Societat 11/03/2021

Destitueixen el director i el secretari de l'ESADIB arran de les denúncies per assetjament

Inspecció Educativa ha detectat "indicis de responsabilitat disciplinària" amb relació a les queixes de les alumnes

3 min
Imatge de la reunió del Patronat de la FESMAE-IB d'aquest dijous.

PalmaEl Patronat de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears (FESMAE-IB) –que aglutina l'Escola d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) i el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB)– ha destituït aquest dijous el director acadèmic de l'ESADIB, Pere Fullana, i el secretari, Martí B. Fons. En un comunicat ha afirmat que ha fet cessar tot l'equip directiu, que inclou la cap d'estudis, Maite Villar, però a la pràctica només s'han fet cessar els dos homes; el Patronat també ha nomenat Villar com a directora provisional fins que s'obri un nou procés electoral. Fonts de la Conselleria d'Educació ni confirmen ni desmenteixen que els professors de qui s'han queixat les alumnes siguin els dos destituïts, que continuaran impartint classes, i justifiquen la destitució a partir d'un informe d'Inspecció Educativa sobre les denúncies d'alumnes del centre de comportaments i conductes "inapropiades" per part de dos docents. Ara, el Patronat obrirà un expedient sobre aquest assumpte i decidirà com el resol, i si hi haurà sancions o no.

Fonts de l'ESADIB asseguren que Fullana i Fons havien posat el càrrec a disposició del Patronat. Educació, en un comunicat, assegura que l'òrgan de govern de la Fundació ha escoltat la proposta d'Inspecció Educativa, que "va detectar indicis de responsabilitat disciplinària" amb relació a les denúncies internes d'assetjament, i va recomanar al Patronat que "es procedís a sancionar aquests fets" d'acord amb les disposicions legals. Així, el Patronat ha decidit obrir un procediment per valorar si cal sancionar-los i com. A més, Inspecció ja havia proposat "que, davant l'escrit dels alumnes, se n'informàs la Fiscalia".

El fins ara director de l'ESADIB, Pere Fullana, ha admès a l'ARA Balears que no havia tingut “les eines suficients per tractar aquesta situació” i explica que per això va posar el càrrec a disposició del Patronat. Recorda que els expedients són secrets i que cal temps perquè s'investigui el cas. Fullana insisteix que l’ESADIB és una escola “modèlica” i que el més important és que les alumnes puguin tornar i anar a classe “amb confiança”.

El director del teatre Principal de Palma, Pep R. Cerdà, ha escrit un tuit per donar "suport" a les persones que "han denunciat els indicis de presumptes abusos", i ha afegit que "la presumpció d'innocència és important, però no ho és menys la protecció de les víctimes".

La notícia ha arribat gairebé tres setmanes després que la Conselleria d'Educació anunciàs que obriria un expedient disciplinari a un docent de l'ESADIB per assetjament, com a mínim, a una alumna. L'ESADIB investigava els fets des del desembre, però l'escàndol de l'Institut del Teatre va impulsar un grup d'alumnes i exalumnes del centre a organitzar-se per fer sentir les seves queixes. Tres alumnes es varen reunir el dijous 25 de febrer amb la cap d'estudis, Maite Villar, per parlar de les "conductes inadequades" del professor ara expedientat i, el mateix dia, Villar va rebre una carta anònima amb acusacions contra aquest docent i un altre professor en què es relaten experiències referents a cursos anteriors.

Sense protocol contra l'assetjament

Tot aquest escàndol ha fet evident que l'ESADIB no tenia cap protocol contra l'assetjament, i el Patronat ha anunciat a corre-cuita que properament en presentarà un. Cal tenir en compte que el comitè d'empresa de la Fundació, segons ha fet públic avui mateix, fa dos anys ja va enviar al gerent de la Fundació un esborrany de protocol, que "la gerència de la Fundació mai no ha tingut temps" de concretar perquè "sempre hi havia coses més urgents i importants". El comitè d'empresa ha decidit fer-ho públic ara perquè dilluns "la responsable de Recursos Humans va enviar un missatge electrònic al president del comitè d'empresa amb un esborrany de protocol contra l'assetjament com si fos una cosa nova, convidant els membres del comitè a participar-hi", asseguren. Segons el comitè, es tracta "d'una jugada que sembla que han perpetrat la gerència i la Direcció General de Formació Professional i Estudis Superiors Artístics".

stats