Política 02/02/2021

El Govern no renuncia a vacunar el 70% de la població abans d'acabar juny

L'Executiu prepara el dispositiu per fer-ho massivament quan arribin a les Balears dosis suficients

2 min
Una professional sanitària prepara una dosi de vacuna contra el covid-19

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha afirmat que el Govern "espera i desitja" haver vacunat el 70% de la població abans del 30 de juny, encara que ha recordat que, perquè això sigui possible, han d'arribar a les Balears les dosis necessàries. Gómez ha respost una pregunta de la portaveu d'El Pi, Lina Pons, aquest dimarts en el ple del Parlament, i ha recordat que "és la Comissió Europea qui té potestat per comprar les vacunes". "Podríem vacunar el 70% de la població, però necessitam que les vacunes arribin", ha dit.

Gómez ha comentat que l'Executiu treballa per "tenir els punts preparats" per a quan la vacunació es pugui intensificar. "Ara cal anar per col·lectius i estar preparats per vacunar més massivament", ha afegit, a més de destacar que "el 90% d'usuaris de residències i el 60% dels professionals" ja està immunitzat. També ha detallat que, de les 36.960 vacunes que les Balears han rebut fins ara, ja se n'han administrat 25.559, el 84,6% de les dosis.

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, també ha fet referència a la campanya de vacunació en la seva resposta a la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp. "Vostè va afirmar molt contundentment que estam preparats per vacunar 80.000 persones a la setmana. Hi ha mitjans suficients?", ha demanat Guasp durant la seva intervenció, en referència a les denúncies dels sindicats de "manca de professionals sanitaris". "Si no hi ha personal suficient, com es podrà fer una vacunació massiva amb només els treballadors del sistema públic?", ha continuat. Guasp ha criticat la proposició no de llei dels partits del Pacte perquè la vacuna contra el covid-19 s'administri només en el sistema públic de salut. "Tanquen les portes a ONG i col·lectius que s'han ofert voluntàriament i sense cobrar, com fisioterapeutes i veterinaris"; ha continuat la portaveu taronja.

Armengol ha insistit que "el problema més gros" a hores d'ara amb les vacunes és "la manca de producció". "El Govern està preparant la infraestructura per a quan tinguem la vacuna de manera massiva", ha dit, i ha recordat que hi haurà set punts de vacunació –quatre a Mallorca i un a cadascuna de les altres illes. Quant a l'administració de la vacuna només per part del sistema públic de salut, la presidenta ha assenyalat que el Govern no té "cap problema" per agafar recursos privats si els necessita. "Tenim acords amb clíniques privades", ha afirmat.

El Parlament reclama que s'acceleri la vacunació

El Parlament balear ha reclamat al Govern, a través d'una proposició no de llei, que acceleri el procés i el calendari de vacunació contra el coronavirus a les Illes. A més, la petició remarca també la possibilitat de contractar personal d'empreses privades per tal de garantir que la manca de sanitaris no suposarà un entrebanc en l'augment de les dosis a administrar diàriament. El Parlament ha exigit també a l'Executiu balear la creació d'un pla "clar" de vacunació que prioritzi els col·lectius de major risc i que s'administrin vacunes cada dia de la setmana sense excepcions.

A més, també s'ha reclamat al govern espanyol que enviï a les Illes les dosis de la vacuna necessàries per vacunar tota la població de les Illes abans de l'estiu per poder recuperar l'activitat turística i vendre l'Arxipèlag com un destí segur.

stats