Producte local

S’Obrador: d’estar en una situació crítica a multiplicar la producció

La cuina industrial d'Apaema ha augmentat la capacitat productiva i l'Associació es planteja ampliar-la

Alguns dels productes que elaboren a S'Obrador.
04/12/2025
2 min

S'Obrador, la cuina industrial gestionada per l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) on s’elaboren tota mena de conserves i elaborats vegetals ha passat d’estar en una situació complicada a augmentar la producció i els clients en un any. “Hem crescut en socis i també en producció respecte de l’any passat”, constata la cap de S’Obrador, Rosa Andreu. A causa de l’augment de producció, les instal·lacions “han quedat petites”, considera Andreu. De fet, confessa que Apaema es planteja ampliar S’Obrador, encara que aclareix que “de moment no hi ha res concret”. “Sabem que en algun moment n'haurem d'augmentar la capacitat, però a veure quan passa”, insisteix. 

El setembre de l’any passat, Apaema va crear una campanya de micromecenatge per comprar una marmita, una olla industrial que era “de vital importància per evitar que S’Obrador tancàs”, segons va explicar el coordinador d’Apaema, Nofre Fullana, a l’ARA Balears. L’associació va aconseguir 18.000 dels 30.000 euros que valia la màquina amb aquest sistema de finançament i la va comprar. 

Això va permetre que l’Associació augmentàs la capacitat productiva. També la confiança del sector cap a S’Obrador va provocar el creixement de diferents elaboracions, com les confitures de cítrics i la compota de poma de varietat local, entre altres productes que Andreu qualifica d’"estrella". Per altra banda, conta que enguany ha invertit “molt en l’actualització de les receptes perquè siguin més atractives pel consumidor”. Actualment, S’Obrador té entre “50 i 60 receptes en marxa, entre elles el vinagre de magrana”, afegeix. 

Tot i això, Andreu admet que el projecte “encara és deficitari econòmicament”. En la mateixa línia, diu que S’Obrador “manté un servei que una empresa privada no voldria fer perquè no surt a compte”. Aquest projecte elabora els aliments que cullen els petits productors de Mallorca, “que no tenen una producció elevada, però l’han d’elaborar i transformar igualment”. Malgrat això, celebra que aquest projecte impulsa el producte local i també els petits productors i evita el malbaratament alimentari. Per això, desitja que Apaema arribi a no tenir pèrdues “perquè tots els productors tinguin un lloc on puguin transformar els seus aliments, que avui dia són l'únic que hi ha”. 

L'obrador d'Apaema dona servei a desenes de petits productors ecològics que no tenen capacitat de transformar en la seva explotació, sigui per manca d'instal·lacions sigui per manca de personal. Per aquest motiu, l'equipament s'ha convertit en un puntal que fa possible que molts pagesos puguin comercialitzar transformats com sucs o confitures i aconseguir molta més rendibilitat per a les seves finques.

stats