Parlament
Política Parlament 13/02/2024

Prohens agraeix a Vox que hagi "reconduït" la crisi, però no aclareix si coneixia els plans dels díscols

El PP i Vox exhibeixen sintonia en el ple després de dues setmanes de crisi

2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, aquest matí al Parlament

PalmaLa crispació la setmana passada entre el PP, Vox i el president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha donat pas a una exhibició d'unitat en el ple d'aquest dimarts. La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha centrat les seves crítiques en l'oposició i ha "agraït" a Vox, que ha estat dues setmanes sumit en una guerra interna, que "hagi sabut reconduir la seva situació interna per poder dur endavant el canvi". A preguntes del PSIB, però, no ha aclarit si coneixia el moviment dels cinc díscols, que varen fer fora dos diputats oficialistes del seu grup, abans que es produís.

En resposta a una pregunta de Més per Menorca, Prohens ha negat que el líder de Vox, Santiago Abascal, marqui l'agenda del Govern. "Si vol conèixer les polítiques d'Abascal ho pot demanar a la presidenta del partit a les Balears, Patricia de las Heras, o a la portaveu parlamentària, Idoia Ribas", ha dit a l'ecosobiranista Josep Castells. Tot i això, Ribas, que va liderar la revolta dels cinc diputats rebels, va remarcat dilluns que a partir d'ara només respondrà com a presidenta del grup parlamentari de la "tasca del grup parlamentari", i va insistir que està desvinculada de l'estructura orgànica de Vox.

De la mateixa manera, la consellera de Presidència, Antònia Estarellas, ha entomat crítiques del PSIB per negociar amb "trànsfugues". Estarellas ha retret als socialistes que el líder del grup parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, va "córrer a fer un cafè" amb el president del Parlament, Gabriel Le Senne, quan cercava la manera de deixar els cinc díscols fora del grup parlamentari (una idea de la qual va desistir després que la direcció de Vox arribàs a un acord amb els indisciplinats). Estarellas ha acusat l'oposició de crear "ciència-ficció" sobre la crisi, insistint que els cinc diputats rebels no han arribat a l'estatus de "trànsfugues" que els atorga el PSIB, perquè no varen arribar a ser formalment expulsats del grup.

La diputada socialista Pilar Costa ha respost a la consellera demanant-li "una mica de respecte per la intel·ligència dels ciutadans". "Després de clavar-se punyals en viu i en directe, ara diu que l'oposició ha de demanar disculpes", ha etzibat la socialista. En el ple de la setmana passada, la guerra oberta entre sectors es va fer palesa a l'hemicicle quan una diputada dels díscols va desafiar en plena sessió de control el president del Parlament.

També el vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha sortit al pas dels retrets de l'oposició. "El Govern ha estat clar i transparent en tot moment, i no s'ha desviat ni un mil·límetre del full de ruta marcat", ha remarcat el portaveu de l'Executiu: "Mentre vostès intenten crear polèmiques, nosaltres tenim uns pressupostos aprovats, una reforma fiscal implantada, i s'avança en normativa". En el mateix sentit, ha defensat l'aliança amb Vox en contraposició als acords d'investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid: "Aquest Govern no se sustenta en petits separatistes i pròfugs de la justícia".

stats