Política 13/06/2023

El PSOE de Santa Maria decideix quedar a l'oposició i MÉS governarà en minoria

Es trenca així la tendència de 2015 i 2019, quan el regidor socialista es va incorporar al Consistori, atorgant la majoria al pacte progressista

2 min
El batle de Santa Maria, Nicolau Canyelles

PalmaGir de guió a Santa Maria del Camí. El PSOE ha comunicat aquesta setmana a MÉS per Mallorca que donarà suport a la investidura de Nicolau Canyelles (MÉS) al capdavant del Consistori per tercera legislatura consecutiva, però a diferència del que va succeir el 2015 i 2019, quan es va incorporar a l'Ajuntament, en aquesta ocasió quedarà fora del govern municipal. És una decisió contrària a la que s'ha donat, per exemple, a Sant Joan, on l'únic edil socialista sí que formarà part de l'equip de govern, junt amb els cinc regidors de MÉS.

El candidat del PSOE a les eleccions municipals –el més jove que el PSOE va presentar a les Balears–, Joan Far, creu que aquesta decisió "és la millor per l'agrupació municipal". "El més fàcil hauria estat pactar, però si volem fer feina com toca i que tot s'aprovi com toca, havíem de fer això". A més, sosté que la voluntat de la direcció insular del PSOE era entrar dins el Consistori, "però ens han escoltat i ens han fet cas". Així, s'ha pactat fer una comissió de seguiment entre els dos partits per tractar les qüestions que es portin als plens municipals.

Fa tres eleccions que es dona la mateixa situació a Santa Maria. Dels tretze regidors, MÉS en treu sis –a un de la majoria absoluta– i el PP, cinc. Els altres dos es reparteixen entre el PSOE i una altra formació: movem el 2015, Alternativa per Santa Maria el 2019 i Vox en aquesta ocasió. És la primera vegada que l'extrema dreta serà present a l'Ajuntament d'aquest municipi del Raiguer de Mallorca. Cal remarcar que MÉS, i anteriorment el PSM, governa a Santa Maria des del 1990, en el que s'ha convertit en un autèntic fortí. Aquell any, l'exconseller d'Agricultura Mateu Morro va guanyar una moció de censura contra el batle del PP Pep Estarellas, gràcies al vot d'un trànsfuga dels populars.

stats