Societat 07/04/2021

La Fiscalia obre una investigació pel cas d'assetjament a l'Escola d'Art Dramàtic de les Balears

La Conselleria d'Educació va acomiadar el director i el secretari del centre arran dels fets

2 min
L’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB).

PalmaLa Fiscalia de les Illes Balears ha obert una investigació pel cas d'assetjament que van denunciar alumnes de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes (ESADIB), segons ha avançat IB3 i han confirmat fonts de Fiscalia a l'ARA Balears. Arran d'aquests fets, la Conselleria d'Educació va anunciar l'acomiadament dels dos professors acusats de "conductes inapropiades" arran de les denúncies internes de 56 alumnes i exalumnes del centre. Tot i que Educació no va fer públics els noms, aquest diari va confirmar amb diverses fonts vinculades al centre que els acomiadats eren qui en va ser director fins que va esclatar aquest escàndol, Pere Fullana, i el fins llavors secretari tècnic, Martí Fons.

De fet, aquest cas de l’ESADIB es va destapar quan Educació va informar que obriria un expedient disciplinari per assetjament a un docent, que ja estava sent investigat pel mateix centre. L'escàndol de l’Institut del Teatre destapat per l’ARA va accelerar les coses i animà un grup d'alumnes i exalumnes a organitzar-se. Així, van escriure una carta anònima i van reunir-se amb qui llavors era cap d’estudis, Maite Villar –ara directora en funcions–, per donar a conèixer el seu malestar amb els comportaments i dinàmiques de dos professors. 

La conclusió dels informes de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, de l’Institut Balear de la Dona i d'Inspecció Educativa, tal com va anunciar la conselleria d’Educació fa poc més d'una setmana, és que els fets que denuncien les alumnes tenen "absoluta aparença de versemblança i les imputacions són totalment creïbles". El comunicat també afirmava que "consten testimonis més que suficients per considerar-los acreditats". Tot això, i la voluntat de “protegir l’alumnat”, va provocar que la decisió d’Educació fos fer-los fora. 

El dia que es va fer públic l’acomiadament, Fullana va parlar amb l’ARA Balears. Segons va dir, considera que la decisió de fer-los fora “és política” i que “no hi ha fonaments per defensar l’acomiadament". Va especificar que, pel que fa a ell, "no hi ha cap queixa relacionada amb assetjament sexual", sinó que estan relacionades amb “maneres d’entrar a territoris delicats dins la classe". En la seva opinió, l'escàndol i l'acomiadament "és un despropòsit pels assetjaments reals, que són terribles". 

L'11 de març el Patronat de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears (FESMAE-IB) –que aglutina i gestiona l'ESADIB i el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB)– ja va destituir Fullana i Fons arran d'un informe d'Inspecció Educativa fet a partir de les denúncies dels alumnes.

stats