Societat 20/07/2021

Imputen la directora de Salut Pública de les Balears pel confinament dels estudiants del macrobrot

Maria Antònia Font haurà de declarar el pròxim 7 de setembre

ARA Balears
2 min
Estudiants confinats pel macrobrot

PalmaEl Jutjat d'Instrucció de Palma investiga la directora de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font, pel confinament dels menors del macrobrot del viatge d'estudis. Després de la denúncia que s'interposà a principi de mes contra el Govern per la quarantena obligatòria que imposà als 270 joves, el jutge ara investiga Font per un presumpte delicte de prevaricació i detenció il·legal. La directora de Salut Pública de l'Arxipèlag fou qui ordenà el confinament obligatori i ara haurà de respondre davant la Justícia per justificar la mesura.

Segons ha informat el Govern balear, Maria Antònia Font declararà als jutjats de Palma el pròxim 7 de setembre i, a més de justificar la decisió, haurà d'explicar si realment, com asseguraven alguns pares, alguns dels estudiants (menors d'edat) foren traslladats a l'hotel Bellver i confinats a les seves instal·lacions sense autorització dels seus responsables legals.

Un cop s'ha fet pública la citació de la directora de Salut Pública de les Illes Balears, l'Executiu illenc ha emès un comunicat en què assegura que "respecta totes les actuacions judicials" i defensa que imposar la quarantena obligatòria als estudiants fou una l'actuació "proporcionada". El Govern ha remarcat que, igual que ho han fet des de l'inici de la pandèmia, la mesura es prengué amb l'objectiu de "defensar i protegir la població".

En el comunicat, el Govern balear ha recordat el "comportament de risc" d'alguns dels estudiants confinats i ha justificat la mesura imposada davant l'augment de casos detectats arran del macrobrot dels viatges d'estudis. "El volum de casos detectats en els dies següents al confinament ens reafirmen que es varen desenvolupar les actuacions oportunes", ha sentenciat.

El cas començà a final del mes passat, quan, després de detectar-se el macrobrot, el Govern decidí imposar la quarantena obligatòria als joves que eren de viatge d'estudis a l'illa i podien haver estat en contacte amb algun dels positius detectats. Després que els estudiants arribassin a l'hotel, el Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma en funcions de guàrdia va rebre prop de 200 peticions d'habeas corpus de pares dels estudiants confinats a l'hotel covid Palma Bellver pel macrobrot associat a viatges de final de curs des d'altres comunitats autònomes a Mallorca.

Poc després d'aquestes peticions, el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma va acordar aixecar el confinament dels estudiants que feien quarantena a l'hotel Palma Bellver que no havien donat positiu per covid-19. Així, 175 joves del total de 249 confinats en aquell moment a l'hotel pont pogueren abandonar les instal·lacions de l'establiment turístic i tornar a casa sense fer la quarantena obligatòria imposada pel Govern.

Un cop la Justícia tombà i declarà il·legal el confinament a l'hotel Bellver, el Jutjat d'Instrucció de Palma número 12 de Palma inicià les investigacions pertinents i aquest dimarts ha anunciat que Maria Antònia Font està sent investigada i haurà de declarar per justificar els motius de la quarantena obligatòria imposada per l'Executiu illenc.

stats