Part Forana 17/06/2023

Així estan els pactes de govern als municipis de les Balears

La majoria arriben a la constitució dels ajuntaments amb els acords segellats, però d'altres, no

1 min
La sala plens i la vara de l'Ajuntament de Marratxí.

PalmaAquest dissabte dia 17 es constitueixen tots els ajuntaments de les Balears. No obstant això, a escasses hores d'aquest esdeveniment, encara manquen alguns municipis, en què no hi ha majoria absoluta, per segellar un pacte de govern. A Algaida, Binissalem, Campanet, Ciutadella, Maó, es Mercadal, Sant Josep de sa Talaia, Santa Margalida, Sóller i Son Servera les formacions –tant de dretes com d'esquerres– no han arribat a cap acord. D'altra banda, a més d'una vintena de municipis, els nous equips de govern ja estan definits. Aquests són els següents:

  • El Partit Popular, Vox i Unió per Alcúdia (UA) han signat un pacte de govern amb vista als pròxims quatre anys i l'Ajuntament del municipi s'ha convertit en la primera administració de les Balears on el partit d'extrema dreta ha entrat.
  • Les tres formacions donen suport a la investidura de Fina Linares (PP), que serà la batlesa d'Alcudia durant tot el mandat. A més, Linares gestionarà les àrees de Contractació, Personal, Urbanisme i Comunicació.
  • El PSOE de Manolo Galán ha reeditat el pacte amb El Pi, per la qual cosa Galán serà el batle del poble del Llevant, encara que cap de les dues formacions ha fet públics els detalls de l'acord.
  • Des de UIA-MÉS han lamentat la decisió dels socialistes de pactar amb El Pi. "Malgrat els intents, una vegada més no ha estat possible un pacte progressista, per manca de voluntat del PSOE. Seguirem treballant des de l'oposició per tal d'aconseguir que finalment que Artà tengui un govern d'esquerres, tal i i com demana la ciutadania amb els resultats de les eleccions".
  • El Partit Popular recupera la batllia de Bunyola vuit anys després d'haver-la perdut en les eleccions de 2015. Els populars governaran al consistori amb SOM-AVI després d'haver arribat a un pacte de govern aquest passat dijous. Així, Joan Antoni Riera serà el batle de Bunyola a partir d'aquest dissabte i substituirà Andreu Bujosa (Esquerra Oberta).
  • Ambos partits, sumen la majoria absoluta i envien a l'oposició Esquerra Oberta (3 regidors), PSIB-PSOE (2) i Vox (1). Amb l'acord de governabilitat, se situa a Riera com a batle i, a més, reconeix Miquel Ballester, cap de llista de Som AVI, com a primer tinent d'alcalde del Ajuntament de Bunyola.
  • El Partit Popular i Vox han definit ja quines àrees de l'Ajuntament de Calvià gestionaran cadascun després que la setmana passada arribassin a un acord per formar un equip de govern amb el popular Juan Antonio Amengual com a batle durant tot el mandat.
  • Els tres regidors del partit d'extrema dreta tindran tinença de batlia, mentre que cinc dels vuit regidors del PP, també, segons han explicat els populars aquest dilluns en una nota de premsa.
  • La junta local dels Socialistes de Consell han apostat per reeditar el pacte de govern amb Som Consell. Així, l'equip de govern serà reeditat amb un regidor més que la passada legislatura. La batlia serà pel PSOE els pròxims tres anys i el darrer any de legislatura serà assumida pel grup independent. El Batle continuarà sent Andreu Isern, mentre que els regidors socialistes duran les àrees d'Hisenda, Pressupost, Policia i Manteniment; Promoció econòmica i turisme; Fires, festes i mercats; Medi ambient i sanitat i Esports.
  • Margalida Llabrés (Som Consell), per la seva part ha renunciat a la dedicació exclusiva que tenia la passada legislatura i assumiran les següents àrees: Educació i Cultura; Joventut i Participació Ciutadana; i Personal i Serveis Socials

