El Suprem confirma 5 anys i 10 mesos de presó per a Iñaki Urdangarin pel cas Nóos

El Tribunal ratifica la condemna de tres anys i vuit mesos de presó per a l'expresident Jaume Matas

El Tribunal Suprem confirma cinc anys i deu mesos de presó per a Iñaki Urdangarin, el gendre del rei emèrit. Són cinc mesos menys que els que li va imposar l'Audiència de Palma el 17 de febrer de 2017 pels delictes de malbaratament, prevaricació, frau, dos delictes fiscals i tràfic d'influències. La reducció es deu a l'absolució pel delicte de falsedat en document públic, ja que la Sala entén que no està provada la seva intervenció.

La sentència suposarà l'entrada a presó d'un membre de la família reial espanyola. Les opcions que ara té Urdangarin són demanar l'indult al govern de Sánchez o bé demanar l'empara del Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, es ratifica la condemna de tres anys i vuit mesos de presó per a l'expresident balear, Jaume Matas. 

I Diego Torres, soci d'Urdangarin, és condemnat a cinc anys i vuit mesos per malbaratament, prevaricació i frau a l'administració, però és absolt dels delictes de tràfic d'influències, de blanqueig de capital i de falsedat. 

La sentència del Suprem manté la responsabilitat de partícips a títol lucratiu d'Ana Tejeiro i Cristina de Borbó pels delictes de malbaratament i frau dels seus marits, però no pels delictes fiscals.

El passat 31 de març s'inicià la deliberació de l'alt Tribunal. En el recurs, la Fiscalia demanava elevar la pena de presó fins a deu anys per a Urdangarin i fins a 12 i mig per a Diego Torres. 

Entre la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i les defenses d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres i Jaume Matas, entre d’altres, es varen presentar fins a 77 recursos diferents. 

Iñaki Urdangarin

El Tribunal Suprem el condemna a cinc anys i deu mesos de presó, una multa de 512.553 euros i set anys i sis mesos d'inhabilitació absoluta. Es redueixen, així, cinc mesos de presó respecte de la sentència de l'Audiència Provincial.

Aquests mesos es resten de la condemna més alta, que queda en dos anys i tres mesos, com a autor d'un delicte continuat de prevaricació i malbaratament de cabals públics. A aquesta condemna s'han de sumar set mesos més per un delicte de frau a l'administració, dos anys de presó per delicte contra la Hisenda Pública i un altre per tràfic d'influències. 

A més, ha estat condemnat a pagar 175 mil euros i 152 mil euros a Hisenda, en concepte d'IRPF, i, juntament amb Jaume Matas i Diego Torres, haurà de tornar 619 mil euros a la Fundació Illesport.

Diego Torres

Ha estat condemnat a cinc anys i vuit mesos de presó i a una multa de 775 mil euros i quatre anys d'inhabilitació absoluta, més cinc d'inhabilitació especial. El Suprem rebaixa dos anys i deu mesos la condemna de l'Audiència. La diferència és que queda absolt del delicte de blanqueig de capitals i de tràfic d'influències.

Se'l condemna a tres anys menys un dia de presó per prevaricació continuada, a vuit mesos per frau a l'administració i a dos anys per delicte contra la Hisenda Pública, a la qual haurà de pagar 258 mil euros per IRPF.

Jaume Matas

Es manté la condemna de tres anys i vuit mesos de presó i a set anys d'inhabilitació per a l'expresident balear.

José Luis Ballester

També es manté ferma la condemna de l'Audiència Provincial per a Pepote Ballester, exdirector general d'Esports, de quinze mesos i dos dies de presó, que se substitueixen per una multa. Haurà de pagar el 2% dels 619 mil euros a la Fundació Illesport.

Gonzalo Bernal

L'exdirector gerent de la Fundació Illesport també manté la condemna de quinze mesos i dos dies de presó, que se substitueixen per una multa.

Juan Carlos Alía

A l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (IBATUR), el Suprem li ratifica la condemna d'un any i dos dies de presó, que també se substitueixen per una multa.

Cristina de Borbó 

Se li anul·la la responsabilitat civil a títol lucratiu pels delictes contra la Hisenda Pública de 128 mil euros. I es manté la responsabilitat civil a títol lucratiu dels delictes de malbaratament de cabals públics i frau a l'administració, pels quals ha estat condemnat Iñaki Urdangarin a pagar 137 mil euros.

Ana María Tejeiro

Se li anul·la també la responsabilitat civil pel delicte contra la Hisenda Pública per valor de 172 mil euros. I queda com a responsable civil pels delictes de malbaratament de cabals públics i frau a l'Administració, pels que ha estat condemnat el seu marit, Diego Torres, a pagar 172.500 euros. 

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF