Societat 29/06/2021

Tots els illencs majors de 16 anys podran demanar cita per vacunar-se a partir de demà

Salut avançarà també l'administració de la segona dosi d'AstraZeneca a 39.816 residents a les Illes Balears

2 min
Vacunes de Pfizer contra el covid-19.

PalmaLa Conselleria de Salut obre la vacunació contra el coronavirus per a tots els residents a les Illes Balears majors de 16 anys. Segons ha informat la coordinadora de la campanya, Eugènia Carandell, a partir d'aquest dimecres a les 15 h els illencs nascuts entre el 1992 i el 2005 ja podran reservar la seva cita per rebre el vaccí. Es tracta d'un col·lectiu format per 125.497 persones.

Cal recordar que dissabte Salut ja va anunciar que els residents a Menorca, Eivissa i Formentera d'aquesta franja podien reservar torn per rebre la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Les Illes Balears han estat la primera comunitat autònoma de tot l'Estat que obre la vacunació d'aquesta franja d'edat.

Salut vol avançar tan prest com sigui possible amb la immunització de la gent jove, tenint en compte la magnitud del macrobrot dels estudiants peninsulars generat a Mallorca i l'increment de la incidència a l'Arxipèlag. En la població entre 16 i 29 anys la incidència acumulada a 14 dies és de més de 200 casos per 100.000 habitants, més del doble de la mitjana a la comunitat, que és de 77 casos.

Una altra de les novetats pel que fa a la campanya de vacunació és que Salut avançarà dues setmanes l'administració de la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca a 39.816 residents a les Illes Balears d'entre 60 i 69 anys que reberen la primera dosi. La conselleria ha decidit avançar la vacunació d'aquests illencs després que el govern espanyol els anunciàs que aquesta setmana arribaran a l'Arxipèlag 55.000 dosis d'AstraZeneca, xifra que sumada a les 20.000 que Salut tenia en estoc permetran accelerar la immunització d'aquest grup.

Concretament, s'administrarà la segona dosi al cap de 10 setmanes d'haver rebut la primera, en lloc de 12 setmanes després, com estava previst a aquelles persones que els tocava acabar la pauta a partir del 15 de juliol. Les que ja hagin demanat cita rebran un missatge de text en què hauran de confirmar si prefereixen conservar el torn o avançar-lo.

Remesa rècord

Pel que fa a la xifra total de vacunes contra el coronavirus que arribaran aquesta setmana a l'Arxipèlag, la Conselleria ha informat que està previst que les Balears en rebin un total de 160.080, la xifra de vacunes més elevades que ha rebut la comunitat autònoma des de l'inici de la campanya. Aquesta remesa permet que el Servei de Salut pugui habilitar, a partir de demà, 52.802 torns a 'Bitcita'.

Finalment, Carandell ha informat que hi ha una persona de 60 anys contagiada de covid-19 i vacunada amb una dosi d'AstraZeneca, ingressada a unitats de cures intensives. En aquest sentit, la coordinadora de la campanya ha recordat que el primer vaccí d'aquesta farmacèutica ofereix al voltant del 60% d'immunitat, i que per aquest motiu és important que s'acabi la pauta dels majors de 60 tan aviat com sigui possible.

27% de variant delta

La variant delta –originària de l'Índia– continua guanyant terreny a les Balears i ja provoca el 27% dels casos de covid-19, segons les darreres dades del Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases. De les mostres seqüenciades la darrera setmana, el 53% corresponien a la variant alfa (originària d'Anglaterra) i el 2,6%, de la beta (de Sud-àfrica).

stats