Societat 28/10/2022

"Que us donin pel cul a tots": una testimoni fa un gest de 'mà cornuda' a Cursach

La magistrada de la Sala ha alertat aquesta dona i un altre d'un fals testimoni amb relació a converses telefòniques amb el fiscal Subirán

3 min
Imatge d'una de les testimonis a la seva sortida de la sala de la Secció Primera de l'Audiència, on es celebra el judici del cas Cursach.

PalmaEl judici del cas Cursach comença a aplegar anècdotes cada dia. Després que ahir la magistrada de la Sala hagués de treure fora un testimoni, aquest divendres una empresària de la Llotja ha fet el gest de la 'mà cornuda' a Cursach en sortir de la sala, després de declarar com a testimoni. Arran de l'acció, l'acusat, Tolo Cursach, ha dit a la magistrada, Samantha Romero, si havia vist el gest i han fet tornar a entrar la dona. Quan Romero li ha demanat explicacions, ha contestat que l'empresari li ha "fet molt de mal" i que no el pot "ni veure". Arran d'això, la magistrada li ha qüestionat com és que quan li ha demanat, a l'inici, si el coneixia havia dit que no i la testimoni ha argumentat que "era la primera vegada que el veia en persona a la vida".

A més, després d'escoltar la gravació del moment en què sortia de la sala, i en acabar la sessió d'avui, la magistrada ha informat que la dona ha dit "que us donin pel cul a tots" en el moment en què partia. A conseqüència d'això, ha comunicat Romero, li ha imposat una multa de 500 €, atès que la seva funció és "garantir l'ordre i el respecte" a totes les parts. "Si es repeteixen conductes d'aquest tipus, aniré incrementant successivament les quanties de les multes", ha avisat.

"Tothom sabia que Cursach enviava policies locals" a fer inspeccions, ha afirmat la mateixa testimoni durant la declaració prèvia, abans de fer el gest i sortir de la sala aquest divendres. Es tracta de l'expropietària d'un local de La Llotja, Bruixeries. La quarta testimoni a declarar en aquesta jornada del judici no ha pogut acreditar com sabia això, però ha mantingut que això era una cosa "que se sabia". "A mi no em van dir que venien de part de Tolo Cursach, però tu ho saps", ha afegit. En la mateixa línia, ha dit que "tothom sabia que Tolo Cursach ha arruïnat la vida a molta gent".

A aquesta testimoni, la magistrada de la Sala, Samantha Romero, l'ha alertada d'un possible delicte de fals testimoni, després que una gravació d'una conversa entre ella i el fiscal Miguel Ángel Subirán desmentís el que havia declarat. L'advocat li havia demanat si ella, en cap moment, "va demanar 50.000 euros a canvi de canviar la seva declaració", a la qual cosa ha respost que no. A la gravació, però, se sent com explica que la familiar d'una de les persones implicades en la macrocausa va parlar amb ella sobre el que havia explicat en instrucció. "Si volen que canviï la declaració, que em posin 50.000 euros damunt la taula", diu a la conversa. Quant a això, ha argumentat que "era una manera de parlar".

Converses amb Subirán

Així mateix, l'advocat de la defensa de Tolo Sbert –exdirector general del Grup Cursach–, un dels principals acusats en el judici del cas Cursach, ha acusat de mentir a un dels testimonis que han declarat aquest matí a l'Audiència de Palma. En concret, el lletrat Antonio Martínez ha advertit la magistrada que el testimoni –un treballador a locals d'oci nocturn– mentia després de demanar-li si fa prop d'un any va rebre una cridada telefònica també de Miguel Ángel Subirán.

A la pregunta del misser, l'extreballador –primer, del Grup Cursach i, després, de la competència, al Level– ha indicat que no ho recordava, però més tard ha dit que no creia haver rebut aquesta telefonada. Davant això, Martínez ha exposat la prova de la conversa telefònica, per demostrar que el testimoni no deia la veritat. Així, li ha preguntat si els seus problemes "amb la cocaïna" podrien provocar un problema de memòria, a la qual cosa ha contestat que podria ser.

Les inspeccions

A banda d'això, ha explicat que de la seva declaració durant la instrucció va estar condicionada. "Jo no sabia les coses que em demanaven, però me les feien dir", ha assegurat. També ha indicat que quan treballava pel Grup Cursach, el seu cap –que també va declarar aquesta setmana– sabia quan havien de fer inspeccions "perquè li ho havien dit".

Abans d'aquest testimoni ha declarat un altre empresari de l'oci nocturn –del local Galactic, al barri de Santa Catalina– ha assenyalat que el seu establiment rebia nombroses inspeccions de la Patrulla Verda, tot i que després no es materialitzaven en sancions, ha precisat. Aquest empresari ha reconegut també que, arran d'una de les inspeccions, va fer una "obra de teatre tràgicomica" sobre els fets i, després, "un curt". Això, considera el testimoni, el va perjudicar i va intensificar les visites de la Policia Local de Palma.

stats