Societat 26/10/2022

Copes gratis o doblers a canvi de llicències: s'estreny el setge a la Policia Local al cas Cursach

El judici de la macrocausa evoluciona aquesta setmana amb declaracions de locals de la competència del magnat que acusen agents municipals de connivències

4 min
Bartomeu Cursach, amb la seva parella, aquest dimecres a la seva arribada a l'Audiència de Palma.

PalmaS'estreny el setge a la Policia Local de Palma en el judici del cas Cursach, que continua un dia més a l'Audiència de Palma. Aquesta setmana han començat a declarar empresaris que eren competència del Grup Cursach, sobretot al passeig Marítim de Palma i la platja de Palma. La majoria d'ells han coincidit a denunciat inspeccions abusives cap als seus locals per part de la Policia Local i continuen les al·lusions a una possible connivència entre agents municipals i l'empresa del magnat Tolo Cursach.

Les declaracions dels testimonis que han estat interrogats aquest dimecres han anat en aquest sentit també. Mentre que un ha assegurat que rebia un "assetjament setmanal" per part de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma, un altre ha afirmat que els agents consumien copes sense pagar el seu establiment. Finalment, un altre ha declarat que un policia li va dir que els seus problemes de permisos "amb doblers, es podrien arreglar".

"Assetjament setmanal"

En primer lloc, un empresari, expropietari d'un local d'oci nocturn del passeig Marítim, ha declarat que va "contractar un detectiu privat" per investigar les denúncies que provenien d'un veí i van saber "que tenia relació amb el Grup Cursach, que estava contractat perquè ens posàs denúncies". Arran de rebre moltes denúncies anònimes van decidir contractar un detectiu privat. "Ens va costar 3.700 euros i va descobrir que no vivia al passeig Marítim. Després vam saber que aquesta persona tenia relació amb el Grup Cursach, que estava contractat per ells perquè ens posàs denúncia", ha subratllat.

A més, ha assegurat que rebia un "assetjament setmanal" per part de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma. L'home era copropietari d'un local proper als del Grup Cursach al passeig Marítim i ha dit que "no podia suportar que amb la seva grandesa" li fes competència. L'empresari ha afirmat que, així, "el monopoli se li rompia" i que "no suportava que duguessin gent i que es divertís més; havien de matar això".

Més tard, ha dit, va tenir un enfrontament amb el director general del Grup Cursach, Tolo Sbert, el qual –suposadament– el va amenaçar. Segons el testimoni, tot provenia d'una denúncia a uns autocars del Grup Cursach davant la porta de Tito's. "Em va dir: 'Tu m'has aturat l'autocar? Molt bé, demà xerram'. L'endemà hi va haver dos autocars i van aconseguir permisos en 24 hores; una cosa rara, aconseguir-ho tan ràpid", ha apuntat. Es tracta d'un empresari que va fer feina en el local Level (que va canviar el nom per Divino més tard) des del 2007 i que va haver de deixar l'establiment el 2015 perquè "no hi havia doblers". A conseqüència d'això, ha confessat que ho va perdre "tot" i que va haver de tornar a viure a casa del seu pare, a 50 anys.

Punt d'inflexió, 2007

El testimoni ha indicat que el 2007 va suposar un punt d'inflexió perquè abans, tot i no tenir llicència de terrassa en regla, la Policia Local no acudia a fer inspeccions. En canvi, a partir d'aleshores, va començar a rebre una o dues visites per setmana de la Patrulla Verda. Segons la seva versió, hi acudien vestits de paisà i en un cotxe camuflat. Va ser en aquell moment també quan un extreballador de Cursach –que va declarar dilluns– va esdevenir copropietari del local.

Un altre dels moments clau d'aquesta època va arribar el 31 d'octubre del 2008, quan va fer una batuda d'aforament, "la primera de tot Balears", ha dit. "Ja sabíem que no complíem l'aforament, però es van equivocar en la manera de comptar, així que van anul·lar la sanció", ha recordat. No obstant això, ha mantingut que el policia local ja mort –per al qual la Fiscalia demanava 10 anys i mig de presó– el va advertir que "com et passis amb una persona, et tanc el local". Amb tot, "cada dia venia menys gent, així que ja no mesuraven perquè no era necessari", ha afirmat, encara que el 2012 hi anaven "tots els divendres" per veure si tenien menors dins.

Doblers a canvi de permisos

Seguidament, ha declarat un altre testimoni que ha contat que tenia problemes amb els seus permisos i que un policia, Miguel Estarellas –ja mort–, li va dir "amb doblers, això es podria arreglar". Per a aquest agent la Fiscalia demanava més de 10 anys de presó inicialment, però com que va morir abans del judici, la resta de parts han declinat preguntar al testimoni.

Per altra banda, els propietaris d'un bar de Palma han apuntat que un policia local prenia copes sense pagar i un d'ells, qüestionat per la Fiscalia, ja justificat els fets dient que "estava acollonit per les seves formes i la pressió". El testimoni ha detallat que l'agent acudia de paisà i desconeixia si ho feia en horari de feina.

"El que havien de fer", més enllà de la llicència

Així mateix, la parella que va regentar entre 2008 i 2013 el local Aloe han manifestat que tot i tenir la llicència d'obertura fins a les tres de la matinada, tancava a la una perquè era el que els hi "deien que havia de fer". Més endavant, quan eren propietaris de La Bodeguita, van patir un incident amb un agent que han identificat com Gabriel Mayol, amb el qual es van enfrontar per demanar coses "estranyes", perquè no posava l'aire condicionat. Tant l'home com la dona han destacat que Mayol els feia inspeccions amb freqüència i de manera "excessiva". Per a ell, la Fiscalia demana nou anys de presó.

El darrer testimoni a declarar ha estat el propietari d'un altre local, ubicat a la Llotja, el Bluesville. L'home el va regentar des del 1994 al 2012. Segons el seu relat va tenir "moltes inspeccions", sobretot durant el 2004, època en què tenia una mitjana de dues per setmana "sense motiu aparent". "Era una persecució sistemàtica", ha afegit. A això se li va sumar més tard la "pressió" de les denúncies d'un veí. L'empresari ha comentat que la competència amb el Grup Cursach no per zona, però sí per horari. "El meu local era d'èxit, no sé si això li podia molestar a Cursach", ha argumentat.

stats