CRÒNICA
Política 12/06/2018

El Parlament aprova la llei Omnibus amb l'oposició del PP i de Matutes

La sentència del cas Nóos, les primàries de MÉS i la intenció de Bauzá de liderar el PP han protagonitzat el debat de les preguntes de control

Jaume Ribas
3 min
El ple del Parlament durant la sessió d'aquest dimarts.

PalmaSessió llarga. En alguns moments, aspra. En d'altres, més útil i constructiva del que sol ser habitual. La sentència del cas Nóos ha arribat durant el debat de les preguntes de control i ha copat els comentaris i les corregudes pels passadissos.

El cos a cos

Durant la sessió de control al Govern, els membres de l'Executiu i els diputats de l'oposició han escenificat el cos a cos més dur del ple d'aquest dimarts. El diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha aprofitat una resposta de la vicepresidenta Bel Busquets i pròxima candidata de MÉS per Mallorca al Consell per "agrair-li" que "es preocupi també per Menorca i no es dediqui només a fer campanya pel Consell de Mallorca, que sembla que és el que més li preocupa".

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera (PSIB), i el diputat del PP Antoni Camps també han tingut una topada –verbal– provocada per la posició dels dos partits sobre els pressupostos generals de l'Estat. "Vostès utilitzen els interessos dels ciutadans per atacar políticament l'adversari", ha dit Camps a Cladera. "El PSOE va presentar esmenes per valor de 630 milions d'euros i, ara, on són?", ha demanat el diputat conservador a la consellera.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, riu escoltant el diputat del PP Antoni Camps.

Cladera ha dit que el govern Sánchez treballa en els pressupostos del 2019 i ha acusat Camps d'"incoherents" i d'"antisistema" quan estan a l'oposició. A més, la titular d'Hisenda ha convidat Camps a acompanyar Bauzá "com Sanxo el Quixot" en la seva aventura per intentar liderar el PP estatal "i segur que acabarà d'enfonsar el Partit Popular". La resposta ha provocat les queixes de la bancada de la dreta, però el PSIB ha continuat insistint en la voluntat de l'expresident de ser elegit líder del PP estatal. Francina Armengol ha assegurat que "el senyor Bauzá va anar a Madrid a acotar el cap" i ha dit que "ara hi vol anar a fer altres coses; veurem com li anirà".

Les lleis

Aquest dimarts, el ple del Parlament ha aprovat la coneguda com a llei Omnibus. Aquest text modifica diverses normes en matèria de turisme, de funció pública, de personal, d'urbanisme i de transports, entre altres temes, i autoritza el Govern de les Illes Balears per aprovar determinats textos refosos. El text s'ha aprovat amb el suport de l'esquerra, que també ha rebut abstencions o vots a favor de la resta de grups en determinats punts.

Una de les parts conflictives del text era una esmena a la Llei d'urbanisme que, en paraules de la diputada socialista María José Camps, "no afegeix res de nou" però que, segons el PP i ell mateix està feta per perjudicar els interessos de l'empresari eivissenc Abel Matutes.

Miquel Ensenyat, Mercedes Garrido i Sandra Espeja al ple del Parlament.

Així mateix, el ple ha admès a tràmit la llei de camins elaborada pel Consell de Mallorca. El president de la institució insular, Miquel Ensenyat; la consellera de Territori, Mercedes Garrido, i la de Medi Ambient, Sandra Espeja, han assistit a la sessió del Parlament per defensar el text.

El Pi, el partit dels feiners

Els diputats regionalistes sempre treballen per presentar la seva força política com un partit dialogant i, sobretot, feiner. En la junta de portaveus de dimecres passat, Jaume Font demanava allargar el període de sessions, que ha acabat oficialment aquest dimarts, fins al mes de juliol. A la sessió d'aquesta setmana, ha tornat a renyar el PP i el PSOE –'tornat', perquè ho fa cada setmana– per no posar-se d'acord i no defensar junts els interessos de les Balears. També aquest dimarts, durant el debat de la llei Omnibus, el diputat Josep Melià ha reclamat acords, feina i un seguiment escrupolós del reglament: "Tocava parlar de les esmenes i aquí tothom ha parlat de tot menys de les esmenes", ha etzibat als diputats de la resta de partits.

stats