Societat 03/02/2021

Salut ha posat la segona dosi de la vacuna contra el covid-19 a 5.026 illencs

La Conselleria preveu acabar la vacunació definitiva a residències i a prop de la meitat dels sanitaris de primera línia aquesta setmana

ARA Balears
2 min
Una infermera preparant una vacuna contra el covid-19.

Un total de 5.026 persones ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra el coronavirus a les Illes Balears, segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest dimecres. Al conjunt de l'Estat, són 418.519 les persones amb la vacunació definitiva.

La Conselleria de Salut preveu acabar la immunització completa de les residències de gent gran aquesta setmana, i a gairebé la meitat de sanitaris de primera línia. En total, seran immunitzades gairebé 11.000 persones.

El ritme de vacunació avança a mesura que arriben els vaccins a la Comunitat, encara en petites quantitats. Amb tot, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha afirmat aquest dimarts al Parlament que el Govern "espera i desitja" haver vacunat el 70% de la població abans del 30 de juny, encara que ha recordat que, perquè això sigui possible, han d'arribar a les Balears les dosis necessàries. 

Cal dir que la Conselleria està fent gestions amb els consells insulars i ajuntaments per disposar de set grans superfícies per vacunar contra el covid-19 quan les vacunes arribin massivament. El pla és disposar de dos espais a Palma, un a Manacor, un a Inca, un a Eivissa, un a Formentera i un a Menorca per reforçar la vacunació que es farà als centres de salut i permetrien administrar unes 80.000 dosis a la setmana.

En aquest sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha insistit que "el problema més gros" a hores d'ara amb les vacunes és "la manca de producció". Precisament la lentitud amb què encara es produeixen les vacunes és el principal motiu dels endarreriments que hi ha a l'hora de rebre-les.

De fet, avui han arribat les 900 dosis de Moderna que havien d'estar a les Illes divendres passat, i ahir al vespre varen arribar les 5.850 dosis de Pfizer. La novetat és que, a partir d'ara, d'un vial se n'extrauran sis dosis, i no cinc, com s'estava fent fins ara.

Els propers: grans dependents

La tercera etapa en el procés de vacunació començarà el 8 de febrer, administrant la primera dosi als grans dependents que no estan dins residències i els seus cuidadors. En principi, estava previst començar a immunitzar aquest col·lectiu -al voltant de 5.000 persones- aquesta setmana, però la manca de vacunes ha fet que no sigui possible mantenir el calendari.

En aquesta etapa, es vacunaran només els cuidadors professionals, i no els familiars o cuidadors que no estan qualificats. Paral·lelament es continuarà vacunant els sanitaris i persones majors de 80 anys.

stats