Política 01/07/2023

Francina Armengol: “Estam en un moment d’emergència democràtica”

Cap de llista del PSIB al Congrés

9 min
Francina Armengol

PalmaFrancina Armengol arriba a la seu del PSIB del carrer del Miracle, on hem quedat per fer l’entrevista, amb uns minuts de retard perquè s’acaba de reunir amb els sindicats. La líder socialista no deixarà d’estar en campanya fins dia 23 de juliol, i assegura una vegada i una altra que les generals són una segona oportunitat per frenar l’avenç de l’extrema dreta.

Marga Prohens serà presidenta del Govern gràcies al pacte entre PP i Vox. Què us preocupa més d’aquest acord?

— M’agradaria haver-me equivocat quan us vaig dir que el Govern de Bauzá seria una broma si governava la dreta extrema amb l’extrema dreta. Han signat un retrocés ideològic i democràtic en tota regla i el rerefons és que el PP assumeix el marc ideològic de Vox. A canvi de cadires per al Partit Popular, llevam drets als ciutadans.

Hi ha àrees que gairebé no es toquen en aquest acord, com el medi ambient i el transport públic.

— Un dels grans silencis del document és com afrontam el canvi climàtic, que és el problema número u a escala mundial, particularment a les Balears. Això no es menciona en un pacte de govern de quatre anys i vol dir que aquesta política no es farà. Tampoc no es parla de diàleg social. Si s’haguessin dit en campanya electoral quines polítiques volien fer, molta gent no hauria quedat a ca seva, o no hauria votat el que va votar. El 23 de juliol tenim una altra volta per aturar el cop a escala estatal. Perquè la realitat és que la dreta espanyola més radical governarà aquesta comunitat. No només tenim una emergència climàtica, sinó també democràtica.

Vox vigilarà el compliment de l’acord. Pensàveu que els populars farien tantes cessions?

— Fa quatre anys que estic decebuda amb el PP, perquè l’he vist votant i confabulant amb Vox. Estava convençuda que Marga Prohens mentia deliberadament a la ciutadania durant la campanya i que sabia perfectament que pactaria amb Vox. L’acord no és equilibrat, no representa la majoria social, sinó que assumeix els postulats més radicals de la dreta espanyola. A més, aquest pacte se signa a Madrid. Parlen de bilingüisme, però tot està en castellà. El PP està entregat fa molt de temps a aquests postulats ideològics. La gent de Vox surt del PP, tots han estat càrrecs del Govern de Bauzá.

Què està en joc amb l’extrema dreta formant part dels governs dels consells a Mallorca i Menorca?

— En primer lloc, està en joc la Comunitat Autònoma. Tenim un Estatut que fa 40 anys enguany. Hem avançat en competències, autogovern i finançament. I ara tens una gent que governa i que diu que vol recentralitzar competències a l’Estat i que els consells insulars no pinten res. Pacten des de Madrid, i és molt greu per a Menorca, que sempre ha estat especial a les Balears. No ho havia vist mai a la història democràtica d’aquestes illes. És no creure en l’Estatut i menysprear la nostra estructura institucional i la identitat pròpia del poble. És un retrocés democràtic, institucional, d’autogovern, de drets i de ciutadania.

Quins són els factors clau de la derrota de l’esquerra a les Balears el 28-M?

— Molta gent que no ha anat a votar i l’abstenció continua sent un hàndicap. Es veu que hi ha poca consciència d’allò que es decideix des de ca nostra. Ells han guanyat clarament, i s’hauran comès errors de tota mena. Com a PSIB, hem tingut més vots que mai, però el PP i Vox han pujat molt. Això no ho havia vist ningú, ni les enquestes, ni nosaltres, ni ells. Però es pot canviar d’aquí a quatre anys i nosaltres començam la campanya per guanyar l’any 2027. El que em preocupa és el rerefons sociològic que hi ha darrere del que ha passat. No hem vist venir com influïen mitjans estatals amb programes enfocats a inocular certa ideologia. No ens hem adonat que hi ha una onada enorme d’extrema dreta demagògica, visceral, de desprestigi dels valors d’una societat amb qualitat democràtica a Europa que també afectava les Balears.

Així, us ha passat factura l’onada d’animadversió contra Sánchez?

— Hi ha un moviment mediàtic i econòmic potent que deshumanitza segons quines persones. Conec Pedro i la imatge que es trasllada d’ell no és real. Davant de tot això és molt difícil lluitar. La gent s’informa igual per un tuit d’una xarxa social que escriu qualsevol, de vegades indocumentats, que per un mitjà de comunicació seriós. És obvi que el 28 de maig es va votar en clau estatal.