  • El Partit Popular i El Pi han arribat a un acord de governabilitat perquè Catalina Soler (PP) sigui la batlessa de Felanitx la pròxima legislatura. En una nota de premsa, els partits han explicat que el candidat d'El Pi, Jaume Montserrat, serà el primer tinent batle, i la número dos d'El Pi, Melanie Mesquida, serà la regidora delegada de Portocolom.
  • Arran d'aquest acord, Soler ha destacat que vol "donar continuïtat al pacte de govern iniciat fa dos anys per continuar amb la dinàmica de canvi que necessita el municipi" i demostrar que "amb gestió les coses es fan bé".
  • Lloseta ha anunciat aquest dissabte el pacte entre el PSOE, MÉS i Ara Sí per "poder continuar desenvolupant polítiques progressistes al municipi". En una nota de premsa, la candidata socialista a la batlia, Paquita Campins, ha reconegut que és "un bon pacte" i ha assenyalat que els dos primers anys de batlia seran per a MÉS i els dos darrers per al PSOE.
  • PP, Vox i ASI tanquen un acord de governabilitat municipal que converteix a Xisca Lascolas (PP) en la primera dona al capdavant de l'Ajuntament.
  • El pacte de governabilitat signat entre Partit Popular, Vox i ASI preveu també que el PP ostenti la primera tinença de batlia, Vox la segona i ASI la tercera. Vox dirigirà, entre d'altres, les àrees de Participació Ciutadana, Manteniment, Entorn Urbà, Comerç i Consum.
  • MÉS i Feina per Llubí han signat un acord de govern per la legislatura 2023-2027. Durant els pròxims quatre anys la batllia estarà representada per Magdalena Perelló, actual batlessa per MÉS. Per altra banda, la primera tinença de batlia estarà en mans d'Antònia Maria Perelló, de Feina per Llubí.
  • Segons han destacat les dues formacions, l'objectiu és "continuar amb les polítiques progressistes que s'han duit a terme durant aquests vuit anys".
  • L'assemblea d'Ara Maó, reunida aquest divendres, ha rebutjat la proposta plantejada pel PSOE per conformar un govern municipal, tot i que els quatre regidors ecosobiranistes votaran a favor del candidat socialista per facilitar un govern progressista.
  • Ara Maó afirma que continuarà amb la voluntat de negociar amb el PSOE per trobar un acord que satisfaci les dues parts.
  • El pacte entre PP i Vox a Marratxí ja s’ha signat i el popular Jaume Martínez serà el batle del municipi durant els pròxims quatre anys. Quant a les àrees, el Partit Popular dirigirà, entre d'altres, Promoció Econòmica, Comerç, Empresa, Indústria, Turisme i Mercats; Economia i Hisenda Pública; Educació; Urbanisme i Habitatge; Esports; Cultura i Ceràmica; Patrimoni; Serveis Socials i Igualtat, i Salut i Consum.
  • Els quatre regidors de Vox assumiran les àrees de Seguretat Ciutadana i Serveis Funeraris; Medi Ambient i Agricultura; Joventut; Formació i Treball; Participació Ciutadana i Defensora de la Ciutadania, i Transparència.
  • MÉS i PSOE han tancat un acord de govern per a Montuiri i es repartiran la batlia. Durant els dos primers anys, la candidata de MÉS, Paula Amengual, tendrà la vara, mentre que del 2025 al 2027, serà el socialista Toni Miralles qui liderarà l'Ajuntament.
  • Ambdues formacions allargaran quatre anys més el pacte que els ha fet governar durant els dos darrers mandats a aquest poble del Pla.
  • El PI, Unió Independents de Muro (UIM) i el Partit Popular han arribat a un acord de governabilitat perquè Miquel Porquer, d'El PI, sigui el batle de Muro durant els pròxims quatre anys.
  • Fins ara (2019-2023), El Pi ha governat amb el PP i amb Convergència Democràctica Murera (CDM), una agrupació independent que va ser la força més votada fa quatre anys. No obstant això, el pacte per al pròxim mandat substitueix CDM per UIM i manté el PP i El Pi.
  • El candidat dels Independents per sa Pobla (IxsP), Biel Ferragut, serà el batle de sa Pobla durant els pròxims quatre anys, d'acord amb el pacte de govern que s'ha signat aquest dimecres capvespre amb MÉS, el PSOE i El Pi.
  • "La voluntat del tercer pacte és continuar governant des de l’acord i el consens ampli, situant els interessos de sa Pobla i de la seva gent en el centre de les polítiques", ha declarat Ferragut durant la presentació del pacte.
  • El PI i el PP han oficialitzat el pacte de governabilitat per a l'Ajuntament de Porreres. Quan en l’àmbit organitzatiu, El Pi de Xisca Mora ostentarà la batlia els dos anys i vuit mesos primers, mentre que el PP, el darrer any i quatre mesos que restaran de legislatura. Qui ostenti la condició de batlessa, també ostentarà la representació a la Mancomunitat del Pla i a la Felib.
  • Els regidors del Pi seran responsables directes i regidors delegats de les àrees d'Entorn Urbà i Manteniment, Benestar Social i Salut, Cultura, Festes i Participació Ciutadana, Agricultura, Comerç, Fires i Mobilitat. Mentre que els regidors del PP seran responsables directes i regidors delegats de les àrees d’Obres i Activitats, Educació i Medi Ambient, Hisenda i Turisme, Esports, Joventut i Interior.
