Societat 29/06/2021

Arranz, sobre les acusacions de "segrest" dels confinats pel macrobrot: "La quarantena no la inventàrem ahir"

Salut ha detectat dos joves contagiats més, que eleven a 64 els positius a l'hotel de Bellver

2 min
Un balcó de l'hotel de Bellver, on estan confinats el estudiants afectats pel macrobrot.

Palma"Ningú vol estar aïllat, però estam en una crisi de salut pública i la quarantena no la inventàrem ahir, ja fa més d'un any que la tenim". Així ha respost el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, a les acusacions de "segrest" per part d'algunes famílies i joves aïllats a l'hotel de Bellver. Ha remarcat que "no per anar de vacances les mesures deixen d'existir", i ha afegit que els estudiants "estan ben atesos en un hotel de bon nivell i amb les necessitats cobertes".

Cal recordar que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes varen acordar la setmana passada que tots els participants en els viatges se'ls tractaria com a contactes estrets i, per tant, s'haurien de fer una prova de coronavirus –si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després– i fer 10 dies de quarantena. Com que, segons Arranz, els hotels dels estudiants que quedaren a l'illa "no tenien les condicions per fer bé l'aïllament", se'ls va traslladar a l'hotel pont. No és un procediment nou: s'ha aplicat per qualsevol turista afectat per un brot fins ara.

Així tot, el portaveu ha assegurat que "valoren" aixecar la quarantena abans a aquells estudiants que formen part d'un grup sense positius i no han estat en contacte amb contagiats d'altres grups. "Intentam ser tan poc agressius com sigui possible, però mantenint la prudència", ha reblat.

D'altra banda, es continuen trobant persones infectades de covid-19 a l'hotel Bellver de Palma, on estan aïllats els estudiants peninsulars afectats pel macrobrot. Segons el portaveu de Salut, Javier Arranz, s'han detectat dos joves contagiats més, que eleven a 64 els afectats. Els altres 185 han donat negatiu. Els 12 que hi ha ingressats a Son Espases estan estables, amb simptomatologia lleu.

Es dobla la incidència

El macrobrot i altres brots entre gent jove han fet disparar la taxa de contagis per habitant a les Balears. En dues setmanes, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) ha passat de 40 casos per 100.000 persones a 76,5 casos. A més, com que la incidència a set dies és proporcionalment més alta –de 55 infeccions– la previsió és que els pròxims dies encara es registrin increments.

En aquest sentit, el doctor Arranz ha explicat que es tracta de brots controlats, però ha admès preocupació perquè "pot ser un preludi de la transmissió comunitària descontrolada". Els contagis es donen –com ja s'avisa des de fa setmanes– sobretot entre joves de 16 a 29 anys. Els indicadors així ho demostren. Mentre que la IA14 de l'Arxipèlag és de 75 casos, la d'aquesta franja d'edat és més de 200 casos. Pel que fa a la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques, incrementa avui fins al 5,6%.

En el darrer dia s'han detectat 202 nous contagis: 144 a Mallorca, 11 a Eivissa i 47 a Menorca. Així mateix, incrementen els ingressos a causa del virus. Ara com ara, els hospitals illencs atenen nou pacients crítics a l'UCI (un més que dilluns) i 43 a planta (sis més).

stats