Societat 09/12/2022

El Suprem ratifica la decisió del Govern de confinar els estudiants a l'hotel covid

L'alt tribunal ha emès aquest divendres la sentència i n'ha notificat l'advocacia de la Comunitat Autònoma

2 min
Hotel Palma Bellver.

PalmaEl Tribunal Suprem (TS) ha ratificat la decisió del Govern balear de confinar els estudiants contagiats de covid-19 durant els viatges d'estudis a Mallorca el 2021. L'alt tribunal ha emès aquest divendres la sentència i n'ha notificat l'advocacia de la Comunitat Autònoma, segons ha informat el Govern en un comunicat. La resolució arriba després que la Fiscalia del Suprem interposàs un recurs de cassació contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) el setembre del 2021.

El Suprem sentencia que, "en conseqüència, mantenir el confinament dels que van donar negatiu a la PCR, en espera de la seva confirmació, era una mesura ajustada al principi de proporcionalitat si, a més, la relacionam amb la peculiaritat de la crisi de la covid-19, l'experiència dels retornats dels viatges de final de curs i la situació concreta dels afectats". És per això que el Suprem desestima el recurs de cassació interposat pel Ministeri Fiscal i assenyala que "no es discuteix en les actuacions que entre els que ja havien tornat després de finalitzar la seva estada a Mallorca estaven aflorant nombrosos positius".

A més, considera que "hi havia base racional per presumir que els que encara restaven a l'illa poguessin resultar contagiats i transmetre el seu contagi, i dispersar el virus per altres territoris, cosa que era raonable pensar tenint en compte l'experiència dels recentment retornats, pel tipus d'activitats desenvolupades i la manera de comportar-se dels afectats en aquests viatges de final de curs a Mallorca". Així doncs, el TS confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i desestima l'apel·lació que va interposar la Fiscalia de les Balears davant el Tribunal Suprem.

Amb el suport del TSJIB

Així ho ha decidit l'alt tribunal, després que el TSJIB ja avalàs el confinament el setembre de l'any passat. el Tribunal va donar la raó a l'Executiu i va ratificar la decisió de la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. "La jutgessa, com nosaltres mateixos i, al cap i a la fi, qualsevol altre jutge, manca de coneixements epidemiològics", manifesten els magistrats.

En la seva resolució, els magistrats van estimar el recurs presentat per l'Executiu contra la interlocutòria del jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma del 30 de juny, que anul·lava l'aïllament dels joves que s'havien contagiat de covid-19 quan eren de viatge d'estudis a Mallorca. Concretament, el jutjat va aixecar el confinament dels estudiants que feien quarantena a l'hotel Palma Bellver que no havien donat positiu en coronavirus, és a dir, els que havien donat negatiu i els que no s'havien fet cap prova diagnòstica.

Aleshores, la magistrada argumentava en la interlocutòria que el Govern no havia acreditat que els que no havien donat positiu fossin contactes estrets dels joves contagiats. Per això, considerava que la mesura era "proporcionada" per a aquests estudiants i que limitava "un dret fonamental".

stats