Societat 26/02/2021

Un professor de l'Escola d'Art Dramàtic de les Balears, expedientat per assetjament

L'escàndol de l'Institut del Teatre, destapat per l'ARA, arriba a Mallorca i mobilitza alumnes de l'ESADIB

3 min
L’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB).

PalmaMenys d’una setmana després que l'ARA destapàs l’escàndol d'abús de poder i assetjament sexual, durant anys, a l’Institut del Teatre -que ha provocat una allau de reaccions, incloent-hi la dimissió de la cúpula directiva-, s’ha fet públic un cas d’assetjament a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB). La coincidència no és casual. Aquest divendres la Conselleria d’Educació va anunciar en un comunicat que obrirà un expedient disciplinari a un docent d’aquest centre de Palma per assetjament a com a mínim una alumna. L’ESADIB investigava el fets des del desembre, però l'escàndol de l’Institut del Teatre ha impulsat un grup d'alumnes i exalumnes del centre a organitzar-se per fer sentir les seves queixes sobre dinàmiques i comportaments de professors que troben, com a mínim, fora de lloc, i això ha precipitat les coses. Tres alumnes varen reunir-se dijous amb la cap d’estudis, Maite Villar, per parlar de les “conductes inadequades” del professor ara expedientat i, el mateix dia, Villar va rebre una carta anònima amb acusacions contra aquest docent i un altre professor, en què es relaten experiències referents a cursos anteriors. 

Aquestes són “les primeres queixes formals que han arribat a la direcció del centre en relació amb el comportament d’un professor”, diu a l’ARA Balears el director de l’ESADIB, Pere Fullana. Assegura que així que se'n varen assabentar varen posar els fets “immediatament” en coneixement del Departament d’Inspecció Educativa; i considera que aquests tipus de conductes “no s’han d’amagar” ni “permetre”. No obstant això, dos professors de l’escola, que prefereixen que no es publiquin els seus noms, asseguren a aquest setmanari que ja hi havia hagut queixes abans, per bé que eren informals, sobre els dos docents qüestionats. 

El cas del docent que ha acabat expedientat es va destapar el 17 de desembre, quan la cap d'estudis de l'ESADIB, Maite Villar, va comunicar-ne a Inspecció els primers indicis. Un docent del centre li havia explicat que un altre professor estava assetjant una alumna i que sabia que "s'havien produït situacions similars en cursos anteriors", segons admet la Conselleria d’Educació en el comunicat. Davant d'això, Inspecció va instar la cap d'estudis perquè es reunís amb l'alumna, prengués nota de la seva la versió dels fets i li digués que, "si ella ho considerava oportú", tenint en compte que era major d'edat, ho denunciàs a la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.

A banda d'això, l'inspector va demanar a la cap d'estudis que, si detectava cap indici d'assetjament sexual, n'informàs les autoritats. El 21 de desembre la cap d'estudis i el director del centre varen reunir-se amb el professor implicat per conèixer la seva versió dels fets i li varen exigir que deixàs d'enviar missatges a l'alumna que es queixava d'assetjament. Amb tot, varen acordar fer un seguiment del cas, encara que fins ahir dijous no hi va haver cap novetat.

Possible delicte

La cap d'Estudis de l'ESADIB, Maite Villar, va informar dijous Inspecció que s'havia reunit amb tres alumnes, entre les quals hi havia la primera que havia denunciat els fets. Les estudiants es varen mostrar molt incòmodes respecte d'algunes conductes i comentaris del professor, i es va prendre nota de totes les queixes en una acta, segons el comunicat. Per tot això, Inspecció va proposar obrir un expedient disciplinari al professor a fi de determinar si ha comès alguna falta greu cap a l'alumnat. Com a mesura provisional, s'ha acordat que aquest docent no faci cap tutoria individual amb cap alumna sense que hi hagi una tercera persona present.

A més, el director de l’Escola d’Art Dramàtic ha avançat a aquest setmanari que durant la setmana preveuen reunions amb el professorat per explicar la situació actual del cas. Diversos membres de l’equip docent asseguren que estan impactats i desubicats per la notícia, i admeten que l’escàndol de l’Institut del Teatre de Catalunya ha obert la porta a parlar de certes dinàmiques que l’alumnat qüestionava des de feia temps. 

De fet, a la carta anònima que es va fer arribar a Villar dijous, hi ha acusacions anònimes que fan referència a cursos anteriors. Segons la Conselleria d'Educació, en cas que fossin certes, podrien ser una falta disciplinària molt greu o fins i tot un delicte, i que per tant aquesta informació es farà arribar a la Fiscalia. Educació destaca, però, que el comunicat no inclou "evidències" d'aquestes acusacions. Fullana assegura que hi haurà una investigació profunda sobre aquest tema i que s’actuarà amb “la contundència que sigui necessària” per aclarir el cas. “Això és un assumpte molt desagradable per a tots els que treballam a l’ESADIB”, reconeix el director. 

stats