Societat 21/09/2023

La confiscació "irregular" de mòbils de policies anul·la la instrucció, manté la defensa de Penalva i Subirán

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) continua aquest dijous amb el judici contra els antics instructors del cas Cursach

ARA Balears
3 min
El fiscal Miguel Ángel Subirán i el jutge Manuel Penalva, durant una de les sessions del judici

PalmaL'advocat del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, Javier Barinaga, ha reclamat aquest dijous la nul·litat de tota la instrucció al·ludint a les irregularitats en la detenció i confiscació dels telèfons mòbils dels agents Ivan Bandera i Blanca Ruiz, de la qual va derivar la investigació, segons ha informat Europa Press. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) continua aquest dijous amb el judici contra els antics instructors del cas Cursach amb els informes de les defenses, que ha arrancat amb l'exposició de Barinaga, qui ha recordat que un dels agents instructors –Juan Márquez i Juan Palomo– va reconèixer que l'objectiu de la detenció era precisament la confiscació del telèfon mòbil.

En la seva intervenció, Barinaga ha lamentat que el fiscal Tomás Herranz no hagi assistit a la sessió del judici d'avui. "Em fa mal que el fiscal Herranz no comparegui avui aquí. Segur que té alguna bona raó. Jo he escoltat aquests darrers dies totes les intervencions atentament", ha indicat a l'inici de la seva exposició. Així mateix, ha demanat disculpes a totes les parts per si en algun moment durant el judici "es va considerar que va faltar al respecte". L'advocat ha carregat contra el representant del Ministeri Públic i l'ha acusat de coaccionar declarant en els seus interrogatoris.

"La cadena de vulneracions i drets dels senyors Márquez i Palomo és estratosfèrica", ha continuat, incidint en el fet que les confiscacions dels mòbils es va fer sense presència d'advocat. En diverses ocasions, s'ha referit a ells com "el superbinomi policial" i ha reconegut, irònicament, que les seves declaracions van ser "les més exculpatòries". En el seu informe de conclusions, el lletrat ha argumentat, per una banda, que la investigació a l'agent de policia Ivan Bandera va partir d'un fet "capital", que va ser la intervenció dels telèfons mòbils dels periodistes i que, després d'això, l'agent va prestar declaració de manera voluntària. "Si hi hagués hagut cap indici, haurien d'haver declarat en presència de lletrat", ha afegit.

El lletrat ha fet referència a la jurisprudència del Tribunal Suprem, en la qual considera necessària la presència d'un advocat perquè un acusat decideixi si entrega o no les claus del seu telèfon. "Aquesta és la clau", ha insistit. En termes similars, s'ha pronunciat en referència a l'entrega del telèfon mòbil de l'agent Blanca Ruiz i el seu trasllat a Mallorca. "Una vegada més, sense presència d'advocat", ha afirmat. "El mòbil és com Tamariz, desapareix i torna a aparèixer a Palma", ha afegit, apuntant que la cadena de custòdia no es va rompre "perquè mai no va existir".

Estil Netflix

Sobre la validesa dels xats, ha defensat que "no són res". "A veure quin dels xats en què estam algun de nosaltres aquí passa una anàlisi", ha comentat. Segons ell, i citant de nou jurisprudència, ha apuntat que "el pensament no delinqueix per molt groller que pugui ser". Barinaga ha argumentat que la instrucció va ser prospectiva –"aquesta sí que va ser prospectiva", ha dit al·ludint a la instrucció de la ORA, qualificada de la mateixa manera per les acusacions– i plena de "mentides" en informes "desbaratats" dels "superpolicies Márquez i Palomo".

"Jo la vaig qualificar i vaig rebre moltes crítiques com una instrucció estil Netflix, per temporades, amb informes en cascada en intervals de mesos. Van mentir en tot", ha assenyalat. L'advocat ha lamentat que la investigació s'iniciàs a partir de notícies publicades a la premsa i informes falsos dels policies per aconseguir la imputació de Penalva i Subirán. A més, segons l'advocat, Márquez i Palomo van ometre cridar a declarar ningú a qui no li interessàs. "Si els criden, els cau el 'negoci'", ha apuntat.

D'altra banda, ha criticat que el fiscal Juan Carrau no estigui també entre els acusats "perquè no apareixia als xats" i ha argumentat la seva participació "opaca" en les diligències, que van arrancar amb la intenció de "rescatar" Cursach. "No he acusat el senyor Carrau. El que he volgut posar de manifest és tota la seva actuació a les causes, i això no es pot ocultar", ha afegit. El lletrat, que ha intervingut durant gairebé sis hores, ha criticat que el fiscal l'atacàs. "No tenc cap tipus de problema amb el senyor Carrau. De fet, haurà de convenir que gran part d'aquesta aurèola que arrossega me la deu a mi", ha indicat.

stats