Societat 30/06/2021

El jutjat anul·la el confinament de 175 estudiants aïllats pel macrobrot que no han donat positiu

La jutgessa considera que el Govern no ha acreditat que la resta siguin contactes estrets dels joves contagiats de covid-19

3 min
Un balcó de l'hotel de Bellver, on estan confinats el estudiants afectats pel macrobrot.

PalmaEl Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma ha acordat aquest dimecres aixecar el confinament dels estudiants que fan quarantena a l'hotel Palma Bellver que no han donat positiu en covid-19, és a dir, els que han donat negatiu i els que no s'han fet cap prova diagnòstica. Aquests representen 175 joves del total de 249 que hi ha actualment confinats a l'hotel pont, de manera que només hi haurien de quedar els 57 que fins ara han donat positiun perquè dels 74 contagiats n'hi ha 16 d'ingressats i un d'aïllat a un hotel d'Alcúdia.

Així, la jutgessa ha ratificat parcialment les mesures sanitàries adoptades diumenge per la Conselleria de Salut amb relació al confinament dels joves afectats pel macrobrot associat als viatges d'estudis que han arribat a les Balears de diverses comunitats autònomes. La magistrada argumenta en la interlocutòria emesa aquest dimecres horabaixa que el Govern no ha acreditat que els que no han donat positiu siguin contactes estrets dels joves contagiats. Per això, considera que la mesura "no és proporcionada" per a aquests estudiants i que "limita un dret fonamental".

A més, la magistrada demana al Govern balear que informi el jutjat cada cinc dies de l'evolució de la situació de cada una de les persones afectades per la mesura per tal de tenir un seguiment del seu estat i determinar si és necessari o no mantenir el confinament. Ara aquesta resolució es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

Manca de concreció

La interlocutòria assenyala que les persones incloses en la resolució de Salut Pública de la Conselleria –algunes d'elles menors d'edat– "estaven allotjades a diferents hotels, sense que s'establís per l'Administració quina és la vinculació entre elles o, dit d'una altra manera, per què es consideren contactes estrets". Davant això, el Govern havia al·legat que el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) va recomanar que totes les persones que participin en els viatges de final de curs a Mallorca fossin considerades contactes estrets, mesura que la Fiscalia va qualificar de "general, presumptiva i indeterminada".

La jutgessa conclou que la restricció d'un dret fonamental "s'ha de circumscriure al que és necessari per al compliment de la finalitat d'aquesta restricció", així que es pot confinar "no per potencial diagnosi, sinó per haver-hi una diagnosi certa". Això seria una PCR positiva o almenys "una diagnosi molt probable", com el fet de demostrar que han estat contactes estrets. Però la resolució del Govern només "fa referència d'una manera genèrica" als brots a altres comunitats de persones que han viatjat a Mallorca, sense acreditar que els joves hagin participat en les activitats considerades origen del contagi.

Només un treballador positiu

Per altra banda, la magistrada destaca que el Govern no ha confinat els treballadors dels hotels en els quals s'han allotjat els estudiants durant el viatge. Segons la informació aportada pel Govern al jutjat, s'han fet 175 PCR als treballadors dels hotels i només una ha donat positiu. No obstant això, "no s'ha confinat cap treballador" pel fet d'haver estat en contacte amb persones contagiades, diu la interlocutòria. "La lògica diria que algun d'ells pot ser un contacte estret, ja no amb els joves, sinó amb el treballador que ha donat positiu", afegeix.

La magistrada va més enllà i posa com a exemple el cas dels migrants que arriben en pasteres. En aquests casos, recorda, s'imposa el confinament a partir de "l'existència d'una persona que hagi donat positiu i que un cercle estret de persones hagi estat amb aquesta durant un temps considerable i sense protecció". Amb tot, conclou que "en un estat de dret, la protecció dels drets fonamentals ha de ser l'estendard que ens ha de guiar a tots, i les restriccions, proporcionades, necessàries i idònies, i sotmeses al corresponent control judicial".

El Govern recorrerà la decisió judicial

Segons les darreres dades del Govern d'aquest dimecres horabaixa, el nombre de joves aïllats a l'hotel que han donat positiu ascendeix a 57. A més, n'hi ha 16 d'ingressats i un d'aïllat a un hotel d'Alcúdia. D'aquesta manera, n'hi ha 175 que ja poden abandonar l'hotel covid dels 249 que hi han entrat en els darrers dies. No obstant això, el vicepresident de l'Executiu balear, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que recorreran la decisió davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), perquè totes les decisions s'han pres "conforme als protocols sanitaris estatals".

stats