Societat 30/06/2021

El Govern noliejarà un vaixell per dur a la Península els estudiants que havien de fer quarantena pel macrobrot

L'Executiu recorrerà la resolució del Jutjat Contenciós Administratiu que permet que se'n vagin els joves amb PCR negativa o que no se l'hagin feta

3 min
Els estudiants que passen la quarantena a l'hotel Palma Bellver

El Govern noliejarà un vaixell –un ferri de Baleària– per transportar fins a València els joves que eren de viatge d'estudis a Mallorca i que han fet quarantena fins ara a l'hotel Palma Bellver per ser contactes estrets de positius per covid-19. Aquesta decisió arriba després de la resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, la titular del qual ha anul·lat el confinament dels 175 estudiants del macrobrot de covid-19 que han donat negatiu a una prova PCR –sense que hagi passat un termini de 10 dies per fer la segona– o que no se l'hagin feta. El trasllat es farà aquest dijous dematí i, una vegada arribin a la Península, seran les seves comunitats autònomes les que es faran càrrec de dur-los fins als seus habitatges. Així ho ha anunciat la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, qui ha comparegut aquest dimecres amb el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i ha comentat que s'està treballant conjuntament amb el Ministeri de Sanitat per solucionar aquesta situació. Malgrat que tindran un mitjà de transport per tornar a casa en grup bombolla, Garrido ha subratllat que els estudiants tenen l'opció de quedar voluntàriament a passar la quarantena.

"Com no pot ser d'una altra manera, el Govern complirà aquesta resolució, malgrat que hi discrepi absolutament", ha manifestat Yllanes, qui ha assenyalat que l'acte "va en contra del dret a la salut pública". El vicepresident ha assegurat que l'Executiu "recorrerà davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB)", perquè totes les decisions s'han pres "conforme als protocols sanitaris estatals". "Una vegada que l'hem llegit, demanarem a la jutgessa que detalli si la decisió de sortida implica que aquestes persones no han de fer cap quarantena", ha afegit. El vicepresident ha remarcat que "el Govern no mirarà cap a un altre costat sense fer un darrer esforç per garantir la salut dels ciutadans" i ha criticat la jutgessa que ha dictat l'acte perquè no ha tingut en compte "la realitat social ni l'esforç de la societat de les Balears durant aquest any i mig".

Per part seva, Mercedes Garrido ha assenyalat que els estudiants que decideixin partir dijous en vaixell ho faran "en un espai bombolla", sense contacte amb la tripulació ni cap altre passatger. "El Ministeri de Sanitat està fent les gestions amb les comunitats autònomes d'on venen perquè els vagin a recollir", ha comentat la consellera, qui ha especificat que arribaran al port valencià dijous horabaixa. "Demanam responsabilitat a aquests joves, ara que la jutgessa ha dit que poden sortir. Sobretot els demanam que no agafin avions amb altres passatgers", ha demanat Garrido. Curiosament, mentre la consellera ha fet aquesta crida, una desena dels estudiants confinats ha sortit de l'hotel Palma Bellver i a les portes els esperaven diversos taxis per dur-los a l'aeroport de Son Sant Joan per agafar vols de retorn.

Garrido ha recomanat als estudiants que "quedin a l'hotel avui i que demà agafin el vaixell que els ofereix el Govern" o que "quedin a l'habitació i acabin la quarantena". "Els demanam que no se'n vagin a voltar per Palma ni a socialitzar", ha continuat la consellera, a més de recordar que aquest macrobrot ha deixat pel camí més de 1.500 contagis i que té una taxa de positivitat que supera el 25%, una xifra "mai vista". Garrido també ha informat que aquest mateix dimecres hi ha hagut sis positius nous entre els joves en quarantena a l'hotel Palma Bellver. A més, la consellera ha subratllat que una PCR negativa ara no vol dir que no es tingui el covid-19. "La malaltia es pot manifestar en moments posteriors i hi pot haver hagut contactes entre ells aquests dies", ha dit.

Segons ha explicat la consellera, l'IB-Salut ha instal·lat un dispositiu a l'hotel per "informar els joves i les famílies del que poden fer". Malgrat la seva insistència en la necessitat que quedin a fer la quarantena a aquest establiment –on el cost per persona és d'uns 900 euros diaris– o que, en tot cas, tornin a casa en vaixell, alguns pares esperaven els seus fills a la porta de l'hotel per partir de manera immediata. "Partint no demostren res. Quan arribin a casa seva els faran una PCR a la seva comunitat i es veurà quanta gent s'ha posat en perill amb aquesta sortida de l'hotel", ha remarcat.

stats