  • MÉS votarà a favor que March sigui batle de Pollença mentre continuen negociant àrees de govern. Les negociacions se reprendran la setmana del 19 de juny, començant amb la fixació del calendari i l’ordre del dia.
  • A la negociació hi participaran, per facilitar-la, mediadors proposats per ambdues parts. En aquest sentit, no hi haurà línies vermelles i seran objecte de negociació totes les qüestions que es plantegin. Aixi com el programa, el full de ruta, la distribució de responsabilitats, les dedicacions exclusives, els salaris, els òrgans col·legiats i la batlia, entre d’altres. 
  • El PP, El Pi i Som Coalició de ses Salines han arribat a un acord per governar conjuntament el municipi amb vuit regidors dels 13 que formaran part de l'ajuntament municipal.
  • Els partits han acordat, també, que serà el popular Joan Rodríguez qui dirigirà el consistori durant els pròxims quatre anys. D'aquesta manera, Rodríguez serà el batle de ses Salines fins al 2027. 
  • MÉS i el PSOE han arribat a un acord per governar l'Ajuntament de Sant Joan amb un primer pacte progressista de la història del municipi. L'ecosobiranista Richard Thomson –que ja ha estat regidor de l'oposició en aquest mandat– serà el batle fins al 2026, mentre que la socialista Catalina Perelló agafarà el relleu en el darrer any de lesgislatura.
  • Els de MÉS varen ser la força més votada en les passades eleccions del 28-M i van aconseguir cinc regidors, de manera que quedaren a un de la majoria absoluta. Davant aquest escenari, han pactat amb el PSOE, que en va treure un.
  • Ja hi ha pacte a Sant Llorenç des Cardassar. El PP governarà amb els partits Gent per Sa Coma, Cala Millor, S'Illot-El PI i Unió Independent Carrionera i romp amb l'hegemonia de Grup Independent Son Carrió (Gisca), que havia governat durant 26 anys consecutius amb Mateu Puigrós.
  • Les tres formacions han signat un acord de governabilitat i amb els resultats de les passades eleccions municipals del 28 de maig s'asseguren la majoria absoluta. El candidat popular, Jaume Soler, serà el batle del municpi durant tota la legislatura 2023-2027.
  • La popular Loles Tronch serà la batlessa de Sant Lluís els pròxims quatre anys després que el PP i XBalears hagin signat un acord de governabilitat que garanteix a l'equip de govern una majoria absoluta de set regidors en el Consistori (sis del PP i un de XBalears).
  • El pacte entre totes dues formacions don un lloc en el govern municipal al candidat de XBalears, Jorge de Diego, que ostentarà una de les tres dedicacions exclusives que li corresponen a l'equip de govern per nombre d'habitants del municipi.
  • El PSOE ha comunicat aquesta setmana a MÉS per Mallorca que donarà suport a la investidura de Nicolau Canyelles (MÉS) al capdavant del Consistori per tercera legislatura consecutiva, però a diferència del que va succeir el 2015 i 2019, quan es va incorporar a l'Ajuntament, en aquesta ocasió quedarà fora del govern municipal.
  • Fa tres eleccions que es dona la mateixa situació a Santa Maria. Dels tretze regidors, MÉS en treu sis –a un de la majoria absoluta– i el PP, cinc. Els altres dos es reparteixen entre el PSOE i una altra formació: movem el 2015, Alternativa per Santa Maria el 2019 i Vox en aquesta ocasió. 
  • Els caps de llista de les candidatures d'El Pi Sencelles i Biniali, Volem Sencelles i el PSIB han signat l'acord per governar el municipi aquesta legislatura. El document estableix que Joan Carles Verd (El Pi) serà el batle els pròxims quatre anys.
  • El Pi gestionarà les àrees d'Urbanisme, Personal, Festes, Esports i Cultura. Per la seva part, Joan Rigo, regidor de Volem Sencelles, assumirà les àrees de Medi Ambient, Participació i Igualtat. Per acabar, María José Cosano, regidora del PSIB, s'encarregarà de les àrees d'Educació, Serveis Socials i Promoció Econòmica.
  • Miquel Nadal (PP) serà batle durant els quatre anys del mandat, mentre que Sebastià Aguiló (Seny i Sentit) serà primer tinent de batle. L'acord l'han formalitzat aquest divendres horabaixa, després que els Populars hagin cedit l'àrea de Patrimoni a Seny i Sentit. Pel que fa a les àrees de Medi Ambient i Desenvolupament Local, que també eren àrees desitjades per tots dos partits, finalment s'ha arribat a l'acord que seran regidories compartides.
  • D'aquesta manera, qui fins ara havia estat regidor de Cultura i Esports passarà a ostentar la vara. Carlos Simarro, batle solleric durant el darrer mandat, serà diputat al Parlament.

  • El PP i els Independents per Son Servera, Cala Millor i Cala Bona han pactat a darrera hora de divendres horabaixa que es repartiran la batlia del municipi tres i un any de manera respectiva. Així, el líder popular Jaume Servera ostentarà la vara municipal fins l'estiu del 2026, mentre que José Miguel Servera, dels Independents, serà batle el darrer any del mandat.
  • Aquest pacte substitueix l'anterior govern municipal presidit per la socialista Natalia Troya, en passar el PSIB-PSOE de sis a cinc regidors.
stats