Societat 14/06/2022

La Policia reconeix que la protesta Confeti "no representava cap perill especial"

Un agent ha declarat que les identificacions es van fer d'acord amb detencions prèvies i ha negat l'existència d'un arxiu il·legal del moviment social de Mallorca

ARA Balears
3 min
Judici cas Confeti

El Policia Nacional que va instruir l'atestat de la manifestació del cas Confeti ha assegurat que aquella era una "mobilització social com tantes i, per tant, no representava cap perill especial", segons declaracions recollides per Europa Press. Així ho ha assenyalat aquest dimarts durant la segona jornada de judici en el qual estan acusats de desordre públic 12 activistes d'Arran per protestar contra la massificació turística el juliol de 2017.

En concret, l'agent ha relatat que va acudir a la zona del moll Vell després de rebre un avís de la policia portuària. En arribar allà, "ja no quedava ningú", només dos agents i un dels joves, que havia estat identificat. La Policia va parlar amb testimonis, com el propietari del restaurant i el personal de les embarcacions pròximes, amb l'objectiu d'identificar els joves que es van concentrar.

Així, en el seu parer "no vèiem que fos necessari procedir a la detenció", ha assenyalat, alhora que ha afegit que "l'única cosa" que va fer la Policia Nacional "va ser una exposició dels fets", que es va dur al jutjat "per si veia indicis d'algun fet delictiu".

Polèmiques identificacions

Pel que fa al procés d'identificació, la Policia ha explicat que va confeccionar dos àlbums amb fotografies de persones que figuraven en el registre per haver estat detinguts en ocasions anteriors i "gent del mateix entorn" i aquestes fotografies es van mostrar als diferents testimonis que van identificar els acusats. D'altra banda, segons ha relatat l'agent, dos portaveus de l'organització van ser reconeguts perquè van oferir una entrevista a un mitjà de comunicació.

Per part seva, els acusats al·leguen que les identificacions de la policia han estat "il·legals", sostretes "d'un arxiu del moviment social de Mallorca, i demostra que pretenen criminalitzar qualsevol forma de lluita", segons van coincidir aquest dilluns els representants dels col·lectius de suport als encausats com Arran, Alerta Solidària o la CUP. En aquest punt, l'agent ha remarcat que la Policia "investiga fets" i no disposa d'un llistat de membres de l'organització Arran, "només dels detinguts perquè estan en la base". "Hem detingut bastants dels seus membres els últims anys, per a nosaltres han comès bastants delictes", ha afegit.

Per altra banda, l'efectiu de torn de la policia portuària en el moment dels fets ha declarat que "no va percebre perill" i "no hi havia desperfectes", ni confeti o restes de pots de fum i bengales. En aquest punt, ha assenyalat que "la gent estava nerviosa", encara que ha ressaltat que si ell "hagués vist mals quantificables", s'hauria posat una denúncia.

El testimoni dels clients "molestos"

A banda d'això, també han declarat empleats del restaurant en el qual va tenir lloc la protesta. Una de les cambreres ha recordat que el que més li va impactar va ser el fum de color violeta perquè "va ser el que va afectar el local i la clientela". "Tampoc és que haguessin d'anar a l'hospital, però es van sentir molestos i nosaltres, com a treballadors, també", ha assenyalat. "Hi va haver una mica d'incertesa i d'esglai", però no pànic", ha dit.

"Els clients estaven espantats perquè no sabien què estava passant", ha dit un altre dels testimonis i el propietari del local, que ha denunciat que la imatge del seu restaurant "es va veure perjudicada" per aquell succés.

Un altre dels testimonis ha estat un home que treballava com a patró en una de les embarcacions del port, qui ha assegurat que no va poder reconèixer cap de les persones que hi havia manifestant-se. A les preguntes del fiscal sobre si els pots de fum i les bengales podien suposar un perill per a les embarcacions, ha apuntat que sí que existeix la possibilitat que aquest tipus d'objectes provoquin foc, encara que al seu judici allò "estava controlat".

Un altre patró d'una embarcació present aquell dia ha assegurat que va reconèixer quatre persones que van participar en la protesta d'Arran, i ressaltà que no en va tenir dubtes quan va veure les fotografies que li va mostrar la policia. Amb tot, ha admès que en l'actualitat no recorda les cares d'aquestes persones perquè "han passat cinc anys".

Una persona situa un dels acusats a Artà

Si alguns dels encausats han reconegut "ni tan sols ser allà" en el moment dels fets, aquest dimarts un dels testimonis de la defensa ha declarat que un dels acusats era amb ell a Artà i a la Colònia de Sant Pere durant la protesta.

Cal recordar que el Ministeri Públic demana un total de 29 anys de presó per als 12 acusats amb penes d'entre dos i quatre anys de presó per a cada un. Nou dels 12 acusats van negar aquest dilluns que no van assistir a la protesta i altres tres ho van fer de manera pacífica o per feina.

stats