Ajuntament de Palma
Política Cort 30/05/2024

El PP queda tot sol en la defensa de les mesures contra la saturació turística a Palma

Vox i l'esquerra voten en contra de la bateria de propostes per a la mesa que estudia el tema al Govern

2 min
Centenars de creueristes arribant aquesta setmana al port de Palma.

PalmaEl PP ha quedat tot sol en la defensa del seu paquet de mesures per combatre la saturació turística a Palma, el qual traslladarà a la mesa per al pacte social per la sostenibilitat del Govern. Tota l'oposició, inclòs el seu soci de govern, Vox, hi ha votat en contra. De la mateixa manera, la dreta ha rebutjat les proposicions sobre turisme del PSOE, MÉS per Palma i Unides Podem. Al final, malgrat que es tractàs del tema més rellevant del ple municipal –i de vital importància política i social– no s'ha produït cap acord.

Abans de debatre les proposicions, Vox ja havia acusat el PP de "posar en perill el pacte programàtic" per presentar les mesures sense haver-los informat. "Si tens un soci, has de consultar-l'hi i demanar-li opinió, no sortir en roda de premsa si abans no s'ha comentat", ha dit el regidor Ignacio Esteban per després qualificar aquest fet com "una falta de respecte".

Els socialistes estaven igualment descontents i el portaveu Francisco Ducrós ha sol·licitat la retirada de totes les propostes sobre turisme per a aquest ple. La petició era convocar el Consell Social de Ciutat i, posteriorment, debatre i votar les mesures en un ple extraordinari. "El PP ha proposat idees sense cap mesura específica i ha votat en contra de les nostres. El seu discurs sempre ha estat el de dir-nos que som 'turismofòbics' i negar-se a qualsevol acció de regulació", ha dit Ducrós, al mateix temps que demanava passar "de les paraules a l'acció".

Necessitat de dades

Tant el batle, Jaime Martínez, com el regidor de Turisme, Javier Bonet, coincideixen en la necessitat d'elevar les propostes a la mesa del Govern perquè "prendre mesures sense tenir dades és aventurat". No obstant això, l'esquerra no compra l'argument i afirma que ja existeixen aquestes dades. També defensa que el PP ha d'actuar en lloc de delegar la responsabilitat en el comitè de savis amb organismes i entitats de la societat civil que ha creat Prohens.

En qualsevol cas, al PP no li preocupava la postura de cap grup polític perquè fia el discurs polític a aportar les propostes a la mesa de Prohens.

L'equip de Martínez argumenta que no pot actuar lliurement perquè les mesures depenen de competències que s'escapen de les de l'Ajuntament. "Són totes supramunicipals o depenen de diferents suposats o legislacions", ha explicat Bonet. I, per a totes, insisteix, es necessiten dades. Per exemple, per limitar o prohibir determinats creuers, cobrar taxes als creueristes, incrementar les taxes de residus o el preu de l'aigua a creuers i limitar els grups de turistes o els que, específicament, formen part de les visites guiades.

Igualment, traslladaran al Govern prohibir les party boats, limitar els cotxes de lloguer que entrin a la ciutat o augmentar el nombre de policies, entre altres mesures.

stats