Societat 23/01/2021

El Govern reclama a l'Estat "una estratègia de vacunació diferent" per a les Balears

Les Illes són a la coa de la distribució estatal de dosis en relació a la població general i també en relació a la de més edat

Ara Balears
2 min
La consellera de Salut del Govern balear, Patricia Gómez, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, en una roda de premsa a Eivissa, ha reclamat aquest dissabte, dirigint-se al govern espanyol, "una estratègia de vacunació diferent a les Illes Balears". L'ARA Balears havia publicat aquest dissabte mateix que les Illes són la comunitat que ha rebut menys vacunes en proporció a la població, la quarta per la coa en proporció a la població de 65 anys o més, i la sisena per la coa per la de 80 anys o més, sempre per sota de la mitjana estatal.

"Si no tenim a prop algú contagiat segur que tenim a prop algú que ha perdut la feina o un empresari que ha hagut de tancar, persones que estan patint les conseqüències econòmiques [de la pandèmia]. És per aquest motiu que volem una estratègia de vacunació diferent a les Illes Balears", ha declarat la consellera. Ha recordat que la compra de vacunes la centralitza la Unió Europea però que les Illes tenen "els dispositius necessaris per fer front a una vacunació massiva, els espais i els professionals suficients". "El que necessitam és que arribin les vacunes", ha afegit.

Gómez ha explicat que a les Balears "som solidaris" perquè hi ha poca població en residències de gent gran i pocs professionals sanitaris -per ser una comunitat petita- "i per això han arribat manco dosis que a altres comunitats". Però ha afegit que volia fer una "sol·licitud" al Ministeri de Sanitat: "Esperam que quan hi hagi vacunes suficients es pugui tenir en compte també que no totes les comunitats han patit igual a nivell econòmic, que el PIB d'aquesta comunitat autònoma està caient molt". "Necessitam una vacunació molt ràpida", ha insistit, "si és possible abans de l'estiu, també per poder aportar més a l'estat espanyol".

Gómez també ha qualificat de "molt greu" la situació d'Eivissa, on el 28 de desembre hi havia una incidència acumulada a 7 dies de devers 70 per cada 100.000 habitants i amb "la millor situació de les Balears" que ara és de 2.000 a 14 dies i més de 1.000 a 7 dies. Aquestes xifres, ha afegit, indiquen que preveuen que queda més d'una setmana "amb una incidència molt elevada", encara que creu que els cribratges massius ajuden a fer que les xifres d'incidència siguin tan altes. Sembla que encara no hem arribat al pic màxim d'aquesta tercera onada a les Pitiüses i per això hem hagut de prendre més mesures.

Per la seva banda el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, també ha reconegut la seva preocupació per la propera temporada turística. "Preocupa que no hi pugui haver un alt grau de vacunació per poder iniciar la temporada", ha dit, i tot seguit ha afegit que s'han posat "els màxims esforços" per combatre la pandèmia i arribar a "unes xifres de contagi prou baixes per iniciar una temporada turística".

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha explicat el decret que, a partir d'aquest dissabte, imposa el confinament perimetral d'Eivissa que n'impedeix l'entrada i la sortida si no és per causes justificades -residents que tornen a l'illa, viatges per raons laborals, cuidar familiars, etc.-. "Estam en una situació complicada i greu que mereix una resposta conjunta", ha afirmat Costa i ha afegit que s'ha de veure el futur "amb esperança" i ha recordat que els cribratges de tots els municipis d'Eivissa ja estan en marxa.

El cap de l'estat major dimiteix per la vacuna

Aquest dissabte mateix el cap de l'estat major de la defensa, Miguel Ángel Villarroya, ha sol·licitat a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que el cessi per "no perjudicar la imatge pública de les forces armades". Aquest divendres es va saber que el general i altres membres de la cúpula militar s'havien vacunat de coronavirus i la ministra va anunciar que demanaria un informe a Villarroya perquè expliqués quin protocol s'havia seguit. Unes hores després, Defensa ha donat a conèixer a través d'una nota de premsa que el general ha presentat la seva dimissió a través d'una carta i que ho fa "amb la consciència tranquil·la".

stats