Heu criticat que no se sabia què es pactava. Però els Acords de Bellver també es varen negociar amb la màxima discreció.

— Això no ho havia vist mai. He negociat dos pactes de govern, i és veritat que no ho pots dir tot, però sí que s’explicaven les polítiques. És molt fort que es negociï un pacte a les Balears des de Madrid, que Feijóo i Abascal decideixin què ha de passar. Em sembla insultant per a la ciutadania, inclosos els votants del PP. Han pactat contra la llengua, la identitat, l’educació, les dones, el col·lectiu LGTBI, la memòria democràtica… Contra tot. Han canviat cadires per drets. No s’anomenen el diàleg social ni els treballadors. Tota la normativa que volen tombar està pactada. El que vulguin canviar, que ho canviïn amb la gent que s’ha assegut a negociar-ho. No són normes del PSOE, MÉS i Podem. Són molt més àmplies. Que siguin valents per veure la gent i dir-los a la cara que ara hem de créixer en places turístiques, en creuers i en ciment. Vox representa un 13% dels vots. No ho ha de decidir tot.

Què pensau de reaccions de determinats col·lectius, com els hotelers, que han celebrat la victòria de la dreta?

— No havia vist mai una falta d’institucionalitat tan grossa com la que ha tingut la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca. Hi ha molts hotelers que no s’han sentit representats per les seves declaracions i que ho han dit en privat. És una falta d’educació i de respecte al que ha succeït. Que algú expliqui si els 860 milions d’euros a fons perdut per a les empreses d’aquestes illes per la pandèmia, i que n’han ajudat moltes del sector turístic, haurien estat possibles sense nosaltres. Em sembla una manca de respecte cap a les institucions, i en democràcia les institucions són importants. Sempre he respectat la Federació. He intentat tenir un contacte exquisit amb tothom, encara que no compartesc coses d’altra gent. La manca d’educació no és el més adequat.

Què ha motivat la vostra decisió de representar les Balears a Madrid en lloc d’encapçalar l’oposició a les Illes?

— Amb la derrota del 28 de maig, l’esquerra té menys poder institucional que mai en la història democràtica d’Espanya. Estam en un moment d’excepció, d’emergència democràtica. El president d’Espanya va convocar eleccions generals assumint que hi ha hagut un plebiscit sobre la seva gestió.Això em va interpel·lar com a ciutadana. Ja que no hem pogut aturar un govern de dreta extrema i d’extrema dreta a les Balears, necessitam un contrapunt a escala estatal. Si no, la destrucció de drets serà massiva. Quan veig que Jorge Campos diu que és candidat a Vox per fer una llei estatal contra les llengües cooficials, és evident que moltes coses ens les jugarem a Madrid. Aquí farem una oposició duríssima i jo la lideraré. Faré feina per tornar a governar. No me’n vaig per acomiadar-me, sinó per defensar aquesta terra. La meva veu té credibilitat, perquè he estat presidenta vuit anys.

Com es poden defensar els interessos de les Illes des d’un partit estatal?

— Crec que el govern d’Espanya continuarà en mans de les forces progressistes, liderat per Pedro Sánchez. La meva capacitat d’influència pot ser molt alta. Els anys que he estat presidenta han arribat més doblers que mai a les Balears. Puc ser aquest enllaç. Si governam, també ho seré per posar el peu contra segons quines polítiques a les Illes, perquè això també es pot fer a escala estatal. Si estam a l’oposició, seria més necessari que mai perquè hi hauria molta destrucció. No ho preveig perquè som optimista i, per això, demanaré el vot a tothom. Tothom vol dir gent que en altres generals ha votat El Pi, que ara no existeix, i que defensa una identitat pròpia d’aquestes illes que el PP i Vox no representen; gent que ha votat Ciutadans, que tampoc no existeix, però que ha tingut un comportament de seny davant d’una situació complicada; votants del PP que són d’una dreta moderada i que no pensaven mai que això podia anar així, i votants de l’esquerra, perquè molts varen quedar a ca seva el 28 de maig.

Si Sánchez torna a governar, defensareu les Balears des d’un ministeri?

— La meva idea és ser diputada, la veu de les Balears en el Congrés amb els meus companys d’escons, que esper que siguem tres. I fer una oposició ferma aquí, a les institucions i al carrer, des del consens. Aquesta és la meva ambició.

