Suplements 06/10/2021

La mirada a la corrupció espanyola de Magius guanya el Premio Nacional de còmic

'Primavera para Madrid' despulla la misèria política i moral de l'aristocràcia econòmica madrilenya

2 min
Una vinyeta de 'Primavera para Madrid', de Magius

BarcelonaDiego Corbalán, que signa els seus llibres amb el pseudònim de Magius, ha guanyat aquest dimecres el Premio Nacional de còmic 2021, dotat amb 20.000 euros, per la seva obra Primavera para Madrid, publicada per Autsaider Comics i triada pel jurat per la seva "qualitat formal i tècnica" i per la "valentia i riquesa "de la seva proposta argumental.

Els dos personatges més centrals d'aquesta història coral són el Fede i el Lobo, que s'inspiren en el jove arribista conegut com el Petit Nicolás i en l'exconseller de Bankia Javier López Madrid, també conegut per ser gendre del constructor Villar Mir i amic íntim de Felip VI i Letizia Ortiz. “Les històries de l'un i de l'altre no poden ser més diferents –explicava Magius a l'ARA l'any passat, poc després de publicar el còmic–. La història del Petit Nicolás és única, ell mateix va dir en una entrevista que li agradaria que fessin una pel·lícula de la seva vida. Per a mi no és un malvat, sinó algú que entén els mecanismes del poder i farà el que sigui per escalar posicions. El cas del Lobo és exactament el contrari: va ser educat en escoles exclusives i pertany a les elits econòmiques, un privilegiat que viu en una bombolla i es creu per damunt de tot. Al final tots dos acaben caient, però en el cas del Petit Nicolás va ser una mica per haver pujat massa ràpid, va pecar d'ingenu i d'ambiciós”.

Un país on el rei cobra comissions

A través del Fede i el Lobo, Primavera para Madrid aixeca acta de les misèries de l'aristocràcia econòmica madrilenya i va donant forma a una trama que entrelliga amb naturalitat tot d'escàndols que, ens n'adonem, no són casos aïllats, sinó que responen a una manera de relacionar-se amb el món, com si els pertanyés. “Aquesta gent ha viscut en una bombolla en què tothom actuava així, feien el que veien fer als altres –apunta el dibuixant–. Si el rei cobra una comissió, per què no ho hauries de fer tu?”

Nascut a Múrcia el 1981, Diego Corbalán Hernández és il·lustrador, dibuixant i guionista i els inicis de la seva trajectòria arrenquen com a editor de fanzins amb DD / DT el 1998, al qual va seguir Black Methal (2001), que va editar en format recopilatori el 2012. Posteriorment va publicar fanzins amb títols com Clásicos caninos i Hammon. També és autor de les novel·les gràfiques Murcia (2015) i El método Gemini (2018), a més de la guardonada Primavera para Madrid.

Corbalán homenatja amb el seu pseudònim el monjo que va il·lustrar diversos còdexs al segle X: l'admiració per aquest miniaturista s'aprecia en moltes de les pàgines de les seves creacions, no només pels colors i les temàtiques, sinó també perquè les seves vinyetes estan plenes de simbolisme i d'elements icònics.

stats