Política 29/06/2021

Un jutjat de Palma rep unes 200 peticions d''habeas corpus' de pares d'alumnes aïllats a Palma

La justícia de les Balears ja ha denegat quatre d'aquestes peticions

3 min
Estudiants confinats a l'hotel Bellver de Palma

PalmaEl Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma en funcions de guàrdia ha rebut aquest dimarts prop de 200 peticions més d'habeas corpus de pares dels estudiants confinats a l'hotel covid Palma Bellver pel macrobrot associat a viatges de final de curs des d'altres comunitats autònomes a Mallorca. En les darreres hores els pares de 21 alumnes madrilenys han sol·licitat aquesta mesura, que estan pendents de resposta.

Totes aquestes sol·licituds estan pendents de resoldre, però ahir el Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma va decidir no admetre els habeas corpus sol·licitats per tres joves. En una de les resolucions, la magistrada titular, Ana San José, considera que el cas de l'alumna "no es pot enquadrar" en la normativa reguladora del procediment d'habeas corpus, perquè la menor "no està detinguda per la perpetració de cap delicte", sinó per raons de salut pública.

"L'actuació de l'autoritat administrativa es troba dins l'àmbit de la seva competència i ha seguit el procediment corresponent per a la seva adopció i ratificació en la jurisdicció contenciosa administrativa", assenyala l'acta. Per això, la magistrada considera "improcedent" la petició i denega la mesura, encara que també aclareix que el pare de la menor pot demanar mesures cautelaríssimes en la jurisdicció contenciosa.

Aquesta menor va viatjar en grup a Mallorca i està reclosa a una habitació de l'hotel Palma Bellver en virtut d'una resolució de la directora general de Salut Pública, en la qual se n'ordenava el confinament forçós, el règim d'aïllament i sota custòdia policial perquè és un contagi potencial com a contacte estret. Els advocats palmesans Luis Baena i Bochiká Bitata, que signaven l'escrit, asseguren en el document que la directora de l'hotel els va impedir entrevistar-se amb els menors justificant-se en el fet que l'establiment és una propietat privada.

"Es llançarà pel balcó si no el deixen sortir"

La petició recollia que els menors han donat negatiu a les proves i que "no varen tenir cap contacte físic amb el grup de positius de covid-19, perquè varen arribar entre el 26 i el 27 de juny i els positius són de dia 21". A més, afirmen que la majoria de menors "no han menjat a l'hotel que els reté, o bé que únicament se'ls ha donat aigua per berenar", i que "tampoc no han estat atesos mèdicament quan ho han sol·licitat". "Ens traslladen que hi ha un menor que manifesta que es llançarà pel balcó si no el deixen sortir", afegeixen els lletrats, a més de demanar una "intervenció i fiscalització judicial de totes aquestes detencions arbitràries i desproporcionades".

Així mateix, els pares de 21 estudiants madrilenys que fan quarantena forçosa a l'hotel covid de Palma han interposat aquest dimarts dematí un habeas corpus davant el jutjat de guàrdia per possible detenció il·legal dels seus fills, també segons ha informat Europa Press. Les famílies estan representades per l'advocat de l'agència de viatges amb la qual van arribar a les Balears els seus fills. Són una vintena de joves de la mateixa classe de l'institut Rei Pastor de Moratalaz, que es van desplaçar com a grup bombolla, en el qual s'han mantingut tot l'any.

"El meu fill està molt desanimat"

Aquest grup va arribar el 23 de juny a Mallorca i, segons diuen ara els pares, els van advertir que hi havia joves alemanys que estaven al seu hotel que incomplien les mesures sanitàries. "El meu fill està molt desanimat perquè no ha fet res i té una PCR negativa", ha declarat una de les mares, qui assegura que no entén per què continuen tancats després de dos resultats negatius. Encara els queda passar una tercera prova, el 5 de juliol, que si també surt negativa, els permetrà tornar a les seves cases.

Per mitjà de la figura jurídica de l'habeas corpus, el ciutadà pot comparèixer immediatament davant el jutge perquè aquest determini sobre la legalitat de l'arrest. En cas que es denegui l'auxili judicial, les famílies dels joves estudien engegar accions legals per possible detenció il·legal, de la mateixa manera que ho han fet les famílies d'altres estudiats afectats per aquesta mesura.

stats