Política 27/01/2021

Armengol preveu que la situació es "normalitzi" a les Balears abans de l'estiu

La presidenta del Govern veu possible que l'economia es recuperi "a partir de la primavera", malgrat que Pedro Sánchez va situar el començament de la temporada a final de l'estiu

4 min
La cap de l'Executiu, Francina Armengol, durant la seva intervenció davant del Parlament

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assenyalat aquest dimarts davant el Parlament que preveu que les Balears puguin "normalitzar" la seva situació abans de l'estiu. "Parlam d'un esforç de mesos, que haurà de permetre'ns normalitzar la situació a mitjan 2021. Aquesta normalització, que implicarà salut i ha de garantir el retorn a la prosperitat, exigeix una estratègia de vacunació que va començar avui fa un mes", ha explicat la presidenta, que ha comparegut a petició del PP per explicar la situació de la pandèmia de l'administració de les vacunes contra el covid-19. De fet, la cap de l'Executiu preveu que l'economia balear es recuperi "a partir de la primavera", quan l'avanç de la vacunació a tot Europa permeti un augment de la mobilitat, i ha manifestat que és "moderadament optimista" respecte de "les restriccions i la situació econòmica".

Les previsions d'Armengol, qui ha reivindicat que "s'implanti un passaport de vacunació que garanteixi la mobilitat als qui ja estiguin protegits contra el coronavirus", contrasten amb les del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va considerar fa una setmana que la temporada turística no podrà començar fins a finals de l'estiu, època en què ja es podrà haver vacunat al 70% de la població.

De tota manera, la presidenta no ha fet cap menció a la possibilitat de llevar restriccions aviat i ha considerat que cal fer la desescalada "a poc a poc" per "evitar una quarta onada". "Cada vegada que hem intentat accelerar el retorn a la normalitat, cada vegada que ens hem confiat, el virus ens ha colpejat durament", ha afegit, a més d'assegurar que "això no pot tornar a passar". "Hem d'anar més a poc a poc perquè si no l'efecte és contraproduent", ha afegit. Ara bé, també ha reconegut que les restriccions han provocat "patiment i desesperació a milers d'empresaris i autònoms, els quals "no poden tirar endavant, després d'un any de privació constant i de caiguda d’ingressos".

Per això, Armengol ha reclamat al govern de Pedro Sánchez que "pagui ajudes directes als sectors afectats o que ens doni fons suficients per mantenir vives les nostres empreses mentre hem d’aplicar les restriccions sanitàries que el virus exigeix". "Hem de tenir capacitat per tancar el que calgui sense que això signifiqui la fi dels nostres empresaris, autònoms i treballadors", ha continuat.

Pel que fa a la vacunació, la cap de l'Executiu ha indicat que el sistema sanitari de les Balears està preparat per administrar fins a 11.500 dosis diàries de la vacuna contra el covid-19, unes 80.000 a la setmana. "Estam capacitats per immunitzar tota la població en tres mesos", ha afirmat, a més d'indicar que l'actual ritme d'administració de la vacuna, unes 500 diàries, es deu a la "insuficient" capacitat de producció de la indústria farmacèutica.

"La realitat és que el subministrament actual ens fa posar mig miler de vacunes, quan la capacitat màxima de la nostra xarxa sanitària i dels nostres professionals ens permetria administrar fins a 11.500 vacunes diàries", ha explicat. La presidenta ha assenyalat que, quan es rebi un volum massiu de vacunes, les dosis s'administraran "a través de set grans punts de distribució, quatre a Mallorca i un a cada illa restant".

A més, Armengol ha recordat la reivindicació del Govern davant l'executiu de Pedro Sánchez perquè hi hagi una estratègia de vacunació diferent a les Balears, la comunitat amb més impacte econòmic de la pandèmia. "Defensam i defensarem que, una vegada que la campanya arribi a la població general, les nostres illes siguin compensades en el repartiment de dosis", ha dit, argumentant que les Balears "depenen sobretot de la mobilitat per reactivar la seva economia".

Armengol reclama al govern espanyol autonomia per aplicar el toc de queda i confinaments domiciliaris

Però aquestes no han estat les úniques reivindicacions d'Armengol al govern espanyol. La presidenta també ha demanat que l'Executiu pugui decidir sobre el toc de queda o la necessitat d'aplicar confinaments domiciliaris. "Fins que això passi, insistirem a demanar al govern d'Espanya que sigui coherent i, si ha deixat en mans autonòmiques la gestió de la pandèmia, ens ha de donar també totes les eines necessàries per frenar el virus", ha subratllat. "I tenir totes les eines significa que ens donin la capacitat d'avançar el toc de queda o fins i tot d’aplicar confinaments domiciliaris, si això fos necessari en algun moment i territori", ha afegit.

La cap de l'Exeuctiu ha defensat les mesures restrictives que el Govern ha anat aplicant des de començament de desembre i ha destacat que la pandèmia està "a la baixa" a Mallorca, mentre que "a Menorca s'ha estabilitzat" i "a Eivissa i Formentera, la situació seguirà el mateix camí els propers dies". Armengol ha destacat que a les Balears s'han fet 3.345 proves a la setmana per cada 100.000 habitants, "quan la mitjana espanyola no ha arribat a les 2.500". També ha mencionat els 17 cribratges poblacionals que ha fet el Govern: "Ens han permès fer 50.000 tests i rompre 777 cadenes de contagi". Després d'assegurar que "les restriccions són les que pertoquen", Armengol ha subratllat que la incidència acumulada a 14 dies era de 624 casos per cada 100.000 habitants i que ara és de 414. A més, la presidenta ha explicat que a les Balears hi ha una mitjana d'un mort cada 88 casos, mentre que a l'Estat és d'un per cada 45 i a la comunitat de Madrid hi ha un mort per cada 39 casos.

stats