "insults, reprovacions i acusacions infundades", i s'ha referit també a la ruptura dels acords de legislatura: "Mai hem tingut un batle tan antisistema. Utilitzen les institucions per tapar la seva gestió, males pràctiques, incompatibilitats i ingerències polítiques". Fidalgo ha dit que "no accepta les lliçons morals i ètiques" de la regidora reprovada. "Vagi-se'n, senyora. Faci's un favor", ha afegit en un to dur.

"Abandó de funcions" del batle

La portaveu socialista, Rosario Sánchez, ha explicat que han demanat la reprovació de Martínez per "abandó de funcions" com a president del ple, perquè no va interrompre la sessió quan el regidor Deudero va dirigir un 'me gusta la fruta' com a insult encobert a Truyol. "No són els debats que volem tenir a l'Ajuntament. No és la corporació que volem ser, convertida en l'escenari d'un espectacle, en un manual de l'agressor. Quin missatge donarem a la societat? Als infants que denuncien bullying? A les dones que denuncien agressions masclistes?", ha expressat Sánchez. En el mateix sentit, s'hi ha expressat Lucía Muñoz d'Unides Podem. "Defensar-se d'insults no és crispar, es diu legítima defensa. És un menyspreu absolut cap a la democràcia i la ciutadania de Palma. Abandonin l'ayusisme o deixin d'anomenar-se constitucionalistes", ha dit dirigint-se al PP i Vox.

Fulgencio Coll, de Vox, ha recordat que es va demanar disculpes per l'episodi de 'me gusta la fruta' a Truyol, a qui ha acusat de mala gestió quan governava. "La reprovam perquè ens qualifica de feixistes i antidemocràtics", ha assegurat.

La regidora Truyol estava al capdavant de la Comissió d'Urbanisme des del principi de la legislatura, quan els partits municipals es varen repartir la composició de les comissions.

stats