Societat 25/06/2021

Sanitat recomana suspendre els viatges de final de curs a Mallorca després d'un brot que s'escampa per la Península

Hi ha gairebé 400 infectats després de participar en esdeveniments multitudinaris a l'illa

3 min
Joves a l'Arenal, en una imatge d'arxiu.

PalmaDiversos viatges d'estudiants de final de curs a Mallorca han provocat brots de coronavirus amb centenars de contagiats a almenys quatre comunitats autònomes: Madrid, Múrcia, el País Basc i el País Valencià. Els joves varen organitzar la sortida amb una agència de viatges valenciana, entre l'11 i el 18 de juny, després dels exàmens de la Selectivitat, segons ha informat Europa Press.

Davant aquesta situació, el Ministeri de Sanitat ha recomanat suspendre els viatges de final de curs a Mallorca, després del brot massiu generat a l'illa. La ponència d'alertes, que aquest migdia ha reunit amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha aconsellat que els grups d'estudiants que encara no han iniciat els viatges no els facin, perquè "el risc de transmissió en el mateix entorn on s'estan produint els casos és alt". A més, als que han participat o estan participant en els viatges de final de curs a Mallorca se'ls tractarà com a contactes estrets i, per tant, en tornar s'hauran de fer una prova de coronavirus –si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després– i fer 10 dies de quarantena a casa. El Ministeri també valora la possibilitat de fer cribatges a les persones relacionades "amb aquests viatges" que ara encara són a Mallorca. 

Fonts de la Conselleria de Salut asseguren que, per ara, el Servei d'Epidemiologia no ha identificat cap cas relacionat a les Illes Balears. Així i tot, la investigació continua oberta i el Govern "manté la vigilància habitual". El brot es va originar després que els joves coincidissin en "diferents esdeveniments multitudinaris", apunten. Per ara, Madrid ha confirmat 245 positius, però s'espera que es trobin més casos perquè encara "s'estan bolcant totes les dades", ha afirmat el conseller de Sanitat de la comunitat, Enrique Ruiz Escudero.

Al País Basc, el departament de vigilància i rastreig del departament de Salut ha detectat 49 positius entre els estudiants guipuscoans que viatjaren a l'illa, segons ha informat Europa Press. Davant la magnitud del brot, han informat que faran un cribratge amb proves de saliva en què participaran entre 250 i 300 persones. Pel que fa al País Valencià, s'han confirmat 32 infectats fins ara, i en el cas de Múrcia, 18. La majoria dels casos rastrejats són de la variant Alfa -originària d'Anglaterra-, però també se n'han localitzat de Delta -originària de l'Índia.

"Estam parlant d'un nombre important de persones que han estat contagiades", ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari. Ha assegurat que fins ara els afectats no han tingut "cap afecció" i ha relacionat el brot a la flexibilització de les restriccions.

"Són gent jove i té a veure amb la relaxació de mesures", ha afirmat la ministra. I ha afegit una "crida a la responsabilitat" a aquest col·lectiu. El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha convocat aquest dijous horabaixa la ponència d'alertes amb les comunitats autònomes per estudiar el cas "i establir les mesures que considerin oportunes", ha avançat Darias.

Per part seva, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negeruela, ha destacat que no es pot conèixer l'origen del brot, però que el més probable és que alguns dels alumnes ja tinguessin el contagi actiu quan van arribar a l'illa i aquest s'hagi "escampat" a les aglomeracions que s'han registrat durant les nits a Mallorca. El conseller ha explicat que des de l'Executiu balear han demanat al govern espanyol i a les comunitats autònomes que controlin i organitzin els viatges escolars per tal d'evitar botellades i així frenar el risc de contagi i nous casos com aquest.

Trobada a l'Arenal

Un dels llocs on es varen trobar els estudiants va ser el carrer Pere Maimó, a l'Arenal de Llucmajor, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. Així i tot, fonts de l'Ajuntament neguen "rotundament" que hagi estat l'epicentre de les infeccions. "No hi ha cap prova que ho demostri i els indicis apunten que els contagis es podrien haver produït abans, o a qualsevol indret", afegeixen.

PIMEM reclama sancions a les agències de viatges

El president de la Plataforma de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha reclamat al Govern de les Illes Balears i les autoritats competents que "prenguin mesures i penalitzin i castiguin" aquelles agències de viatges que no han fet bé la seva feina i no segueixen les normes de seguretat ni les mesures sanitàries i que estan posant "en perill" la situació epidemiològica de l'Arxipèlag. "Aquestes agències estan posant en risc la imatge de les Illes Balears i tota la feina que han fet els agents socials i la taula de diàleg social", ha sentenciat Mora.

A més, el president ha volgut mostrar la preocupació de la plataforma per aquest brot i davant el possible augment de casos que podria posar en risc el retorn a la normalitat i la reactivació de l'economia illenca.

stats