Cas Confeti
Societat 01/07/2022

Absolen tots els acusats pel cas Confeti

No han observat cap mena de conducta agressiva ni violenta durant la protesta

3 min
Arran Palma va dur a terme una acció al moll Vell el 22 de juliol per tal de denunciar els efectes negatius del turisme a la ciutat.

PalmaL'Audiència Provincial ha absolt tots els acusats pel cas Confeti. Segons ha detallat l'estament judicial a la sentència, durant la protesta no es va cometre cap delicte de desordre públic i, per tant, han rebutjat la petició de la Fiscalia, que sol·licitava penes d'entre dos i quatre anys de presó per a alguns dels onze acusats.

En la sentència, l'Audiència Provincial destaca que durant l'acte reivindicatiu els acusats no varen actuar violentament ni contra cap persona ni cosa, no van amenaçar ningú, ni tampoc no van provocar danys a cap persona ni bé material. A més, asseguren que han decidit absoldre els onze encausats pel cas Confeti perquè va ser una simple protesta en què els manifestants "van utilitzar una o dues bengales, van tirar confeti i van fer servir pots de fum". Així, asseguren que la protesta realment no va suposar cap amenaça ni va tenir cap mena de conseqüència personal ni material.

L'estament judicial assegura que, tot i que els manifestants no van informar de la protesta les autoritats competents, estaven gaudint del seu dret a la llibertat d'expressió, reunió i manifestació. En la sentència destaquen el fet que, tot i l'alarma que van crear pel fum i el confeti, la protesta no va tenir cap conseqüència negativa per a ningú i que no s'ha presentat cap queixa ni reclamació de les persones que eren al lloc de la protesta, ni tampoc d'aquelles que tenien algun bé material que s'hauria pogut veure afectat durant la protesta. En aquest sentit, remarquen que durant la protesta no es va alterar la pau pública entesa com assenyala la jurisprudència i, sobretot, no es va dur a terme cap acte de violència de cap mena.

A més, en la sentència el jutge indica que està "sorprès" que durant la protesta no es dugués a terme un atestat policial per detallar el succés i les possibles infraccions i que tampoc no s'identificassin les persones que havien participat activament en la manifestació. En aquest sentit, també critica que el cas es muntàs a partir d'un informe d'ofici dels agents que van acudir al lloc dels fets i que no arribà als jutjats fins cinquanta dies després de la protesta.

En aquest sentit, apunten que no només no hi va haver cap mena de violència durant la protesta, "ni tan sols apreciam l'existència de perill per a les persones o per als béns". En aquest cas, defensen que, tot i que va crear certa alarma i tensió a les persones que eren al restaurant, "una societat democràtica no pot criminalitzar el sobresalt que pot causar una manifestació (encara que no hagi estat comunicada a l'autoritat) als comensals d'un restaurant. Les molèsties causades no constitueixen alteració de la pau pública mitjançant l'ús de la violència", han sentenciat.

Cal recordar que durant la darrera jornada de judicis la Fiscalia va retirar l'acusació contra un dels joves encausats, ja que va reconèixer que no era al lloc dels fets el dia de la protesta i que, per tant, no podia ser acusat dels suposats delictes que es van cometre. Durant el judici la resta d'encausats defensaren que tampoc no eren presents a la protesta o bé hi anaren pacíficament o per feina. Avui, la justícia ha donat la raó als acusats.

Ara la Fiscalia pot presentar un recurs d'apel·lació davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

stats