Societat 22/01/2021

Les Balears, a la coa en la distribució de les vacunes contra el covid-19

Les Illes són la sisena comunitat que ha rebut menys dosis en relació a la població de més de 80 anys i la darrera respecte del total d’habitants

Elena Navarro
3 min
Una sanitària de les Illes prepara una dosi de la vacuna contra el covid-19

PalmaLes Balears estan sortint perjudicades amb l’estratègia del govern espanyol per distribuir la vacuna contra el coronavirus a les comunitats. Fins aquesta setmana, les Illes han rebut un total de 23.190 dosis: 22.590 de Pfizer i 600 de Moderna. Això vol dir que pertoquen 19,15 dosis per cada 1.000 habitants, la quantitat més baixa de tot l’Estat. Però això té una raó de ser: el Ministeri de Sanitat no distribueix les vacunes en funció del total de població, sinó respecte de la població diana, que en aquesta primera fase són usuaris de residències i sanitaris. I l’Arxipèlag té una de les poblacions més joves de tot l’Estat.

De totes maneres, si s’analitza la quantitat de vacunes rebudes fins ara en relació amb persones de més de 80 anys, les Illes també estan a la coa. Com es pot observar en el gràfic, són la sisena comunitat per darrere, amb 445,7 dosis per 1.000 ciutadans i per sota de la mitjana estatal (472,1). La segueixen per sota Castella i Lleó (430,4), l’Aragó (428,9), el País Valencià (397,6), el País Basc (362,5) i Galícia (293,5). La situació és similar en les dosis respecte dels habitants majors de 65 anys, que és l’edat a partir de la qual s’és més vulnerable al coronavirus. Amb 119,9 vaccins per 1.000 persones, les Balears són la quarta pel darrere, després de Galícia (99,8), el País Valencià (113,1) i el País Basc (114,7).

Fonts de la Conselleria de Salut argumenten que es rep aquesta quantitat de vacunes perquè el Ministeri té en compte la quantitat d’usuaris interns de les residències, al voltant de 6.000 a les Balears. Això explicaria per què comunitats amb una població similar a la de l’Arxipèlag reben més dosis, com és el cas d’Astúries, que té el doble de gent gran en residències. Les mateixes fonts subratllen que mentre el criteri sigui el de l’edat, “anirem rebent menys vacunes de les que ens pertoquen per població, perquè tenim una proporció de gent gran molt més reduïda que la resta de comunitats”. Això pot canviar a mesura que ho faci la població diana, perquè “les vacunes aniran arribant en proporció al grup a què van dirigides”.

Fonts del Ministeri de Sanitat insisteixen que la distribució es fa “de manera equitativa en funció de la població diana”, però no especifiquen quina és aquesta població concreta a cada comunitat. De fet, divendres es va fer públic que el cap de l’Estat Major, el general Miguel Ángel Villarroya, i altres membres de la cúpula militar ja havien rebut una primera dosi, dins el pla de vacunació de les forces armades, segons l’agència Efe. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va reclamar a Villarroya que ho detallàs en un informe.

El factor econòmic

El president espanyol, Pedro Sánchez, va rebaixar dimarts les expectatives que havia donat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El ministre confiava que es compliria l’objectiu de tenir el 70% de la població vacunada a l’estiu, però el president va concretar que treballaven perquè fos a finals d’estiu, fet que permetria a Espanya “estar progressivament més preparada per rebre turistes internacionals”. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca i l’Associació de Cadenes Hoteleres varen qualificar d’“inadmissibles” aquestes declaracions “perquè perjudiquen el sector”. Cal tenir en compte que, encara que les Illes tinguin la població més jove i la mortalitat més baixa pel covid-19, han estat la comunitat més perjudicada econòmicament per la pandèmia, precisament perquè depenen del turisme. Segons l’estimació de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), durant el tercer trimestre de l’any passat, el Producte Interior Brut (PIB) de les Illes va caure un 21,3%, el major descens de l’Estat. I ara el ritme de vacunació torna a amenaçar una altra temporada turística.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, va reclamar dimecres al Ministeri que a l’hora de repartir les vacunes es tingui en compte que a les Balears l’impacte econòmic de la crisi és major que en altres comunitats. Gómez va demanar en la reunió del Consell Interterritorial de Salut que, quan hi hagi vacunes suficients, “es tinguin en compte les comunitats que més PIB han perdut”. “Necessitam vacunar més ràpidament abans de l’estiu”, va reblar.

Caldrà veure, a més a més, com evoluciona la producció de la vacuna. Aquesta setmana Espanya ha rebut només el 56% de les vacunes de Pfizer que tenia previstes, encara que l’empresa assegura que és per una reducció temporal de producció. Les Illes Balears han rebut 3.900 dosis, gairebé 2.000 menys del que és habitual (5.850). Fonts de l’IB-Salut admeten que el Ministeri encara no els ha donat xifres del proper lliurament.

Segons les dades de la Conselleria al tancament d’aquest setmanari, s’han administrat el 86,5% de les dosis que han arribat fins ara: 16.440 persones tenen la primera dosi i 1.817 ja han rebut la segona i són vacunades definitives. 9.998 persones són personal sanitari i 10.076, usuaris i treballadors sociosanitaris de les residències. A escala estatal, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, ja s’ha administrat el 82% de les dosis de la vacuna (1.103.301 dosis) i 49.056 persones ja les han rebudes totes dues.

Següents a vacunar-se

El Ministeri de Sanitat va publicar divendres el document amb l’actualització de l’estratègia de vacunació, en què s’indica que el grup 3 del pla prioritzarà el personal de l’àmbit hospitalari i d’atenció primària “tenint en compte el risc d’exposició i la utilització de mesures adequades”. A més, es recomana vacunar el personal d’odontologia, higiene dental i altres sanitaris que atenen pacients sense mascareta.

En aquesta segona etapa es començarà a vacunar també la població de més de 80 anys, a qui “es començarà a vacunar “en el mínim termini de temps possible i en funció de la disponibilitat de dosis”.

stats