Societat 13/06/2022

Una quarta part dels acusats del cas Cursach queden exculpats el primer dia del macrojudici

L’Audiència de Palma dona el sus a les qüestions prèvies del litigi aquest dilluns

3 min
Al centre, Bartomeu Cursach, acompanyat de la seva dona i el seu advocat, a la dreta.

PalmaLa Secció Primera de l’Audiència de Palma ha acordat absoldre 6 dels 23 acusats en el cas Cursach, després que les acusacions hagin retirat els càrrecs contra ells en la primera sessió del qüestions prèvies al judici oral. Així, han quedat exculpats el director de Tito’s i BCM, Jaime Lladó; un treballador del grup, Arturo Segade; l’exdirectora general de Turisme del Govern Pilar Carbonell; l’exarquitecte de la Conselleria de Turisme Bernadí Seguí; l’exfuncionari Julián Garau –de l’Ajuntament de Palma– i l’expolicia Antoni Bergas.

Tot i mostrar-se en contra del darrer escrit d’acusació de la Fiscalia, les acusacions particulars han coincidit amb el Ministeri Públic a l'hora de retirar càrrecs contra diversos processats. Concretament, l’acusació particular que engloba més clients, representada per l’advocat Álvaro Martín Olmos, ha anunciat que retira també els càrrecs contra deu de les persones processades, entre les quals es troben set de les que havia retirat la Fiscalia. De fet, les acusacions han demanat anul·lar aquest nou escrit, a la qual cosa les tres magistrades que conformen el tribunal de la Sala s’han negat.

En canvi, totes les defenses s’han mostrat a favor de mantenir-lo. Aquestes han agraït en nombroses ocasions a la Fiscalia les seves modificacions i han defensat que és “lliure” de fer-ho. Cal recordar que l’1 de juny, dues setmanes abans del judici, la Fiscalia va presentar un nou escrit amb el qual retirava els càrrecs contra 6 dels 23 acusats i davallava les penes de la resta dels processats més de la meitat.

Nul·litat del procés judicial

Una altra de les claus d’aquesta primera jornada de qüestions prèvies ha estat la petició d’una de les acusacions particulars, Teresa Bueyes, qui ha demanat la nul·litat de la causa per presumptes "trampes o irregularitats" durant la investigació del cas. La petició, a la qual s'han adherit la resta d'acusacions particulars, reclama tornar el cas a la fase d’instrucció.

Bueyes ha insinuat que aquestes tenen a veure amb "el principal acusat", és a dir, Bartomeu Cursach. La lletrada ha al·legat que han patit "indefensions" i ha demanat que comparegui com a testimoni el jutge Manuel Penalva, que va instruir el cas fins que en va ser apartat.

Davant això, la Fiscalia s’hi ha oposat. "No hi va haver indefensió. No hi ha motiu per a la nul·litat", ha al·legat el fiscal Juan Carrau. En aquest sentit, ha recordat una sentència del 2017 del Constitucional que determina que "una irregularitat en un emplaçament no genera nul·litat". "Aquesta acusació va poder defensar-se", ha afegit.

Quant a la nul·litat, Enrique Molina, l’advocat del principal acusat, Bartomeu Cursach, ha “animat” la Sala a estudiar la petició de les acusacions particulars, tot i que no ho veu “viable”. Ara bé, la Sala ha comunicat que contestarà a aquest i altres aspectes que sorgeixin durant les qüestions prèvies amb una interlocutòria una vegada hagi acabat aquesta fase.

La Comunitat Autònoma es retira

Per la seva banda, l’advocacia de la Comunitat Autònoma, representada per Maria Ángeles Berrocal, s’ha retirat com a acusació al judici pel cas Cursach en la primera sessió de qüestions prèvies del litigi aquest dilluns, tal com ja va anunciar la setmana passada. Concretament, ha abandonat l’acusació contra l’exdirectora general de Turisme del Govern Pilar Carbonell i l’exarquitecte de la Conselleria de Turisme Bernadí Seguí.

"La Comunitat Autònoma retira l'acusació perquè ha de servir els interessos generals i s'ha de basar en l'objectivitat. No trobam una resolució que imputàs com a prevaricadores aquestes dues persones", ha argumentat Berrocal. Juntament amb això, la lletrada ha defensat que no veu "cap sortida per mantenir les acusacions" perquè, després d'analitzar les proves, no consideren que els fets siguin de tipus penal.

Prop de deu mesos de judici

L’Audiència Provincial de Palma va fixar aquest febrer el macrojudici del cas Cursach amb previsió que les sessions s’allargassin fins a l’abril de l’any vinent. En total, s’asseuen a la banqueta dels acusats 23 persones, amb l’empresari Bartomeu Cursach al capdavant. Ara bé, a la macrocausa que porta el seu nom també estan involucrats exmembres del Govern, exfuncionaris de Palma i Calvià i exmembres de la Policia. El cas va adoptar aquesta nomenclatura el 2013 arran d’una investigació per aclarir si s’havien manipulat oposicions de la Policia Local de Palma el 2012. Però va acabar derivant en una trama de guàrdies civils i policies nacionals que acusaven municipals d’extorsionar empresaris de la nit i comerços de Palma, tot amanit amb drogues i prostitutes com a moneda de canvi.

stats