Societat 28/01/2021

Salut ajorna fins al 8 de febrer la vacunació als grans dependents i els seus cuidadors

La Conselleria prepara set grans superfícies per vacunar contra el covid-19 quan les dosis arribin massivament

4 min
Una sanitària vacunant contra el covid-19 una usuària d'una residència.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha afirmat aquest dijous que començaran a vacunar els grans dependents que no estan dins residències i els seus cuidadors professionals a partir del 8 de febrer. En principi, estava previst començar a immunitzar aquest col·lectiu -al voltant de 5.000 persones- la setmana que ve, però la disminució de la quantitat de vaccins que estan arribant a les Illes fa que no sigui possible mantenir el calendari.

Aquesta setmana les Illes Balears han rebut la tanda de 5.850 dosis de Pfizer habituals, però la setmana que ve en rebran unes 1.000 menys. A més, els 900 vaccins de Moderna que estava previst que arribassin a final d'aquesta setmana també s'endarreriran i arribaran, en principi, la setmana que ve. "No vacunarem nous col·lectius perquè necessitam totes les dosis per posar les segones vacunes", ha assegurat la consellera.

Aquests dies estan rebent el primer vaccí alguns sanitaris de primera línia que quedaven per vacunar. La consellera ha detallat que es necessiten unes 6.400 dosis per a la vacunació definitiva dels professionals sanitaris de primera línia, i unes 2.500 segones dosis per a residències. Amb aquestes, Salut preveu tenir immunitzades completament les residències la setmana que ve.

A partir de dilluns dia 8, a banda de les persones dependents i els cuidadors, paral·lelament es continuarà vacunant els sanitaris i les persones majors de 80 anys. En el cas d'aquest darrer col·lectiu, rebran la dosi en cas que en sobrin d'un vial. “Un vial té sis dosis, i si, per exemple, vacunam una persona dependent i dos cuidadors, en sobrarien tres. Aquestes anirien a majors de 80 anys autònoms, que serien citats als seus centres de salut”, ha detallat Gómez.

La consellera ha qualificat com una "debilitat de l'estratègia de vacunació" que només s'incloguin en aquesta etapa els cuidadors professionals, i no els familiars o cuidadors que no estan qualificats. En aquest punt, el portaveu de la Conselleria, Javier Arranz, ha subratllat que són “un vector importantíssim d’infecció cap als grans dependents i les seves famílies” i els ha animat a testar-se en cribratges massius si en tenen un a la seva zona.

Gómez ha avançat que estan fent gestions amb els consells insulars i ajuntaments per disposar de set grans superfícies per vacunar contra el covid-19 quan les vacunes arribin massivament. El pla és disposar de dos espais a Palma, un a Manacor, un a Inca, un a Eivissa, un a Formentera i un a Menorca. Servirien per reforçar la vacunació que es farà als centres de salut. Amb aquest dispositiu, es podrien posar les 80.000 dosis a la setmana a què es va referir la presidenta Francina Armengol al Parlament.

Armengol va afirmar que les Balears podrien "normalitzar" la seva situació abans de l'estiu, una previsió que, per ara, sembla difícil de complir amb els retards que s'estan produint en la producció de la vacuna i que estan afectant tot Europa. A tot això s'hi suma l'enfrontament entre la Unió Europea i la farmacèutica AstraZenca,  després que el laboratori hagi dit que no pot repartir les dosis acordades. 

En la seva compareixença, la cap de l'Executiu va assegurar que el sistema sanitari de les Balears està preparat per administrar fins a 11.500 dosis diàries de la vacuna contra el covid-19, unes 80.000 a la setmana. "Estam capacitats per immunitzar tota la població en tres mesos", va assegurar. Alhora, però, va indicar que l'actual ritme d'administració de la vacuna, unes 500 diàries, es deu a la "insuficient" capacitat de producció de la indústria farmacèutica.

Cal recordar que, tot i que en un primer moment el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar que el 70% de la població espanyola estaria vacunat abans de l'estiu, el president el govern espanyol, Pedro Sánchez, va rebaixar les expectatives i va afirmar la setmana passada que la temporada turística no podria començar fins a final de l'estiu.

2.986 vacunats definitius

Segons les dades del Govern balear, que són de fins a dia 26, les Illes han rebut 28.440 vaccins i se n'han administrat un total de 23.210, el 81%. A les residències, 2.986 persones ja han rebut la segona dosi i són vacunats definitius. Pel que fa als sanitaris, s'han vacunat 11.816 professionals, una xifra que no augmenta des de diumenge. Per illes, hi ha 18.263 persones vacunades a Mallorca, 2.380 a Menorca i 2.567 a Eivissa i Formentera.

Les Illes són la sisena comunitat que ha rebut menys dosis en relació amb la població de més de 80 anys i la darrera respecte del total d’habitants. Aquest fet té una raó de ser: el Ministeri de Sanitat no distribueix les vacunes en funció del total de població, sinó respecte de la població diana, que en aquesta primera fase són usuaris de residències i sanitaris. I l’Arxipèlag té una de les poblacions més joves de tot l’Estat.

Cal dir, però, que és la comunitat autònoma que més ha patit econòmicament el cop de la pandèmia, amb la caiguda més gran del Producte Interior Brut (PIB) de tot l'Estat. És per aquest motiu que la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va demanar dissabte passat, en una roda de premsa a Eivissa, dirigint-se al govern espanyol, "una estratègia de vacunació diferent a les Illes Balears".

"Si no tenim a prop algú contagiat segur que tenim a prop algú que ha perdut la feina o un empresari que ha hagut de tancar, persones que estan patint les conseqüències econòmiques [de la pandèmia]. És per aquest motiu que volem una estratègia de vacunació diferent a les Illes Balears", va declarar la consellera. 

stats