Societat 08/06/2022

L'advocacia de la comunitat autònoma retira els càrrecs contra Cursach i tres acusats més

L'Administració pública deixarà d'estar personada a la causa perquè considera que les proves de prevaricació no són prou sòlides

2 min
Imatge d'arxiu de l'empresari Tolo Cursach.

PalmaL'advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha decidit retirar les acusacions de les quatre persones contra les quals havia presentat càrrecs, entre les quals hi havia l'empresari Bartolomé Cursach. Les altres tres són la seva mà dreta, Bartolomé Sbert; l'exdirectora general de Turisme del Govern Pilar Carbonell i un altre funcionari autonòmic, Bernadí Seguí, segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat l'ARA Balears.

D'aquesta manera, el Govern es preveu retirar del cas el proper dilluns dia 13 de juny, data en la qual està assenyalada el primer dia de judici oral i en què començaran les qüestions prèvies, que s'espera que durin prop de dos mesos. Aleshores, l'advocacia pretén presentar un escrit a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears i traslladar així la seva decisió a les parts, segons han informat fonts properes al cas.

El principal motiu pel qual la Comunitat Autònoma ha decidit no continuar amb la seva acusació és la prova amb la qual es preveia demostrar la prevaricació, l’únic delicte sobre el qual tenien competència per personar-se. Les mateixes fonts argumenten que aquesta prova no era prou sòlida des d’un punt de vista processal, així que no hi veien possibilitats d’aconseguir una sentència condemnatòria. 

S'afluixa el setge contra Cursach

Aquesta darrera decisió lleva encara un poc més de pes a l'acusació contra el magnat i el seu entorn, després de les darreres resolucions del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) i la Fiscalia. Per una banda, el Ministeri Fiscal va comunicar fa només una setmana amb un nou escrit d'acusació que davallava les penes de 16 dels acusats i, a més, demanava l'absolució d'altres 8, un dels quals ja és mort. Concretament, la Fiscalia davallava la pena de presó de Cursach de vuit anys i sis mesos a un any i sis mesos.

Per una altra banda, aquesta mateixa setmana el TSJIB va resoldre els recursos tant del Ministeri Fiscal com de les acusacions particulars en relació amb la causa contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, els investigadors del cas Cursach. En una interlocutòria de més de 300 pàgines, el tribunal autonòmic va acordar jutjar ambdós per diversos delictes, entre els quals figura el de coaccions a testimonis. Amb aquesta resolució, es torna a posar en dubte la investigació contra el Grup Cursach, fet que fa trontollar el macrojudici a només uns dies de l'inici.

stats