Política 23/01/2021

El cap de l'estat major de la defensa presenta la dimissió després de vacunar-se

Villarroya matisa que no es va saltar el protocol però que "no vol perjudicar la imatge" de l'exèrcit

Ot Serra
2 min
El cap d'Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya, en roda de premsa des de la Mocloa

MadridEl cap de l'estat major de la defensa, Miguel Ángel Villarroya, ha sol·licitat a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que el cessi per "no perjudicar la imatge pública de les forces armades". Aquest divendres es va conèixer que el general i altres membres de la cúpula militar s'havien vacunat de coronavirus i la ministra va anunciar que demanaria un informe a Villarroya perquè expliqués quin protocol s'havia seguit. Unes hores després, Defensa ha donat a conèixer a través d'una nota de premsa que el general ha presentat la seva dimissió a través d'una carta i que ho fa "amb la consciència tranquil·la".

Segons el ministeri, el general puntualitza en la seva carta que, "en compliment de les seves obligacions, d'acord amb els protocols establerts i amb l'única finalitat de preservar la integritat, continuïtat i eficàcia de la cadena operativa de les forces armades, ha pres recentment decisions que considera encertades". Són decisions, hauria traslladat el general en aquesta carta, que "mai han pretès aprofitar-se de privilegis no justificables, però que estan deteriorant la imatge pública de les forces armades i posant en dubte l'honradesa del mateix general Villarroya".

Segons fonts de l'estat major citades per diversos mitjans, el protocol de Defensa que es va elaborar en coordinació amb Sanitat estipulava que els primers a vacunar-se havien de ser els militars sanitaris i després els efectius que tenien missions internacionals. A continuació, l'estructura de comandament seguint criteri d'edat i, per això, els generals van ser dels primers. Així, es van vacunar Villarroya –té 63 anys–, el comandant Francisco Braco i el cap de l'estat major conjunt, Fernando García González-Valerio. Tanmateix, suboficials i civils de l'estat major també van rebre la vacuna.

El protocol entre Defensa i Sanitat, doncs, no s'hauria vulnerat, però es dona la circumstància que ha transcorregut en paral·lel a la vacunació de la resta de la societat, que està en una fase força més inicial. Després de vacunar els usuaris i treballadors de residències de gent gran i els professionals de primera línia, el pròxim grup prioritari és el personal de l'àmbit hospitalari i d'atenció primària. També el d'odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atén sense mascareta i durant un temps superior a quinze minuts. A més, està havent-hi un problema d'abastiment de vacunes i a la Comunitat de Madrid, per exemple, aquesta setmana s'ha hagut d'aturar el pla per falta de dosis.

Marlaska destitueix un tinent coronel de la Guàrdia Civil

Si bé Robles va preferir esperar que Villarroya li fes arribar un informe, aquest divendres el ministeri de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va tirar pel dret i va destituir el tinent coronel de la Guàrdia Civil que actua d'enllaç a l'estat major de la defensa, Gustavo Giménez, perquè també havia rebut la primera dosi. Al ser un càrrec de lliure designació, Marlaska va optar pel cessament directe.

stats