Sereu candidata autonòmica el 2027?

— Ja ho veurem. Sigui qui sigui el cap de files, hem de sortir a guanyar perquè aquest malson duri quatre anys.

Com serà l’oposició del PSIB?

— Tenia una certa esperança que el retrocés no fos tan dur ideològicament, però ho és. Les exigències per aprovar cada proposta i llei aniran augmentant. Farem una oposició dura de defensa del llegat que deixam. I responsable, perquè som un partit de govern i no farem bestieses. Defensarem els equilibris que sempre hem reivindicat des de la contundència dels valors i de la ideologia que representam. Donarem suport a les polítiques que creim que són bones per a les Balears. No tindrem un no a tot, com sí que han fet Vox i el PP. Ara bé, ens posen en una situació molt complicada. Ja hi ha de president del Parlament una persona que no creu en el canvi climàtic, en les vacunes, en la ciència, en les dones, en el col·lectiu LGTBI ni en l’autonomia. L’objectiu serà que això duri com menys millor.

Creis que hi haurà una resposta ciutadana a la retallada de drets?

— Després de la pandèmia, hem aconseguit recursos europeus, més finançament que mai. Vivim un moment històric per avançar cap a la digitalització, la transició energètica, la diversificació, una mobilitat sostenible i una economia circular. O agafes aquest tren o retrocedeixes molt. Si no s’executa tot això que hem projectat, haurem de tornar els doblers a Europa. Necessitam gent seriosa que executi, que és el que no veig al capdavant d’aquest Govern. Cal demanar si es posa tota la intensitat de feina en això o a crear bregues on no n’hi ha d’haver. L’accent de l’acord és a crear bregues. Tenir pau social és fonamental per governar i aquest plantejament de govern la romp en tots els sentits. Ja hi ha comunicats de tothom en contra del que han signat. En què es concentrarà aquesta gent? En la manera com fan la guerra dins les aules o com apliquen els fons europeus per a una transició ecològica justa a les Balears?

Heu dit que demanau disculpes si us heu equivocat. Quines errades concretes heu comès?

— Amb el resultat electoral, hi ha d’haver moltes coses que no han agradat. Hem de reflexionar molt. M’ha tocat bregar amb una pandèmia sanitària i segur que he decidit coses quan no tocava. Un error polític és que no he vist venir la pujada tan forta de la dreta extrema i l’extrema dreta. Hi havia gent amb un brou de cultiu diferent al que jo pensava i que ha votat amb unes claus que jo no creia. Allò que importava a la població eren uns altres temes. No me n’he adonat i em sap greu. Hi ha gent vulnerable que ha votat Vox i això m’interpel·la com a dirigent política. Has fet coses específiques per a col·lectius de població que no ho han vist així. No és un problema de comunicació, és més fort.

De què estau més orgullosa?

— De les vides que hem salvat. I que, en una comunitat on el PIB havia caigut un 21%, ara lideram el creixement econòmic, amb millors condicions laborals i salaris que mai. Això garanteix qualitat de vida a molta gent. També estic molt contenta del reforç dels serveis públics. Mai com ara hem invertit tant en sanitat, educació, serveis socials, transport públic i polítiques d’habitatge i d’ocupació. Les Balears són conegudes per la llei de residus, per la de canvi climàtic, la limitació de vehicles a Formentera, pel decret de posidònia, per coses que ens han fet pioners a tot Espanya.

Quina capacitat de reacció hi ha el 23 de juliol?

— Intentam remoure consciències. Sobretot que la gent pensi en el present i el futur que li espera segons quin govern vingui a Espanya. Hi ha gent que no va anar a votar el 28 de maig i deman que ningú progressista quedi a ca seva el 23 de juliol. Que pensin en el vot que pot ser útil, perquè a les passades eleccions molt va acabar als fems. Hem de ser estratègics i tàctics des de l’esquerra per saber què hem de votar.

Com veis el paper de Sumar Més?

— Valor molt positivament la iniciativa a escala estatal. Era necessari que l’esquerra plural s’ajuntàs. Acumular i ser estratègics és molt important per a l’esquerra, perquè cada vot ha de comptar per fer possible el peu contra la paret i dir que no passaran. Quant a la candidatura de les Balears, òbviament demanaré el vot per al PSOE, perquè crec que és l’únic vot útil que suma. Hem vist el 28 de maig que hi ha molts de vots a l’esquerra que no ho fan. La candidatura de Sumar a les Illes, amb la qual tenc bona relació i respecte, té unes incoherències complexes.

stats