L'Estat actua contra les protestes per la massificació del turisme

La Delegació del govern espanyol a les Balears pretén multar Arran amb 1.200 euros

El govern espanyol ha començat a actuar contra les protestes que critiquen la massificació del turisme. El ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha instat l'Advocacia de l'Estat a denunciar els atacs contra interessos turístics a Catalunya i a les Illes Balears, i a personar-se com a acusació en els casos oberts. A més, per la seva banda, la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears pretén multar amb 1.200 euros el responsable de la protesta que va fer Arran el 22 de juliol al Moll Vell de Palma.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va declarar dimecres que atacar el turisme no tenia sentit i que és un "disbarat", i el mateix dia, tal com informa l'agència Efe, el ministeri va donar l'ordre d'actuar a l'Advocacia de l'Estat. Segons el ministeri la decisió d'actuar s'ha pres arran del "ferm propòsit" de respondre "amb contundència" i perseguir "aquesta mena d'actes vandàlics fins a les últimes conseqüències".

L'alarma ha saltat a l'executiu espanyol per accions com la pintada a un autobús turístic de Barcelona, al qual es va punxar una roda; la punxada de rodes de bicicletes de lloguer turístic, i la protesta en una zona d'oci en què es va desplegar una pancarta i es van llançar bengales i confeti. Totes tres accions les ha fetes l'organització juvenil de l'esquerra independentista Arran, les dues primeres a Barcelona i la tercera a Palma.

De fet, ahir mateix la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ja va obrir un expedient sancionador al responsable de l'acció organitzada per Arran davant d'un restaurant del Moll Vell de Palma per protestar contra el model turístic a les illes. La Policia Nacional va denunciar el responsable d'una concentració no comunicada en què van participar 40 joves el 22 de juliol amb "pancartes reivindicatives en contra del turisme, pots de fum de color vermell i, com a mínim, dues bengales".

Al presumpte organitzador de l'acte se li aplica una infracció administrativa greu per l'ús d'articles pirotècnics sense autorització. Per això, es proposa una sanció de 900 euros, a més d'una segona infracció greu per fer una manifestació en un lloc públic incomplint la llei. La sanció, en aquest cas, arribaria als 300 euros. En total, 1.200 euros.

La delegada del govern espanyol a les Balears, Maria Salom, ha tornat a defensar aquest dijous el sector turístic: "Una sèrie de persones irresponsables no poden danyar la nostra imatge i incomodar els turistes que ens visiten". En aquest sentit, ha assegurat que "la llibertat d'un acaba quan comença la llibertat de l'altre". Ha dit que el govern central es mostrarà "contundent" contra aquestes accions.

Arran, per la seva banda, no ha aturat les reivindicacions i aquest dimecres va enganxar mil adhesius a cotxes de lloguer amb la frase "Aquest cotxe sobra"."Anunciem que durant la resta de l'estiu continuaran les enganxades d'aquests adhesius, i es farà d'aquesta denúncia una constant les pròximes setmanes", avisaven en un comunicat.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF