Societat 01/06/2022

La Fiscalia exculpa el director de BCM i Tito's i altres sis processats més del cas Cursach

El ministeri públic també ha renunciat a un llistat de testimonis que havien proposat

2 min
Cursach declara avui pel cas de tinença d'armes

PalmaLa Fiscalia ha presentat aquest dimecres un escrit a la Secció Primera de l'Audiència Provincial en el qual retira l'acusació contra vuit de les persones –una d'elles ja morta– acusades en el procediment judicial del cas Cursach, entre les quals es troba el director de BCM i Tito's, Jaime Lledó . A només dues setmanes del litigi, el Ministeri Fiscal ha decidit també renunciar a un llistat de testimonis que havien proposat, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), on es mantenen a l'espera del nou escrit d'acusació.

El Ministeri Públic ha exculpat per diverses raons algunes persones encausades per delictes de prevaricació, suborn, contra la salut pública i grup criminal. Concretament, ha retirat l'acusació contra l'agent Miguel Estarellas Sastre, del qual declara extingida la responsabilitat penal després de la seva mort. Pel que fa als acusats de prevaricació Jaime Nadal Mir, Pilar Carbonell Raya i Bernardí Seguí Coll, la Fiscalia ha decidit exculpar el primer a partir d'un informe presentat per la seva defensa, i els dos darrers per "absència de resolució administrativa per ells".

Per altra banda, sobre el funcionari de l'Ajuntament de Palma Julián Garau Tugores, el Ministeri Públic assenyala sobre l'acusació de suborn que "no estava implicat en els fets" relacionats amb aquest delicte, i sobre l'acusació de prevaricació que no s'ha trobat cap "resolució administrativa il·legal dictada per ell". Quant a Jaime Lladó Rubí i Arturo Segades Navas, processats pels delictes de suborn i contra la salut pública, la Fiscalia al·lega "falta de versemblança dels fets" exposats per l'acusació. Finalment, aquests darrers motius són els que el Ministeri fa servir per alliberar Antonio Bergas Monserrat de les acusacions de grup criminal, suborn i prevaricació administrativa.

Set mesos de judici

Aquesta darrera mesura trastoca tot el cas a només uns dies de l'inici d'un judici que es preveu que duri set mesos. La Secció Primera de l'Audiència de Palma va assenyalar el febrer el macrojudici de la peça principal del cas Cursach de manera provisional del mes de juny de 2022 al gener del 2023. Cal recordar que el cas Cursach va adoptar aquesta nomenclatura el 2013 arran d’una investigació per aclarir si s’havien manipulat oposicions de la Policia Local de Palma el 2012. Però va acabar derivant en una trama de guàrdies civils i policies nacionals que acusaven municipals d’extorsionar empresaris de la nit i comerços de Palma, tot amanit amb drogues i prostitutes com a moneda de canvi.

stats