Societat 05/12/2019

La Fiscalia reclama fins a quatre anys de presó a activistes d'Arran Palma per una acció contra el turisme massiu

Els acusa de desordre públic per desplegar una pancarta i llançar confeti davant un restaurant al port de Ciutat el juliol del 2017

Alba Tarragó
2 min
Arran Palma va dur a terme una acció al moll Vell el 22 de juliol per tal de denunciar els efectes negatius del turisme a la ciutat.

PalmaLa Fiscalia proposa penes de dos, tres i quatre anys de presó als activistes d'Arran que varen participar en una acció "contra el turisme massiu que destrueix Mallorca" el juliol del 2017 al port de Palma. Es demanen dos anys de presó a vuit dels acusats, tres anys a tres d'ells i quatre a una d'elles, considerada l'"autora" dels fets, que varen ser denunciats per la Policia Nacional perquè era "una concentració no comunicada".

En l'acció hi varen participar una quarantena de joves, els quals varen desplegar "pancartes reivindicatives contra el turisme" i varen fer servir "pots de fum, confeti i bengales", diu l'escrit de la Fiscalia. Com que la protesta es va fer davant el restaurant Mar de Nudos, es considera que varen actuar "amb afany d'alterar la tranquil·litat pública".

Al seu escrit, la Fiscalia considera els deu acusats responsables d'un delicte de "desordre públic", pel qual el Codi Penal preveu penes de fins a tres anys. En el cas de l'acusada que s'enfronta a quatre anys de presó, s'aplica el punt sisè de l'article 557 bis perquè duia la cara tapada. Pel que fa al tres condemnat a tres anys, es dona el fet que tots ells comptaven amb antecedents penals. Així, el jutjat demana 26 anys de presó en total, sumant les 12 penes.

Imatge difosa per Arran

Tot i això, reconeix que no se'n van "lamentar danys materials", atès que "els pots de fum van ser retirats per terceres persones alienes a la manifestació". A més, afegeix que el propietari del restaurant davant el que es va fer la protesta va rebutjar a interposar qualsevol "acció que pogués correspondre-li".

Però la Delegació del Govern a les Illes Balears va ser la primera a obrir un expedient sancionador al responsable de l'acció organitzada per Arran, al qual se li aplicà una infracció administrativa greu per l'ús d'articles pirotècnics sense autorització. Per això, es proposà una sanció de 900 euros, a més d'una segona infracció greu per fer una manifestació en un lloc públic incomplint la llei. La sanció, en aquest cas, arribà als 300 euros.

Segons va explicar un portaveu d'Arran a l'ARA Balears el 2017, aquesta acció pretenia "posar damunt la taula la necessitat de l'organització popular per assolir qualsevol conquesta". En aquest sentit, reivindicà que "a Mallorca estam en una situació en què, després de l'arribada al poder d'aquest govern del canvi, les coses, des del punt de vista estructural, no canvien ni canviaran".

stats