Política 09/06/2018

Ensenyat i Busquets s'imposen a les primàries de MÉS

Els candidats del PSM fan valer els suports a la Part Forana i obtenen més del 60% dels vots

Jaume Ribas
4 min
PRIMÀRIES MES

PalmaMiquel Ensenyat serà el cap de llista de MÉS per Mallorca a les eleccions del 2019. L’actual presidentdel Consell de Mallorca s’ha imposat amb més del 68%dels suports a la consellera de

Serveis Socials, Fina Santiago, i liderarà la llista ecosobiranista al Parlament. Al Consell de Mallorca, la cap de cartell serà l’actual vicepresidenta, Bel Busquets, que s’ha imposat amb el 63% dels vots al batle d’Alaró, Guillem Balboa. Els dos perdedors, Santiago al Parlament i Balboa alConsell, aniran de número dos a les llistes i formaran tàndem amb els guanyadors.

Al procés de primàries que MÉS per Mallorca celebrà ahir hi participaren 2.415 persones de 4.200 que tenien dret a vot entre han demostrat un contrast entre Ciutat i la Part Forana. A Palma, Santiago i Balboa han guanyat les primàries amb un 52% dels vots tots dos. En aquest cas, pot haver influït el suport públic del batle, Antoni Noguera, i del coordinador general de MÉS per Palma, Miquel Àngel Contreras, a Fina Santiago.

També cal tenir en compte que el PSM, el corrent d’Ensenyat i Busquets, té una bona part del seu múscul a la Part Forana. A Búger, per exemple, el 100% dels vots varen ser per a Busquets i a Llucmajor, el suport a la vicepresidenta ha arribat al 95%. Tot i això, el batle d’Alaró s’ha imposat fàcilment al seu poble, on ha obtingut un 88% dels suports.

MÉS va seguir els resultats de les primàries a l’Escorxador, que, a més, era l’únic punt de votació a Ciutat. Cap a les 22 h, una seixantena llarga de militants varen rebre amb mamballetes els quatre candidats, militants, afiliats i els que s’havien inscrit a posta per votar. Aquesta xifra representa un 53% del cens.

Els votants havien d’elegir qui volien que fos el número u i el número dos a cadascuna de les institucions. Ensenyat va rebre 1.548 vots, un 68%, mentre que la seva rival, Fina Santiago, va comptar amb menys de la meitat dels suports, 707 vots. Al Consell el marge va ser més estret, tot i que Busquets també es va imposar amb 1.403 vots (63%), enfront dels 804 (36%) de Balboa.

La lectura gairebé unànime d’aquests resultats és que els partits que es varen unir per formar MÉS per Mallorca, el PSM i Iniciativa, encara pesen a l’hora de prendre les decisions internes. Ensenyat i Busquets són membres del PSM, el corrent majoritari, i varen aconseguir una victòria còmoda contra Santiago, que és d’Iniciativa, i Balboa, que és independent.

Es confirmen les previsions

Els resultats de les primàries confirmen les previsions que es feren al partit fa setmanes: victòria fàcil d’Ensenyat i victòria una mica més ajustada de Busquets. A més, les primàries han demostrat un contrast entre Ciutat i la Part Forana. A Palma, Santiago i Balboa han guanyat les primàries amb un 52% dels vots tots dos. En aquest cas, pot haver influït el suport públic del batle, Antoni Noguera, i del coordinador general de MÉS per Palma, Miquel Àngel Contreras, a Fina Santiago.

També cal tenir en compte que el PSM, el corrent d’Ensenyat i Busquets, té una bona part del seu múscul a la Part Forana. A Búger, per exemple, el 100% dels vots varen ser per a Busquets i a Llucmajor, el suport a la vicepresidenta ha arribat al 95%. Tot i això, el batle d’Alaró s’ha imposat fàcilment al seu poble, on ha obtingut un 88% dels suports. MÉS va seguir els resultats de les primàries a l’Escorxador, que, a més, era l’únic punt de votació a Ciutat. Cap a les 22 h, una seixantena llarga de militants varen rebre amb mamballetes els quatre candidats i es varen donar a conèixer els resultats.

Després de fer-se públics, Miquel Ensenyat va afirmar que “ara ja no hi ha candidats” a les primàries i va posar l’èmfasi en “la il·lusió” que el partit necessita generar per afrontar amb solvència les eleccions de la primavera del 2019. L’altra guanyadora, Bel Busquets, va afirmar que els tàndems que encapçalaran MÉS han de “continuar fent feina” i va voler insistir que ella i el seu número dos, Guillem Babloa, són un equip. De fet, tot i que han estat rivals en aquestes primàries, Busquets i Balboa són els dos coordinadors generals de la formació ecosobiranista i la dirigeixen conjuntament. Santiago, la més emocionada, va reconèixer “l’ampli suport” que les bases del partit havien donat als dos guanyadors. Tot i això, va defensar que els resultats de les primàries són una clara mostra de “la pluralitat i les diferents sensibilitats” que hi ha entre la militància ecosobiranista. Santiago, igual que Balboa, va lluir una camiseta amb el logotip de MÉS i va dir: “Avui m’he posat aquesta camiseta de MÉS perquè a partir de demà faré feina juntament amb en Miquel per guanyar les eleccions del 2019”. El nou número dos de MÉS al Consell, Guillem Balboa, va voler destacar la “fortalesa interna” que el partit exhibia amb la participació a les primàries i va admetre que els resultats “entraven dins les seves previsions”.

Participació del 53%

2.415 persones, més de la meitat de les gairebé 4.200 inscrites al cens, han votat a les primàries de MÉS. Això suposa un 53% de participació. En les darreres primàries per decidir els candidats a les eleccions autonòmiques, el novembre del 2014, hi va participar un 64% del cens, un 11% més. En aquell cas, hi havia unes 8.000 persones inscrites, però era un procés diferent perquè es configurava tota la llista al Parlament, al Consell i als ajuntaments dels municipis que feien primàries, Palma inclòs.

En aquest cas, però, MÉS ha optat per dividir el procés en dues fases: ahir només decidiren el cap de llista i el número dos al Parlament i al Consell de Mallorca i, un cop passat l’estiu, s’organitzarà un altre procés per acabar de confeccionar les llistes a aquestes dues institucions i per decidir qui seran els candidats a Cort i a la resta dels ajuntaments.

MÉS assegura que la participació de 2.415 persones al procés de primàries és una mostra de fortalesa. Els ecosobiranistes comparen aquesta dada amb les darreres primàries socialistes, en què varen participar 1.988 afiliats de tot Balears –no només de Mallorca– per convertir Pedro Sánchez en secretari general del PSOE.

stats