Societat 24/10/2022

Un altre policia local diu que Subirán va "condicionar" la seva declaració durant el cas Cursach

L'Audiència de Palma acull aquest dilluns una altra jornada d'interrogatoris a testimonis del cas, entre els quals hi ha funcionaris de Cort i empresaris

3 min
Imatge de la Secció Primera de l'Audiència de Palma on es celebra el judici del cas Cursach, aquest dilluns.

PalmaUn altre agent de la Polica Local de Palma ha assenyalat presumptes irregularitats durant la investigació del cas Cursach per part del fiscal Miguel Ángel Subirán. "La meva declaració va estar condicionada pel temor d'ingressar a la presó. Moltes respostes eren suggerides pel fiscal", ha declarat aquest dilluns el policia municipal. Amb el seu interrogatori, l'Audiència de Palma ha reprès aquest dilluns les declaracions de testimonis del cas Cursach, entre els quals hi ha també empresaris i funcionaris de l'Ajuntament de Palma.

Així mateix, el policia ha defensat que "mai" va rebre cap queixa per alguna inspecció "injusta o arbitrària". De la mateixa manera que va passar amb altres agents, s'han advertit contradiccions entre les declaracions que va fer davant Subirán i les que ha fet ara, a l'Audiència. En el seu cas, el testimoni ha argumentat que quan va advertir de possibles preavisos a locals de la Platja de Palma estava "en un estat de pànic".

Per altra banda, ha defensat que no "podria consentir que companys de servei estiguessin de festa", tal com deixava entreveure la seva declaració davant el fiscal. "La meva declaració no respon a la realitat", ha advertit. Així mateix, ha apuntat que l'ordre d'avisar els seus caps abans de fer inspeccions a la Platja de Palma no venia directament de Bartolomé Capó, un dels agents acusats en la macrocausa, sinó d'instàncies superiors.

Una funcionària de Cort reconeix anomalies

Després del policia local ha declarat una funcionària de l'Ajuntament de Palma, la qual ha reconegut també anomalies durant les inspeccions a locals del Grup Cursach. No obstant això, ha negat cap tracte de favor cap a l'empresari, el principal acusat de la causa. "A tothom se l'ajudava per igual", ha defensat.

Com a membre del grup encarregat de fer inspeccions a locals d'oci nocturn –format també per la Policia Nacional i els Bombers, entre d'altres–, la funcionària municipal ha relatat diverses actuacions a locals del grup Cursach, com ara Megapark, Tito's i Pachá. El jutjat d'Instrucció número 12 de Palma –l'encarregat de la instrucció judicial del cas Cursach, amb Subirán i el jutge Manuel Penalva al capdavant– era qui enviava les ordres de fer aquestes actuacions. A ella, però, li arribaven majoritàriament del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional.

En qualsevol cas, la funcionària ha negat cap "favoritisme" cap als locals de Tolo Cursach, atès que també rebien expedients sancionadors. Com a exemple, ha explicat que el 2017 el Megapark no tenia títol per exercir l'activitat que feia: en una inspecció van detectar que la normativa de la Platja de Palma li atorgava la qualificació de zona turística hotelera.

Penalva i Subirán, presents en les declaracions

Així mateix, els magistrats li han preguntat per la seva relació amb el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. Sobre això, la testimoni ha apuntat que és amiga de la infància de la parella del magistrat, però ha negat que això condicionàs la seva feina. En el mateix sentit, ha reconegut que va estar en sopars amb els inspectors de la Policia Nacional, però també ha negat que parlassin del cas.

En tercer lloc, aquest dilluns ha declarat un altre policia local, de la Patrulla Verda de Palma. En el mateix sentit que alguns dels seus companys, ha advertit que la seva declaració davant el jutge i fiscal instructors va ser "molt curta" i que, simplement, es limitava a contestar "afirmativament o negativament" les preguntes que li feien. "Vaig comentar coses que no surten i, alhora, gairebé res del que surt allà ho vaig declarar", ha mantingut.

stats