Societat 19/09/2023

El fiscal del judici contra els investigadors de Cursach: "Penalva no va decidir imparcialment"

La defensa del Penalva i Subirán assegura que les conclusions del fiscal "són contràries al Dret"

ARA Balears
2 min
El judici contra els investigadors del cas Cursach

PalmaTomás Herranz, el fiscal del judici contra els investigadors de Cursach, ha defensat aquest dimarts que el jutje Manuel Penalva "no va decidir imparcialment" durant la instrucció del cas ORA. Durant la seva declaració en una de les darreres sessions d'aquesta causa judicial, Herranz ha citat Sòcrates, qui, segons ha detallat, definia un jutge com una persona que ha "d'escoltar cortesament, respondre sàviament, ponderar prudentment i decidir imparcialment" per defensar que durant la instrucció Penalva no va "ni ponderar ni decidir".

Segons el fiscal, l'exjutge no va prendre ni dur a terme cap mesura que "impedís que els seus prejudicis i preferències no tinguessin impacte en les seves decisions". A més, ha remarcat que durant el judici s'ha demostrat que les decisions que es van prendre durant el cas Cursach no van ser imparcials. Així, el Fiscal ha insistit que durant el transcurs del cas ORA la investigació no va tenir cap irregularitat i ha reiterat que va ser sobresegut quan es va investigar penalment.

A més, Herranz també ha denunciat que el cas ORA va néixer per una declaració "sense cap prova i basada en l'especulació". El fiscal assegura que el jutge d'aquell cas hauria d'haver rebutjat les insinuacions i exigir-li que presentàs alguna prova. "Sabien que el que denunciava aquell testimoni era mentida, però així i tot van continuar endavant". En aquest sentit, Herranz ha assenyalat que la investigació del cas ORA era prospectiva i ha recordat que l'agent Miguel Ángel Blanco va admetre "que no s'estava investigant aquest cas, sinó la cúpula del PP".

Pel que fa a les detencions dels funcionaris, el fiscal les ha qualificat d'"arbitràries i capritxoses". "Les detencions van ser delictives perquè van ser arbitràries. No estaven justificades. Existeixen proves que revelen la falta de justificació", ha sentenciat. Per reforçar la seva argumentació ha fet referència als xats entre el jutge (Penalva), els investigadors i el fiscal del cas Cursach (Subirán) i ha assegurat que demostren que eren detencions planificades i consensuades.

"Les conclusions del fiscal són contràries al Dret"

La defensa de Penalva i Subirán ha rebutjat aquest dimarts les conclusions del judici (en les quals es mantenen les peticions de quasi 600 anys de presó per als investigadors del cas Cursach) perquè són "contràries al Dret", ja que inclouen referències als xats que la justícia havia anul·lat. En aquest sentit, ha criticat que es mantingui aquesta informació tot i l'ordre del tribunal d'eliminar-ho i ha lamentat que Herranz no hagi fet cas a la justícia i continuï mantenint aquests xats i converses tot i que estigui obligat a retirar-les.

D'aquesta manera, per a l'advocat defensor de Penalva i Subirán, mantenir les referències als xats els preclou, és a dir n'extingeix la facultat, en la possibilitat d'acusar en relació amb el delicte de revelació de secrets.

Per altra banda, les defenses dels Policies Nacionals acusats també han rebutjat les al·lusions a aquests xats i converses tant per part del Ministeri Públic com de les acusacions particulars.

stats