Cultura 30/03/2021

L'exdirector i l'exsecretari de l'Escola d'Art Dramàtic de les Balears, acomiadats per "conductes inapropiades"

Educació argumenta que se'ls ha fet fora de l'ESADIB per la "gravetat dels fets denunciats", que tenen "absoluta aparença de versemblança"

4 min
L’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB).

La Conselleria d'Educació ha comunicat aquest dimarts l’acomiadament dels dos professors de l’Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) acusats de “conductes inapropiades” arran de les denúncies internes de 56 alumnes i exalumnes del centre. Tot i que Educació no n'ha fet públics els noms, l'ARA Balears ha confirmat amb diverses fonts vinculades al centre que es tracta de qui en va ser director fins que va esclatar aquest escàndol, Pere Fullana, i el fins llavors secretari tècnic, Martí Fons. L'11 de març el Patronat de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears (FESMAE-IB) –que aglutina i gestiona l'ESADIB i el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB)– ja els va destituir arran d'un informe d'Inspecció Educativa fet a partir de les denúncies dels alumnes.

Educació ha comunicat que la decisió d’acomiadar-los s’ha pres “per assegurar la protecció de l’alumnat” després de valorar els informes de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, de l’Institut Balear de la Dona i d'Inspecció Educativa. El Patronat ha tingut en compte “la gravetat dels fets denunciats” i que ara les alumnes "no s’hauran de tornar a enfrontar a aquests professors". El comunicat de la Conselleria diu que l'Associació d'Alumnes de l'ESADIB va presentar una sèrie d'escrits sobre conductes reiterades per part dels professors "que descriuen amb detall les alumnes que els han sofert en aquest curs acadèmic i en algun altre d'anterior".

La conclusió dels informes de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, de l’Institut Balear de la Dona i de la Inspecció Educativa és que els fets que denuncien les alumnes tenen "absoluta aparença de versemblança i les imputacions són totalment creïbles". A més, segons el comunicat d'Educació, "consten testimonis més que suficients per considerar-los acreditats". Els dos professors acusats han tingut accés a les denúncies i les han contestades per escrit.

Fullana ho veu una decisió "política"

Fullana considera que la decisió de fer-los fora “és política” i que “no hi ha fonaments per defensar l’acomiadament", segons ha assegurat a l'ARA Balears. També ha volgut concretar que, pel que fa a ell, "no hi ha cap queixa relacionada amb assetjament sexual", sinó "a maneres d’entrar a territoris delicats dins la classe". De fet, creu que tot l'escàndol i l'acomiadament "és un despropòsit pels assetjaments reals, que són terribles". Es declara "desconcertat" per les denúncies i les reaccions, i ho relaciona amb l’escàndol d'abús de poder i assetjament sexual a l’Institut del Teatre que va destapar l’ARA. “Tot ha estat com un tsunami després de fer-se públic el cas de Barcelona, però el que conten allà no ha passat aquí”, diu.

El cas de l’ESADIB es va destapar quan Educació va informar que obriria un expedient disciplinari per assetjament a un docent. L’ESADIB investigava el fets des del desembre, però l'escàndol de l’Institut del Teatre va accelerar les coses i va empènyer un grup d'alumnes i exalumnes a organitzar-se per fer que les seves queixes s'escoltassin. Amb una carta anònima i una reunió amb qui llavors era cap d’estudis, Maite Villar (ara directora en funcions), les alumnes varen transmetre el seu malestar sobre els comportaments i dinàmiques de Martí Fons i Pere Fullana. 

Poc després que esclatàs l'escàndol de l'escola de les Balears, Pere Fullana va enviar una carta als alumnes del centre. Hi deia que no havia detectat mai “cap tipus d’incomoditat” per part de cap alumna i que sempre havia actuat “segons uns barems que pensava que estaven acordats”. “Resulta que no”, reconeix a l’ARA Balears, i lamenta que no hi hagi hagut diàleg abans: “Segurament és cert que s’han de canviar comportaments i actituds que poden ser desagradables i incòmodes per algú”. 

Fullana afegeix que aquesta situació fa evident que cal –i calia– un “protocol real que expliqui com s’han de fer les coses” en una aula d’art dramàtic, “en la qual s’ha d’interpretar de tot”. Tot i que ell era el director quan varen passar els fets denunciats, Fullana argumenta que el protocol és responsabilitat “de la Conselleria i de la gerència del centre, que és la FESMAE”. Fins aquest dimarts el Patronat no ha aprovat un esborrany de protocol per a la prevenció de l’assetjament, un document que encara s'haurà de negociar al comitè d’empresa de la FESMAE-IB. Hi havia una proposta des de feia dos anys, però havia quedat "en un calaix".

Tornar a pensar l’ESADIB

El conseller d'Educació, Martí March, ha explicat aquest dimarts que el Patronat ha aprovat l’equip directiu provisional de l’ESADIB, amb Maite Villar com a directora, Joan Manel Albinyana com a cap d’estudis i Irene Pasqual com a secretària. També s’ha aprovat iniciar el procés de convocatòria electoral per triar un equip directiu nou tan aviat com sigui possible. A més, el conseller ha anunciat que en les pròximes setmanes es faran reunions amb el claustre, amb els alumnes i amb diferents col·lectius del sector teatral de les Illes per reflexionar sobre l'ESADIB i tractar noves línies de feina.

stats