Societat 18/06/2022

El judici al ‘capo’ de la nit mallorquina, en nou claus

1 min
Cursach

PalmaEl procés contra el magnat de l’oci nocturn Bartomeu Cursach ha arrancat aquesta setmana a l’Audiència de Palma amb el vent a favor seu. La Fiscalia ha davallat la petició de presó a un any i mig i ja han quedat absoltes sis persones del cas, mentre que la defensa de l’empresari demana l’absolució.

Les nou claus
  • El ‘capo’ mallorquí De batejar una discoteca amb les seves inicials, BCM, i col·locar-les, immenses, de color daurat a la façana, a ser el protagonista d’un dels casos de corrupció més sonats de la història de les Illes Balears. Bartomeu Cursach Mas, conegut com el rei, el capo o, fins i tot, el 'padrino', va ser el gran magnat de la nit mallorquina. Ara, s’enfronta a una pena d’un any i mig de presó per pertinença a grup criminal i inducció a la prevaricació administrativa.
  • Un imperi milionari L’imperi va provocar que investigassin membres de la política i la policia, però abans va gaudir d’una època d’or. Riu Palace, BCM, Tito’s i Megapark van ser les principals fonts d’ingressos de la seva xarxa empresarial, que va arribar a tenir 1.700 treballadors i un milió i mig de clients a l’any. També va ser el màxim accionista del Reial Mallorca i fundà una aerolínia de vols xàrter, BCM Airlines, que només operà durant un any (1997) abans de fracassar.
  • Cas cursach El cas Cursach va adoptar aquest nom el 2013 arran d’una investigació per aclarir si s’havien manipulat oposicions de la Policia Local de Palma el 2012. Però va acabar derivant en una trama en què guàrdies civils i policies nacionals acusaven policies municipals d’extorsionar empresaris de la nit i comerços de Palma, amanida amb favors pagats amb drogues i prostitutes a Tito’s. Tot i això, l’empresari va continuar treballant durant uns quants anys.
  • Judicis paral·lels La investigació contra Penalva i Subirán va acabar el 2021 amb una resolució del TSJIB que va arxivar parcialment la causa. Això va permetre –el febrer del 2022– assenyalar el judici del cas Cursach per al 13 juny. Però no va ser fins al 6 de juny que el TSJIB va resoldre els recursos de les acusacions de la causa de Penalva i Subirán acordant que calia jutjar-los per coaccions i amenaces als acusats i inducció a fals testimoni de testimonis protegits.
  • Nou escrit de la fiscalia A dues setmanes de l’inici de les qüestions prèvies del judici, la Fiscalia va canviar el seu escrit d’acusació per retirar els càrrecs a set dels acusats i va rebaixar a més de la meitat els anys entre reixes que reclamava a la resta. Un dels principals beneficiats ha estat Cursach, que ha passat d’una petició de condemna de vuit anys i mig de presó a un i any i sis mesos en decidir no atribuir-li el delicte de suborn actiu continuat ni el de coaccions.
  • L’acusació es desinfla La primera jornada de qüestions prèvies –aquest dilluns 13 de juny– va acabar amb sis acusats menys dels 23 que hi havia, després que les acusacions retirassin els càrrecs contra ells. El director de Tito’s i BCM , Jaime Lladó, i l’exdirectora general de Turisme del Govern Pilar Carbonell són dos dels principals exculpats. A més, l’advocacia de la comunitat es va retirar perquè no veia prou sòlides les proves per mantenir l’acusació de prevaricació.
  • Absolució En el seu torn de qüestions prèvies, la petició de la defensa de Cursach va ser clara: “Sentència absolutòria”. L’advocat Enrique Molina va defensar durant la segona jornada del macrojudici que “no és possible un procés amb les mínimes garanties” per al seu client. Segons el lletrat, es va vulnerar el dret a la defensa de Cursach durant el procés, basant-se en la manca d’un jutge imparcial, en referència a Manuel Penalva, apartat del cas el 2018.
  • Anul·lar el procés Algunes acusacions i defenses han coincidit aquesta primera setmana de judici en una mateixa petició, la d’anul·lar el procés judicial del cas Cursach. Les “irregularitats” durant la instrucció han estat un dels seus principals arguments, incloent-hi la defensa de la mà dreta del magnat, ToloSbert. Les magistrades que formen el tribunal resoldran aquestes peticions quan acabin les qüestions prèvies i, per tant, si el judici continua endavant.
stats