Societat 18/01/2021

Armengol vol avançar el toc de queda a les 20 h

La presidenta del Govern està disposada a aplicar aquesta mesura si l'executiu espanyol ho permet

Maria Llull/ Mariona Ferrer
2 min
Un policia vigila el compliment del toc de queda en el carrer Blanquerna de Palma

Palma/ MadridLa presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha mostrat favorable aquest dilluns a aplicar el toc de queda a les 20 h si l'executiu espanyol obre les portes a fer-ho al Consell Interterritorial de dimecres. "Som partidària que les comunitats autònomes disposin de totes les eines al seu abast per gestionar la crisi, i si tinguéssim l'opció d'avançar el toc de queda ho faríem", ha dit la cap de l'Executiu aquest dilluns a Menorca, on s'ha reunit amb els batles de l'illa, segons ha informat l'agència Efe.

Armengol ha recordat que les Balears ja varen plantejar aquesta possibilitat al govern espanyol el desembre, quan els casos començaren a augmentar a Mallorca. "Vàrem demanar abans de Nadal aquesta possibilitat i el ministre va respondre el mateix que ara, que cal modificar el decret llei [de l'estat d'alarma]. Per això vàrem decidir avançar el tancament de l'activitat comercial a les 20 h a Mallorca i vàrem recomanar als ciutadans que fossin a casa seva a aquesta hora", ha afegit.

"El Govern està d'acord i li sembla correcte que les comunitats autònomes puguin modular les eines que dona el govern espanyol. Un acord per poder avançar el toc de queda a les 20 h ens sembla bé i hi donam suport", ha manifestat per la seva banda la portaveu de l'Executiu, Pilar Costa, després de la reunió del Consell de Govern. Costa també ha recordat que s'han aplicat mesures per a "una mínima mobilitat" a partir d'aquesta hora.

El govern espanyol recorre contra el toc de queda a les 20 h a Castella i Lleó

Cal recordar que Castella i Lleó va decretar dissabte l'avançament del toc de queda a les 20 h, tot i les advertències de l'executiu de Pedro Sánchez. De fet, el govern espanyol va anunciar diumenge que recorreria contra aquesta decisió i ha presentat aquest mateix dilluns el recurs davant el Suprem, sota l'argument que aquest avançament no està previst per l'actual estat d'alarma i vulnera els drets dels ciutadans. De fet, l'actual estat d'alarma va facultar els presidents autonòmics, com a autoritat delegada, a decretar el toc de queda com a màxim entre les 22 i les 7 h, amb franges a la nit entre les 22 i les 0 h i de bon matí entre les 5 i les 7 h.

Castella i Lleó, Andalusia i Galícia, totes tres amb el PP en el govern, són a hores d'ara les comunitats que abanderen una ofensiva per avançar el toc de queda fins a les 18 h, com ha fet França, i tenir poders per decretar confinaments domiciliaris com va fer l'Estat el març passat.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir diumenge que s'obria a modificar el toc de queda nocturn, encara que va tancar de ple la porta a tornar a decretar confinaments domiciliaris. El cert és, però, que Espanya se situa a poc a poc a la coa europea pel que fa a la duresa de les mesures en el marc de la tercera onada. Sense anar més lluny, Portugal ha obligat al teletreball i ha tancat tots els comerços no essencials i no permet sortir del municipi. En llocs com Madrid, més enllà de l'avançament del toc de queda a les 23 h a partir de dilluns i el tancament de l'hostaleria a les 22 h, no hi ha més mesures que el confinament d'alguns barris i municipis, però no tots.

stats